Доступність посилання

ТОП новини

"Ніч Оскарів" повторила дворазовий рекорд нагород американської кіноакадемї. "Володар перснів" отримав 11 нагород.


Людмила Ваннек "Ніч Оскарів" повторила дворазовий рекорд нагород американської кіноакадемї. "Володар перснів" отримав 11 нагород.

Прага, 1 березня 2004 року.

"Ніччю ночей" охрестили мас-медіа 76-те вручення премії Оскара американської академії кіномистецтв. Сюрпризів або чудес не сталося. Рекордів теж.

Хоча число 11 Оскарів для одного фільму може здатися на перший погляд рекордним (цього разу це "Повернення короля"). Здатися може, але це не так.

Рекордним число 11 було тільки у 1959 році , саме стільки Оскарів уперше тоді отримав історичний фільм "Бен Гур". Тоді ще не говорили "Аnd the Oscar goes to" (Оскар переходить до...) а називали переможців переможцями "And the Winner is..." Повторив рекорд у 1997-му році фільм "Титанік" – теж 11 премій.

Отже,цифру 11 можна назвати лише магічною.

Цього року цей останній фільм з трилогії "Володар перснів" був коронований і за найкращу режисуру, і за найкращу музику, і за грим, і монтаж і... і... і...

"Оскар переходить до.. Пітера Джексона:

Сам режисер – новозеландець, отримуючи цю чергову нагороду, зізнався:

"Ах, у це важко повірити! Для мене це велика честь і водночас полегшення... Мені дуже лестить те, що члени Кіноакадемії підтримали нас. Подивилися на всіх цих тролів, чаклунів і гобітів – і віддали перевагу жанру "фентезі".

Що ж до найкращих виконавців жіночої і чоловічої ролей року, то тут переважала тема не "фентезі", а насильства. Чарліз Терон, яка зіграла серійну убивцю у фільмі "Монстр", і Шон Пенн, теж убивця з фільму "Таємнича ріка".

Молода Терон, у своїй промові була доволі патріотичною і дякувала не журі, а своїй країні:

"Я дякую кожному в Південній Африці, на моїй батьківщині".

А Шон Пенн, найкращий актор року, вкотре не стримався від політичних виступів (що, між іншим, було не рекомендовано організаторами дійства).

Отримуючи свою золоту статуетку, він, відомий скандаліст і супротивник урядових дій, сказав:

"Якщо актори щось і знають у цьому житті (крім того, що, звичайно, зброї масового знищенні в Іраку немає), так це те, що в акторському мистецтві немає такого поняття, як найкраща роль".

У тому ж фільмі "Таємнича ріка" за епізодичну роль отримав Оскара Тім Роббінс (він, власне, й грав того, кого убив Шон Пенн).

А Рене Зелвегер після кількарічних номінацій врешті теж отримала свого Оскара за найкращу другорядну роль у фільмі "Холодна гора".

Усіх тих, до кого ”перейшов Оскар” цього року, перерахувати важко, але не можу не згадати фільму на тему, близьку українському слухачеві. "Серце Чорнобиля". Ця спільна американо-білоруська стрічка, знята Маріанною Делео, отримала нагороду як найкращий короткометражний документальний фільм.

Я ж закінчу свою розповідь про ніч ночей Оскарів піснею у виконанні Енн Леннокс - з того переможного фільму "Повернення короля" . Ця пісня теж отримала нагороду як найкраща року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG