Доступність посилання

ТОП новини

Єрмилов вважає, що його звільнили за боротьбу з тіньовими схемами в українській енергетиці.


Мар’яна Драч Єрмилов вважає, що його звільнили за боротьбу з тіньовими схемами в українській енергетиці.

Прага, 5 березня 2004 року - Президент Леонід Кучма сьогодні звільнив міністра палива й енергетики Сергія Єрмилова, який обіймав цю посаду з листопада 2002-го року. Офіційне пояснення таке: "неадекватна цінова політика на ринку вугілля, коли уряд ставить завданням зниження цін на внутрішньому ринку, а окремі підприємства намагаються підвищити ціну на продукцію". Таке пояснення дала надвечір Адміністрація Президента.

Натомість деякі представники опозиції говорять про нищення національно спрямованого енергетичного блоку уряду. Сергій Єрмилов був одним із активних прихильників прямого напрямку використання нафтогону «Одеса-Броди». Лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко не виключає, що після звільнення Єрмилова уряд може переглянути своє попереднє рішення і замість каспійської нафти транспортувати цим нафтогоном російські енергоносії.

Про роль Єрмилова у боротьбі за "Одесу-Броди" також згадують західні коментатори. Агентство “Рейтерз” так і пише: "...президент звільнив міністра через трубу". Минулого місяця Єрмилов, зокрема, критикував керівника компанії "Укртранснафта" за "саботаж" рішень уряду щодо нафтогону Одеса-Броди. Ця людина і досі працює.

Чи справді Сергій Єрмилов поплатився за Одесу-Броди? Принаймні сам він так не думає. Ось що він сказав радіо “Свобода”:

Сергій Єрмилов: "За це можна було звільнювати мене до засідання уряду. А якщо зараз шукати тут причину, то треба відправляти у відставку весь уряд Януковича, який одноголосно проголосував за цей напрямок. Я думаю, тут трошки в іншому справа. І моя позиція до тіньових схем, в першу чергу, в НАК "Нафтогазі," у вугільній промисловості, можливо, це є головним чинником моєї відставки".

А що відбувається тіньового в українській енергетиці? Яка головна проблема тут, на Вашу думку?

Сергій Єрмилов: "Те, що сьогодні в нафтогазовій галузі ми маємо єдиного монополіста, непрозорого. На сьогоднішній день зникло з підземних сховищ сім з половиною мільярдів метрів кубічних газу і це неможливо було приховати. В підземних сховищах немає жодного кубічного метру власного оплаченого газу. Весь газ або російського походження, або комерційних структур. Те ж саме відбувається у вугільній галузі. Ми сьогодні впроваджуємо оптовий ринок енергетичного вугілля, який остаточно виводить з тіні його реалізацію, дає можливість шахтарям отримувати поточну заробітну плату, розраховуватися по боргах у цьому році. Але не всім це сподобалося. І опір дуже великий був і є, і в цьому також, можливо, є причина моєї відставки".

А які у Вас подальші плани? Чи Ви вже думали над тим, що будете робити, адже чутки про Ваше звільнення ходили вже давно?

Сергій Єрмилов: "Я нічого собі не готував, ніякого місця. Але сьогодні, коли був опублікований цей указ про мою відставку, вже багато пропозицій від різних серйозних людей працювати разом. Я думаю, що без роботи не залишуся, але, де я буду працювати, я ще не знаю" .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG