Доступність посилання

ТОП новини

Звіт держдепу про права людини: в Україні далі є проблеми.


Сергій Драчук Звіт держдепу про права людини: в Україні далі є проблеми.

Прага, 26 лютого 2004 – Україна потрапила до підсумкового американського огляду прав людини в світі згадкою про те, що її влада й далі втручалася в діяльність засобів інформації – залякувала журналістів і давала їм прямі вказівки, що й як висвітлювати. Щорічні звіти про становище з правами людини в країнах світу за 2003 рік оприлюднив державний департамент США. Владі України в звіті пригадано й те, що досі не завершено справи про вбивство журналістів Георгія Гонгадзе й Ігоря Александрова.

Державний секретар США Колин Павелл представив новий звіт у середу ввечері в Вашинґтоні: «Президент Буш вважає захист і утвердження прав людини за особливе покликання Америки. Ось чому щорічні звіти з прав людини – це не просто інформаційний інструмент; вони є життєво важливим політичним інструментом».

Що ж до України, то звіт помічає не лише недоліки, а й ті галузі, де є поліпшення. Але головне його спрямування критичне.

У звіті, наприклад, зазначено: владні структури непрямо втручалися в політичний процес за допомогою кримінальних чи податкових справ проти політиків, журналістів та впливових підприємців (так було в справах Юлії Тимошенко, її родичів і колеґ у підприємництві). Повторні парламентські й місцеві вибори, що відбувалися минулого року, засвідчили серйозні недоліки; були використані адміністративні та інші перешкоди, щоб обмежити організаційні зусилля й доступ до засобів інформації опозиційним партіям; усе це обмежило й право громадян змінити свою владу (звіт держдепартаменту пригадує «численні випадки зловживання виборчим процесом, судовою системою й органами прокуратури та можливостями держави» в перебігу виборів мера Мукачевого і після них, а також низку перешкод, які влаштували блокові «Наша Україна», коли він намагався організувати свої заходи в Донецьку й Сумах).

Влада втручалася в діяльність засобів інформації: переслідувала й залякувала журналістів, цензурувала їхні матеріяли й змушувала їх до самоцензури. Було також дещо обмежено свободу зборів, влада перешкоджала зусиллям окремих осіб брати участь у деяких демонстраціях. Суди в Україні зазнавали політичного тиску й корупції і бували неефективні. У міліції й у в’язницях затриманих і в’язнів били й застосовували щодо них тортури – принаймні двоє затриманих померли за підозрілих обставин (тут згадано смерть в ув’язненні працівника міліції Ігоря Гончарова, який буцімто очолював банду вбивць Георгія Гонгадзе й нібито мав інформацію про причетність до вбивства Гонгадзе чільних урядовців); влада ж рідко коли карала офіційних осіб, що вчиняли зловживання, мовиться в звіті держдепартаменту США.

Серед інших проблем України були насильство, дискримінація жінок, зокрема сексуальні домагання на роботі. На надмірну прискіпливість і часті перевірки документів скаржаться національні меншини (переважно цигани) і мусульмани. Серйозною проблемою, до вирішення якої влада України вживає заходів, є продаж жінок і дівчат задля сексуальної експлуатації, зазначено в звіті державного департаменту США про права людини в Україні за 2003 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG