Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна конференція “Україна в Європі і світі”.


Тарас Марусик Міжнародна конференція “Україна в Європі і світі”.

Київ, 23 лютого 2004 року.

Тарас Марусик

Минулих вихідних у столиці України відбулася міжнародна конференція “Україна в Європі і світі”. Виступаючи на ній, лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко закликав Європейський союз надати допомогу Україні в проведенні прозорих і чесних президентських виборів у 2004 році. Він також підкреслив, що в Україні (цитую) “режим боїться тільки одного - західної реакції на те, що відбувається в країні... На все інше він уже не реагує. Вже немає свободи, вже закривають радіо “Свобода”, вже закриті ключові опозиційні канали” (к. ц.). На цій конференції виступив також і прем''єр-міністр України Віктор Янукович, інші відомі українські і закордонні політики.

Прем''єр-міністр України Віктор Янукович, ведучи мову про політичну реформу, кинув камінь в город двох політичних сил – Блоку Юлії Тимошенко та “Нашої України”: “І навіщо так її боятися? Тим більше, що дві опозиційні сили приєдналися до цієї реформи, я маю на увазі соціалістичну і комуністичну партії”.

Віктор Янукович

Політична конкуренція набула в Україні, без перебільшення, збочених форм. Одна частина політичної опозиції шукає собі політичних союзників на Сході, інша – на Заході. Як назвати цю поведінку?

Тарас Марусик

Цікаво, чи не мав на увазі прем''єр-міністр України, говорячи про Схід, ті самі соціалістичну і комуністичну партії?

Про значення міжнародної конференції “Україна в Європі і світі” говорить президент Центру Разумкова Анатолій Гриценко.

Анатолій Гриценко

Конференція не мала того масштабу впливу на громадську думку тут і закордоном, як це планувалося. Але все-таки вплив був досить таки достатнім для того, щоб говорити про певний успіх цієї конференції. Я вважаю головним успіхом те, що вдалося посадити поряд представників опозиції і представників влади. Хоча до останніх ще 2-3 днів не було чіткого розуміння того, що влада візьме участь у цьому заході. Я думаю, що краще було б, звичайно, якби прем’єр Янукович після виступу залишився і послухав свого опонента Віктора Ющенка, який виступав за ним. Але все одно можливість почути думки двох політиків, яких називають кандидатами в президенти найбільш потенційних і до цього готових, виходячи з їх рейтингу, було дуже важливо не лише для українців, а й для наших зарубіжних гостей.

Я думаю, що прем’єру Януковичу допомогли підготувати цей виступ в Адміністрації Президента, оскільки багато думок, які були висловлені прем’єром, співзвучні були тим заявам, які робив Президент і інші представники його команди.

Тарас Марусик

А ось що не почув Віктор Янукович. Послухайте фрагмент виступу на цій конференції лідера блоку “Наша Україна” Віктора Ющенка.

Віктор Ющенко

З вини нинішнього режиму українці не встигли на потяг, який привіз вже наших сусідів до об’єднаної Європи. Українська влада все відвертіше хоче посадити нас на поїзд у протилежний бік. Його кінцева станція – це авторитаризм, диктатура, бідність, ізоляція, можливо, за білоруським сценарієм. Фінал такого сценарію відомий. Сьогодні Білорусь стала проблемою і для Європи, і для Росії. Але я переконаний, що це не варіант для України.

Тарас Марусик

Віктор Ющенко покликався також на реформаторський досвід генерала де Ґоля і процитував його слова.

Віктор Ющенко

Приблизно вони були такі: “Мені важко спілкуватися з опозицією, у мене тяжкий діалог з опозицією, але куди ж ти подінешся, адже опозиція – це теж Франція.” Я хотів, щоб українська влада зрозуміла також, що ми – українці і в такій же мірі і ступені дбаєм про долю цієї країни.

Тарас Марусик

Своїм поглядом на міжнародну конференцію “Україна в Європі і світі” з радіо “Свобода” поділився координатор парламентської більшості Степан Гавриш.

Степан Гавриш

Виступи прем’єр-міністра і лідера блоку “НУ” були діаметрально протилежні фактично. Це означає, що конфлікт, власне, по способу вибору наступного національного розвитку залишається, на великий жаль. Що стосується питання про місце України в Європі і світі, то воно було спільним. А ми – європейці по духу, генетичній спадщині, визначенню. Але з точки зору оцінок, особливо України, конференція все-таки нагадувала певний політичний самміт в підтримку блоку “НУ”.

Тарас Марусик

Степан Гавриш вважає, що конференція має підштовхнути український політикум: “домовитися про наступну епоху української держави, розуміючи, що ресурс попередньої глибоко вичерпаний”.

Свою думку про виступ прем''єр-міністра України Віктора Януковича висловив інший народний депутат – голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, голова УРП “Собор” Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Все те, що говорив Янукович, це демонстрація несерйозності, яка демонструвала, що все добре і одна опозиція тільки заважає. Якби не було опозиції, то не було б тоді проблем в Україні, що говорить про несерйозне ставлення до цієї конференції, або про невисокий рівень його власного усвідомлення того, що має він робити як прем’єр-міністр відповідно займаній посаді.

Тарас Марусик

Не залишилася непоміченою і дискусія між двома Вікторами, а також виступ Ющенка. Говорить Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Те, що прозвучала така полеміка, що в нас потрібно змінювати владу, і що влада сьогодні є невідповідна вимогам часу і потребам дня, і що проблема в корумпованості, і в тому що цей владний злодійський режим має себе залишити, про це говорив досить відверто. В мене ця відвертість Віктора Андрійовича також трошки здивувала. Я чомусь думав, що він буде про це говорити трошки стриманіше.

Тарас Марусик

Це була думка голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, голови УРП “Собор” Анатолія Матвієнка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG