Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”. 1. 50 років тому Кримська область увійшла до складу УРСР, згодом вона стала АРК; 2. Донецька газета “Острів” - як дзеркало української реальності; 3. Перебування посла США Джона Гербста у Львові; 4. Жорстка боротьба за землю. Ситуація на Луганщині.


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”. 1. 50 років тому Кримська область увійшла до складу УРСР, згодом вона стала АРК; 2. Донецька газета “Острів” - як дзеркало української реальності; 3. Перебування посла США Джона Гербста у Львові; 4. Жорстка боротьба за землю. Ситуація на Луганщині.

Київ, 21 лютого 2004 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”!

Ви слухаєте програму “Тиждень регіонів”. Наші кореспонденти повідомляють про найважливіші події в суспільно-політичному житті регіонів України.

Серед основних тем огляду:

- 50 років тому Кримська область увійшла до складу УРСР, згодом вона стала АРК;

- Донецька газета “Острів” - як дзеркало української реальності;

- Перебування посла США Джона Гербста у Львові;

- Жорстка боротьба за землю. Ситуація на Луганщині.

З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітають редактор програми Володимир Ляшко, звукооператор Михайло Петренко.

Піввіку тому, 19-го лютого 1954-го року, Кримський півострів увійшов до складу тодішньої УРСР. Цьому акту передували складні соціально-економічні труднощі, які переживав півострів: нестача водних ресурсів, робочої сили, занепад сільського господарства.

Ситуація на півострові різко поліпшилася із введенням в експлуатацію Північно-Кримського каналу, 40-річчя якого відзначалося недавно.

В середині 60-х років з приходом дніпровської води Крим став зоною стабільного землеробства з активним застосуванням зрошувальних систем. Широкого розвитку на півострові набуло виноградарство, садівництво, овочівництво, вирощування рису.

Про сьогоднішній день Криму і відзначення ювілейної дати – в репортажі Володимира Притули.

Володимир Притула

Попри очікування, прем’єр-міністр України Віктор Янукович на урочистості з нагоди піввікового ювілею входження Криму до України не прибув.

Очевидно, не тому, що Крим менше важить в державі, аніж, наприклад, Черкащина, де нещодавно на подібних заходах побував глава українського уряду, і не тому, що злякався можливих протестів проросійськи налаштованих кримчан.

На думку місцевих спостерігачів, приїзду зашкодили можливі виборчі плани Віктора Януковича. Адже, за опитуваннями, значна частина кримчан негативно ставиться до події піввікової давнини, і можливому кандидату у Президенти було б недоречним асоціюватися із нею.

Попри поширені громадські настрої, практично жодних антиукраїнських заходів під час урочистостей не було, якщо не вважати галасливе пікетування півсотні активістів молодіжної організації Російської громади Криму і такої ж кількості пенсіонерів, які під російськими прапорами із жалобними стрічками прийшли до театру, де проходили урочисті збори. Покричавши з півгодини, пікетувальники розійшлися.

А від українського керівництва на урочистих зборах кримчан вітав віце-прем’єр-міністр Іван Кириленко. Він єдиний виступив на урочистостях.

Іван Кириленко

Указ Президії ВР УРСР 19-го лютого 1954-го року обґрунтовувався насамперед спільністю економіки, територіальною близькістю, тісними господарськими і культурними зв’язками Кримської області зі всією Україною.

Після входження області до складу України в економіці півострова за ці 50 років спостерігається поступове зростання.

Треба віддати належне кримчанам, які останні два роки, подолавши внутрішні негаразди, об’єднавши спільно зусилля гілок влади, забезпечили надійність автономії.

Як результат, почали закріплюватися позитивні тенденції в економіці. Так, за минулі роки обсяги виробництва промисловості становило 18,9% в порівнянні з 2002 роком. Це один з найвищих показників в Україні.

Володимир Притула

Це був віце-прем’єр-міністр України Іван Кириленко.

Втім, головним на зборах був не виступ високого урядовця, а вручення нагород. Зокрема, глава кримського уряду С.Куницин отримав орден “За заслуги” 2-го ступеню, а разом з ним різними нагородами були відзначені ще півсотні кримчан.

Урочистості з нагоди річниці входження Криму до складу України триватимуть ще кілька місяців, адже 50 років тому процес передачі Кримської області тривав аж до травня включно.

І ось як прокоментував для радіо “Свобода” наслідки і ставлення кримських татар до факту передачі Криму Україні член президії Меджлісу кримськотатарського народу, віце-спікер парламенту автономії Ільмі Умеров:

Ільмі Умеров

Ми чітко визначилися і вважаємо, що і Криму, і кримськотатарському народу пощастило, що він опинився у складі України, а не Російської Федерації, де, як ми бачимо, і війни, і кров ллється, і великі проблеми у розв’язанні національних питань.

У нас тут теж є проблеми, але вони вирішуються значно краще, і ми дуже послідовно підтримуємо українську державу та українську державність.

Володимир Притула

Сказав Ільмі Умеров.

Володимир Ляшко

Незалежні ЗМІ впродовж тижня повідомляли про ситуацію довкола донецької міської газети “Острів”. Редакція заявила про переслідування газети та її журналіста Володимира Бойка.

Тиск на тижневик почався після публікації критичних зауважень на адресу нинішнього Генерального прокурора України Г. Васильєва, який раніше працював у Донецьку прокурором області.

17-го лютого колеги В.Бойка розпочали пікетування Адміністрації Президента України.

Повідомляє наш донецький кореспондент Сергій Гармаш.

Сергій Гармаш

У вівторок вранці група журналістів почала безстрокове пікетування будівлі адміністрації Президента України.

Єдиною вимогою пікетуючих було притягнення до відповідальності працівників прокуратури, податкової міліції та судових органів, які начебто переслідують донецького журналіста Володимира Бойка.

Насправді, останні роки Володимир Бойко живе в Києві, але він продовжував публікувати свої матеріали в Донецьку. Зокрема, одна з найбільш резонансних праць Бойка, стаття “В краю не ляканих прокурорів”, друкувалась минулого року в донецькій газеті “Острів”.

В ній Володимир Бойко розповів про, як він це назвав, “прокурорсько-церковний” бізнес тоді першого віце-спікера, а зараз Генпрокурора Геннадія Васильєва.

Саме після цієї публікації почались неприємності і в Бойка, і в газети “Острів”.

Ось що розказав про сьогоднішній стан тижневика його редактор Євген Талишев:

Євген Талишев

Газета продовжує виходити. Ще не зірваний жодний номер. Передплатникам вона надходить та надходить у продаж.

Останнім часом з‘явились ще додаткові репресивні заходи. Це забороняють реалізаторам брати в нас газету на продаж, не приймає від нас державне радіо оголошення про передплату на газету, про анонси, про рекламу, незважаючи на те, що в нас є підписана з ними угода.

Сергій Гармаш

Підтвердити такий неформальний тиск на рекламістів та поширювачів газети дуже важко. До того ж, сама кількість судових позовів до газети, на які треба реагувати, значно ускладнює журналістський процес. У редакції майже не залишається часу на творчість.

Євген Талишев Суть вся в тому, що там де є угоди, люди готові нести будь-які штрафні санкції. Проти нас стільки справ, стільки позовів, що працювати немає коли, це треба цілу адвокатську контору тримати.

Сергій Гармаш

4-го лютого головний редактор “Острова” звернувся до Генерального прокурора з відкритим листом, в якому вимагає припинити переслідування газети.

Досі невідомо, чи читав його Геннадій Васильєв.

Володимир Ляшко

Посол США в Україні Джон Гербст вперше побував у Львові.

На запитання кореспондента радіо “Свобода” про його враження від візиту, пан Гербст відзначив активне політичне життя міста. Зауважив він і тиск податкових органів на підприємців та мас-медіа, котрі підтримують опозицію.

Зі Львова повідомляє Галина Терещук.

Галина Терещук

У Львові посол США в Україні Джон Гербст розмовляв із керівниками обласних осередків СДПУ(О), БЮТ, “НУ”, міським головою Львова, головами облради та адміністраціями, мерами районних міст, журналістами.

Побував у “Львівській газеті”, а також мав розмову із главою УГКЦ кардиналом Любомиром Гузарем. На останній йшлося про релігійну ситуацію в регіоні, зокрема, про дотримання прав вірних Московського патріархату.

Джон Гербст

Я зазначив, щоб до представників релігійних громад Московського патріархату теж ставилися з повагою.

Галина Терещук

Про розпалювання антисемітизму та утисків правовірних УПЦ МП йшлося на зустрічі американського посла у представництві СДПУ(О), які про це й інформували, а також міським головою Львова.

Керівництво регіонального штабу “НУ” заперечило існування обох проблем у Львові. Зокрема, вони навели приклади, як УПЦ МП порушує права вірних КП. Нині на Львівщині зареєстровано 57 громад УПЦ, які мають 16 храмів.

До речі, в Росії немає жодної церкви ні УГКЦ, ні КП, а там проживають понад 7 мільйонів українців. І жодна політична (ані провладна, ані опозиційна) сила не цікавиться, як там дотримуються права правовірних української церкви.

Як стверджують аналітики, сьогодні навмисно провладні партії нав’язують Львівщині розпалювання антисемітизму та націоналізму, щоб в такий спосіб викликати ненависть серед населення інших регіонів.

Джон Гербст у Львові висловив своє занепокоєння зловживаннями з боку податкових органів, які застосовуються до опозиції.

Джон Гербст

Податкова адміністрація має служити народу, а не бути інструментом, яким влада переслідує своїх опонентів.

З огляду на кадрові зміни в податкових органах України, брудна тактика застосування важелів податкового тиску, яка відбувається у Львові, може перейти на національний рівень.

Галина Терещук

Як повідомив на прес-конференції у Львові керівник штабу “НУ”, народний депутат Петро Олійник, він передав Джону Гербсту документи, які демонструють зловживання податкових органів Львівщини щодо підприємців, які підтримують або ж симпатизують опозиції.

У свою чергу лідер обласного осередку СДПУ(О), парламентарій Ігор Шурма передав послові документи про перевірку діяльності керівництва Львівської облради контрольним ревізійним управлінням.

Усі розмови із політичними діячами Львівщини відбувалися за зачиненими дверима. Такою була умова зустрічей американського посольства в Україні.

Володимир Ляшко

В Україні розгортається жорстока боротьба за землю.

Цього тижня на засіданні прес-клубу освітніх реформ в Луганську оприлюднено факти переслідування селян за те, що вони вимагають справедливого використання їхніх майнових і земельних паїв.

Активісти Правозахисного комітету повідомили, що на Луганщині спостерігається закріпачення і пролетаризація селян.

З подробицями Василь Соколенко.

Василь Соколенко

Тема засідання прес-клубу була заявлена досить нейтрально: “Дотримання трудових прав селян в Луганській області під час аграрної реформи”. На ньому обіцяли дати відповідь та належні роз’яснення представники агропромислового комплексу регіону. Але з невідомих причин вони так і не з’явилися на це засідання.

Голова Луганського правозахисного комітету Микола Козирєв розпочав засідання повідомленням про численні порушення прав селян.

Як було заявлено, обласна влада поспішає з пошуками ефективного власника землі. У зв’язку з чим, спостерігається масове порушення прав мешканців села. А коли вони повстають проти несправедливості, то їх відверто залякують, навіть вбивствами.

Ось як цю ситуацію в луганських селах коментує керівник Правозахисного комітету Микола Козирєв.

Микола Козирєв

Насамперед порушення прав селян мають місце при використанні землі та майна. Ці порушення полягають у тому, що дуже часто майно, яким розпоряджаються нові аграрні підприємства, використовуються без належного юридичного оформлення. А звідси, у нового хазяїна немає ніяких зобов’язань, які виходили б з договору про оренду майна чи його позику. І, як правило, за використання майна не платять. Можна вважати, що воно незаконно присвоєне.

Василь Соколенко

Таким чином селяни злидарюють, а нові хазяї просто присвоюють, звичайно ж, незаконно їхнє майно і збагачуються.

Микола Козирєв

Це призводить до того, що створюється біполярне село: полюс злиднів і полюс багатства. Це завжди було в історії, і зараз це відбуватиметься, що різниця потенціалів соціальної напруги між полюсами зростатиме. Але колись може статися замкнення.

Хочеться вірити, що у влади вистачить розуму скоректувати цю політику, щоб короткого замикання не трапилося.

Володимир Ляшко

Нагадаю, що в Україні нині є діаметрально протилежні погляди на землю як товар. Приміром, віце-прем’єр-міністр України Іван Кириленко вважає, що мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення слід після 1-го січня 2005-го року ліквідувати.

Тим часом у ВР зареєстровано законопроект народних депутатів Івана Томича і Віктора Ющенка про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1-го січня 2007-го року. Вони вважають, що держава не зможе захистити селян від спекуляцій у разі введення ринку землі в 2005-му році.

Віктор Ющенко зазначив: “Сьогодні під Києвом неможливо за декілька тисяч доларів купити гектар болота. А, скажімо, на Сумщині за ці гроші можна купити пів села. Ці перекоси свідчать про несформованість ринку землі.”

Це була програма “Тиждень регіонів”. Її підготував до ефіру і провів Володимир Ляшко. Звукооператор Михайло Петренко.

На все добре!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG