Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Відставка Касьянова.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Відставка Касьянова.

Прага, 25 лютого 2004 – Західна преса широко відгукується на відставку прем’єр-міністра Росії Касьянова, вбачаючи в цьому акті дальшу консолідацію Путіним влади перед президентськими виборами. Оглядачі висувають і деякі прогнози, хто може стати наступним прем’єром Росії.

Газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті зазначає, що відставка російського прем’єра за два тижні до президентських виборів є кроком надто промовистим. На думку газети, Путін хоче дати зрозуміти виборцям свої дальші політичні наміри. Крім того цей крок, як вважає «Уолл стріт джорнел», тепер дав російському керівникові майже диктаторські повноваження і приніс йому ще ширшу популярність. У будь- якій країні, де панує нормальний політичний порядок, підкреслює газета, спочатку проводять вибори, а вже потім формують уряд і політичні напрямні. Нині влада в Росії, стверджує на закінчення «Уолл стріт джорнел», це внутрішнє коло Путіна, в якому домінують колишні представники КГБ, в чиїх руках і зосереджується щораз ширша влада.

Британська газета «Файненшл таймс» теж у редакційній статті підкреслює, що Путін, можливо, вже віддавна бажав позбутися Касьянова на посаді прем’єра, якого вважав залишком часів Єльцина. Крім того, Путіну не могла подобатися відвертість і критична позиція Касьянова у справі деяких рішень російського керівника, зокрема щодо арешту керівника нафтової компанії ЮКОС Ходорковського. Далі «Файненшл таймс» вважає, що Захід і зокрема Європейський союз не змогли опрацювати спільної політики щодо Росії, особливо щодо Чечні, війни в Іраку і боротьби з тероризмом. Деякі члени ЄС вважають Кремль союзником, інші гостро критикують його. І цей факт, на думку газети, нині викликає занепокоєння.

Московський кореспондент британської газети «Ґардіян» Нік Патон Волш теж наводить деякі причини відставки Касьянова, уряд якого Путін постійно критикував за надто повільне проведення реформ. Автор, однак, вважає нинішню відставку Касьянова дальшим кроком у напрямку консолідації влади і розстановки на владні посади лояльних Путіну людей.

Московський кореспондент газети «Ґардіян» висуває водночас прогнози, хто врешті може зайняти посаду прем’єра. Автор називає два імені земляків Путіна із Санкт Перербурга: міністра фінансів Кудрина і міністра оборони Іванова, який теж, як і Путін, вийшов із радянського КГБ. Проте, на думку автора, харизматичний Іванов, який володіє англійською мовою і відрізняється від прихильників твердої лінії своїми ліберальними настроями, має більше шансів стати новим прем’єр-міністром Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG