Доступність посилання

ТОП новини

В разі виборів президента тепер населення Литви обрало б теперішнього, проти якого в понеділок у парламенті почнеться останній етап процесу імпічменту.


Альгімантас Літвінас В разі виборів президента тепер населення Литви обрало б теперішнього, проти якого в понеділок у парламенті почнеться останній етап процесу імпічменту.

Вільнюс, 5 березня 2004 – На сьогоднішньому пленарному засіданні Сейм Литви без дискусій призначив голову верховного суду Вітаутаса Грейчюса главою процесу імпічменту президентові Роландасу Паксасу в парламенті. Грейчюс головуватиме на першому засіданні з імпічменту, яке відбудеться в понеділок.

У понеділок Сейм вирішить, чи зробити перерву в процесі імпічменту й почекати, поки свій висновок щодо обвинувачень президентові республіки в порушенні конституції і присяги представить конституційний суд, який збирається розглядати справу щонайменше кілька тижнів.

За словами Грейчюса, в цьому питанні буде взято до уваги й ставлення зинуваченого боку – президента Паксаса. Глава верховного суду й процесу імпічменту під час процесу утримуватиметься від візитів до президентського палацу. Грейчюс прогнозує, що процес імпічменту триватиме кілька тижнів.

Президентський скандал триває вже п’ятий місяць. Останнім часом кількість прихильників звільнення президента Паксаса з посади поволі зменшується як у парламенті, так і в суспільсьтві.

У четвер партія християнських демократів зажадала припинення процесу імпічменту. Після зустрічі сьогодні з президентом групи християнських демократів голова партії Казіс Бобяліс, в минулому керівник Головного комітету визволення Литви у США, заявив:

“Ставлення християнських демократів Литви таке, що процес імпічменту слід припинити і що має бути досягнута спільна угода між прем’єр-міністром Литви Бразаускасом, главою Сейму Паулаускасом і президентом Литви, щоб якимсь чином вирішити оце питання без голосування в парламенті і без компрометації самої Литви ”.

Протягом останнього місяця почала знов зростати популярність президента Паксаса в народі. За новішими даними опитування громадської думки, яке виконала спільна литовсько-великобританська компанія “Baltijos tyrimai” (“Балтійські дослідження”), якщо б тепер відбулися вибори президента республіки, найбільші шанси мав би нинішній президент, за якого голосувало б 20,4 % опитуваних.

Тим часом парламент готує кілька законопроектів, згідно з якими президент, який порушив присягу й конституцію та був звільнений з посади внаслідок імпічменту, не мав би права знов кандидувати в президенти або в депутати парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG