Доступність посилання

ТОП новини

Міліцейський генерал Микола Паламарчук став депутатом Верховної Ради Криму.


Володимир Притула Міліцейський генерал Микола Паламарчук став депутатом Верховної Ради Криму.

Симферополь, 2 березня 2004 - Виборча комісія АРК у понеділок ввечері відхилила заяву кандидата в депутати Верховної Ради Криму, 1-го секретаря Симферопольського міському Компартії Валерія Кучеренка про визнання недійсними виборів у 25-му виборчому окрузі, що пройшли 22 лютого. Водночас кримський Центрвиборчком зареєстрував депутатом місцевого парламенту начальника Головного управління МВС України в Криму генерал-лейтенанта Миколу Паламарчука.

Валерій Кучеренко у своїй заяві вказав на низку порушень, які, на його думку, мали місце під час підготовки і проведення виборів у 25-му окрузі – останньому вільному окрузі, де досі не був обраний депутат кримського парламенту. Лідер симферопольських комуністів відзначив порушення в перебігу агітації, наприклад, участь посадових осіб в агітаційній кампанії за начальника кримської міліції Миколу Паламарчука, підкуп виборців з боку вказаного кандидата та інше. Крім того, на думку Валерія Кучеренка, порушення виборчого законодавства було допущене під час відкриття урн і підрахування бюлетенів, так як ці дії здійснювалися за відсутності кворуму дільничих виборчих комісій. Кандидат від КПУ також назвав незаконним рішення позачергової сесії Центральної райради Симферополя, яка змінила склад дільничих виборчкомів у день виборів. Втім, виборча комісія АРК відхилила усі претензії кандидата у депутати і видала Миколі Паламарчуку тимчасове депутатське посвідчення.

Начальник кримської міліції на виборах 22 лютого набрав найбільше голосів – майже 2 тисячі 300. Його головний суперник – лідер симферопольських комуністів Валерій Кучеренко мав удвічі меншу підтримку, за нього проголосували трохи більше тисячі виборців. Одразу після голосування кілька кандидатів у депутати заявили про масові порушення виборчого законодавства і зажадали скасування результатів виборів. Однак реально їх оскаржив лише Валерій Кучеренко. Він також повідомив, що подасть відповідний позов до суду.

Проте вже зараз очевидно, що генерал Микола Паламарчук отримає на найближчій сесії Верховної Ради АРК постійний депутатський мандат, він де-факто уже став сотим депутатом кримського парламенту, який таким чином тепер повністю укомплектований. Як повідомлялося, на виборах у 2002 році в цьому окрузі переміг лідер кримських комуністів Леонід Грач, але оскільки він був обраний за списком КПУ до Верховної Ради України, то перейшов на роботу до українського парламенту. Потім у цьому окрузі на довиборах переміг народний депутат України Лев Міримський. Але оскільки він не здав свій мандат депутата Верховної Ради України, то так і не отримав депутатського мандата Верховної Ради Криму. Протягом року пан Міримський судився з виборчкомом Криму, але потім сам же припинив цей процес.

Згадані політики перебували і перебувають в опозиції до нинішнього кримського керівництва – спікера Бориса Дейча і прем’єра Сергія Куницина, а тому під час минулих виборчих кампаній влада їм всіляко перешкоджала. Тепер же владні структури сприяли обранню Миколи Паламарчука, хоча деякі місцеві оглядачі висловлюють припущення, що міліцейський генерал пов’язаний з об’єднаними есдеками і може відіграти у кримському парламенті роль нового центру влади, на якого згодом поставить офіційний Київ. Втім, це лише тільки припущення, як і те, що з приходом Миколи Паламарчука до Верховної Ради АРК там виникне потужна фракція, опозиційна Сергію Куницину і контрольована СДПУ(о). Але час покаже.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG