Доступність посилання

ТОП новини

Чи законний референдум про відставку мера Партеніта – вияснить Алуштинський суд.


Володимир Притула Чи законний референдум про відставку мера Партеніта – вияснить Алуштинський суд.

Симферополь, 1 березня 2004 року.

Продовжують вирувати пристрасті на Південному узбережжі Криму. Тепер у Партеніті та Алушті. Тут триває суд, де розглядається законність проведення першого подібного в Україні місцевого референдуму про дострокове припинення повноважень партенітського селищного голови.

До 4 березня відкладений розгляд справи за позовом партенітського селищного голови Костянтина Попандопула про визнання результатів референдуму щодо дострокового припинення його повноважень недійсними. Суддя Алуштинського міського суду Антоніна Лантратова ухвалила це рішення у зв’язку з неявкою до суду голови територіальної виборчої комісії Партеніта Василя Назарова. Водночас під стінами суду пройшов мітинг близько ста мешканців цього селища, які виступають на захист результатів референдуму. Організатор мітингу - група депутатів Партенітської селищної ради, які ініціювали і проведення референдуму. Депутат Алуштинської міськради від Партеніта Тетяна Радіна заявила:"Якщо понад 2 тисячі мешканців селища сказали КостянтинуПопандопулу “ні”, то це значить – ні!"

У голосуванні на референдумі взяли участь 2344 особи, з яких 2100 підтримали винесений проект рішення про дострокове припинення повноважень Костянтина Попандопула. Територіальна комісія з проведення місцевого референдуму визнала його таким, що відбувся. А 13 лютого сесія Партенітської селищради більшістю голосів ухвалила рішення про призначення на 16 травня дострокових виборів селищного голови. А ще кілька місяців до цього Генеральна прокуратура України порушила карну справу проти пана Попандопула, звинувативши його у низці злочинів, пов’язаних з незаконною приватизацією, продажем та здачею в оренду землі і майна в Партеніті – маленькому курортному містечку на території Великої Алушти.

Сам екс-мер Костянтин Попандопуло відкидає звинувачення Генпрокуратури, а референдум називає „шоу”, влаштованим його опонентами для того, щоб „захопити владу”. Він також заявив, що спроби усунути його з посади мера є "грубим "розгулом" демократії". Водночас адвокат Олександр Задков, який представляє в суді інтереси партенітської територіальної виборчої комісії, відзначив, що референдум в Партеніті є першим кроком на шляху проведення подібних референдумів у багатьох містах і селищах України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG