Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські слухання з міжетнічних відносин у Криму – російській мові і культурі на півострові нічого не загрожує.


Володимир Притула Парламентські слухання з міжетнічних відносин у Криму – російській мові і культурі на півострові нічого не загрожує.

Симферополь, 26 лютого 2004 - У Симферополі пройшли парламентські слухання з проблем міжетнічних відносин у Криму. За їхніми підсумками були ухвалені рекомендації, зокрема, створити Міжнаціональну асамблею Криму при Верховній Раді АРК. Водночас, кримський прем’єр Сергій Куницин заявив, що російській мові і культурі на півострові нічого не загрожує.

Виступ прем’єр-міністра Криму Сергія Куницина на парламентських слуханнях, що пройшли 25 лютого у Симферополі, став майже сенсацією. Адже чи не вперше кримський чиновник такого рівня визнав, що неросійські культури і мови в автономії перебувають у вкрай важкому становищі, а також заявив, що твердження щодо гоніння на російську мову і російську культуру на півострові, як і про утиски прав російського населення Криму, не мають жодних підстав.

Кримський прем’єр відзначив, що закони України дозволяють забезпечувати необхідний рівень захисту всіх прав етнічних громад, що мешкають у Криму. Сергій Куницин навів дані Всеукраїнського перепису грудня 2001 року, згідно з якими росіяни складають 58,5% від загальної чисельності населення автономії. Етнічні українці складають 24,4%, а кримські татари – трохи більше 12%. І при цьому виховні і навчальні процеси в дитячих дошкільних закладах і в більшості шкіл та вузів здійснюються російською мовою. Тією ж мовою проводиться прийом вступних і випускних екзаменів у вищих навчальних закладах Криму.

У засобах масової інформації автономії, за даними Сергія Куницина, теж переважають російськомовні видання, а наклади газет українською, кримськотатарською та іншими мовами не перевищують в регіоні 5% від загального їхнього обсягу. Дві найбільші телерадіокомпанії – ДТРК "Крим" і ТРК "Чорноморська" - основний обсяг передач ведуть російською мовою, хоч це і суперечить чинному законодавству.

З більш як 400 бібліотек, які існують в Криму, тільки у шести переважає література українською і кримськотатарською мовами, решта – російськомовні. Переважно російською мовою ставить свої вистави Кримський український музично-драматичний театр у Симферополі. З майже 600 кримських шкіл – лише 14 є школами з кримськотатарською мовою навчання. Крім того, у 62-х російськомовних школах є 150 кримськотатарських класів. Загалом вивченням кримськотатарської мови в різних формах охоплені 87% учнів кримськотатарської національності. Про те, скільки українських школярів у Криму має змогу вчитися рідною мовою, кримський прем’єр не повідомив. За офіційними даними, тут лише 4 україномовні школи. Тож створюваній Міжнаціональній раді є де попрацювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG