Доступність посилання

ТОП новини

Найбагатші громадяни Російської Федерації: оприлюднення часопису “Форбс”.


Віталій Портников Найбагатші громадяни Російської Федерації: оприлюднення часопису “Форбс”.

Прага, 27 лютого 2004 року.

Людмила Ваннек

Взимку росіяни, як правило, дізнаються з закордонних джерел прізвища власних мільярдерів.

Часопис "Форбс" оприлюднив перелік найбільш багатих осіб світу.

Росії є чим пишатися. ЇЇ мільярдери не просто діють в економічному житті, але й перебувають за ґратами або ж в еміграції.

Розповідає наш московський кореспондент Віталій Портников.

Віталій Портников

Росія знаходиться на третьому місці в світі після США і Німеччини за кількістю найбагатших людей світу. Аж 25 громадян РФ називає часопис “Форбс” серед найбагатших.

Найбільш багатим росіянином на даний момент є мешканець ізолятору Лефортова Михайло Ходорковський, колишній керівник компанії “ЮКОС”. У Ходорковського, на думку часопису “Форбс”, 15 мільярдів доларів.

Поруч із Ходорковським знаменитий мільярдер, губернатор Чукотки, володар футбольного клубу “Челсі” Роман Абрамович.

Як вважають спостерігачі, зараз Абрамович проводить справжню війну із Ходорковським та соратниками колишнього керівника “ЮКОСу” саме за контроль над російською нафтою за більші можливості для своєї компанії “Сібнафта”.

У Абрамовича – 10 мільярдів доларів. Але якщо він виграє свою війну у мешканця ізолятору Лефортова, саме він, а не Ходорковський, буде найбагатшою особою Росії.

Усі інші мільярдера зовсім не такі й багаті.

Можна поспівчувати керівникові “Альфа-груп”, банкіру Михайлу Фрідману – у нього 5,5 мільярдів доларів, однак і непогані взаємини з владою. Навряд чи найближчим часом Фрідман може опинитися у Лефортова.

Серед інших мільярдерів потрібно також назвати Олексія Мордашова, “сталевого короля” РФ, з 3,5 мільярдами доларів.

2 мільярди - у Леоніда Невзліна, колишнього ректора Російського державного гуманітарного університету і одного із акціонерів “ЮКОСу”.

“ЮКОСівський король” тепер мешкає в Ізраїлі, однак, за даними “Форбсу”, він також є представником московської гілки російських мільярдерів.

Однак варто нагадати про людей, у яких не такі погані взаємини із державою, як у Ходорковського або Невзліна.

На 4-му місці в переліку після Ходорковського, Абрамовича і Фрідмана – Володимир Потанін. У нього майже 5 мільярдів доларів. У Михайла Прохорова – 4,8 мільярди. Все це непогані гроші.

А от, скажімо, у Віктора Вексельберга, який нещодавно придбав для себе всі яйця Фаберже тільки 3,3 мільярди доларів. А ще ж треба вирахувати суму за яйця.

У Вагіта Алекперова, хазяїна “Лукойла”, нафтового господаря Росії – тільки 2,7 мільярди доларів.

Нафта, напевне, дає непогані прибутки тим, хто нею володіє, однак “Лукойл” пов’язаний із державою набагато більше, ніж “ЮКОС”. Це можна зрозуміти хоча б по розбіжностях у цифрах, які сьогодні є між грішми Алекперова та грішми Ходорковського.

З іншого боку, Алекперов рахує свої гроші на дачі, а Ходорковський у Лефортова. Теж є різниця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG