Доступність посилання

ТОП новини

Варшавська битва за права жінок.


Володимир Павлів Варшавська битва за права жінок.

Варшава, 8 березня 2004 року.

Володимир Павлів

Міжнародний жіночий день 8-го березня у Польщі упродовж останніх кількох років відзначають переважно тільки жіночі організації. Найбільш радикальні з них, як то феміністичне Об’єднання Жінок 8-го Березня, організовують також святкові маніфестації на вулицях польських міст. Ці маніфестації майже завжди призводять до конфліктів із молодіжними організаціями патріотично-католицького спрямування. Не стала винятком і цьогорічна маніфестація, проведена в неділю на вулицях Варшави під гаслом “Дівчатка! Потрібні вчинки!”.

Скандуванням гасла: “Табори праці – для лесбіянок, евтаназія – для гомосексуалістів!” – зустріли на вулицях Варшави святкову маніфестацію Об”єднання Жінок 8-го Березня їхні ідеологічні противники – молодики та дівчата з націоналістичної організації Всепольська молодь. Отже, щоб пропагувати свої гасла захисниці прав жінок Ізабелі Ярузі-Новацькій, довелося буквально перекрикувати скандування опонентів.

Яруга-Новацька

Боріться за те, щоб у Польщі жінки мали могли говорити власним голосом.

Володимир Павлів

Цікаво, що представниці організації Всепольська молодь теж мотивували свої дії захистом прав жінок. На думку Малгожати Квятковської, серед цих прав повинна бути і заборона у Польщі абортів, відміни якої домагаються феміністки.

Яруга-Новацька

Я хочу мати нормальні права, як нормальна жінка, а не право вбити власну дитину.

Володимир Павлів

Оскільки позиції обох груп виявилися непримиренними, то в певний момент дійшло до невеличкої бійки між молодими націоналістами та групою панків, котрі стали на захист феміністок.

Втім, святкове зіткнення виявилось не грізним і його без особливих зусиль припинила поліція. Протилежним сторонам не залишилося нічого іншого, як розійтися в різних напрямках, щоб продовжити відзначення жіночого дня – кожному на свій спосіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG