Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”

Київ, 7 березня 204 року.

Володимир Ляшко

Говорить “Радіо Свобода”!

Ви слухаєте програму “Тиждень регіонів”. З київської студії вас, шановні слухачі, вітають редактор програми Володимир Ляшко, звукооператор Михайло Петренко.

У Харкові з дводенним візитом перебував президент України Леонід Кучма. Програма поїздки була насиченою, а головна мета приїзду глави держави – участь у всеукраїнській нараді з проблем сільгоспмашинобудування. “Важко знайти іншу галузь, яка так постраждала б від бездіяльності практично всіх Кабінетів міністрів за увесь час Незалежності”, - сказав Кучма на нараді. Надійність вітчизняних компаній надзвичайно низька. Час, витрачений на ремонт, дорівнює часові використання комбайна в полі. Поїздку Президента до Харкова висвітлювала група журналістів, старанно відфільтрована прес-службою глави держави, бо останнім часом представники опозиційних ЗМІ ставлять панові Кучмі багато незручних запитань. Не потрапила до групи журналістського супроводу і наша харківська кореспондентка. Тому вона мала нагоду поспостерігати театралізовану акцію опозиції навпроти приміщення харківської облдержадміністрації під назвою “Спроба запуску першого українця на Місяць”. Як відомо, в одному з останніх телеінтерв’ю Леонід Кучма сказав: “Українці просто зобов’язані, повинні полетіти на Місяць, щоправда, не всі”. З Харкова – репортаж Вікторії Маренич.

Вікторія Маренич

На приїзд Леоніда Кучми на Харківщині очікували давно, і старанно до нього готувалися. Особливо це стало помітно, коли працівники шляхового господарства готували дороги, засипаючи асфальтом калюжі. До зустрічі президента України готувалася і прес-служба Обладміністрації, коли після чергової прес-конференції в понеділок керівниця Управління по зв’язках із ЗМІ та прес-секретарка губернатора Ніна Марченко заявила, що у зв’язку з тим, що площа зали, де буде відбуватися нарада, занадто мала, щоб вмістити всіх бажаючих, прес-служба Адміністрації Президента акредитувала не всі ЗМІ. До числа неакредитованих потрапила і кореспондентка “Радіо Свобода”. Ніна Марченко порекомендувала для роботи в цей день скористатися сайтом Президента, або матеріалами, що відзніме телепрограма “Губернія”. Готувалися до зустрічі президента України і представники харківської опозиції. Обласні осередки блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”, УРП “Собор”, “Батьківщини”, Спілки молодих соціалістів приготували гостю дарунок – квиток на Місяць в один кінець. Акція під стінами обласної влади називалася дуже незвично – “Кучму – на Місяць!”, тому, напевно, і викликала неабиякий інтерес не тільки перехожих, а й представників правоохоронних органів. Учасники акції продемонстрували ракету - стару пральну машину від харківського виробника, накриту тазиком з надписом “Кучмоліт-3”. Щоб космічний корабель не збила українська ППУ, до нього прикріпили велосипедні блимавки. До ракети поклали так званий “набір кучмонавта”: книжку “Україна – не Росія”, з тією надією, що Кучма нарешті її сам прочитає, Конституційну реформу (бо Конституція Місяця до сих пір не реформована), каструлю замість скафандру та для того, щоб готувати “фірмову” локшину про стабільність, економічне зростання, боротьбу із корупцією, з подальшим навішуванням на вуха довірливих мешканців Місяця. Крім того, кожен присутній на акції міг взяти участь у конкурсі на найкращий вірш про владу.

Президент України Леонід Кучма відвідає й хлібозавод “Кулінічівський” та Український фізико-технічний інститут - можливість висвітлювати ці події отримали лише харківські телевізійники. Вікторія Маренич для “Радіо Свобода” з Харкова.

Володимир Ляшко.

Цей репортаж прозвучав у нашій програмі 2 березня, в перший день візиту Леоніда Кучми на Харківщину.

Кримський Центрвиборчком зареєстрував депутатом місцевого парламенту від 25-го виборчого округу начальника Головного управління МВС України в Криму генерал-лейтенанта Миколу Паламарчука. А в понеділок ввечері Центрвиборчком відхилив заяву кандидата в депутати ВР Криму, першого секретаря Симферопольського міському Компартії Валерія Кучеренка про визнання цих виборів недійсними. Докладніше про ці події – Володимир Притула.

Володимир Притула

Валерій Кучеренко у своїй заяві вказав на низку порушень, які, на його думку, мали місце під час підготовки і проведення виборів у 25-му окрузі – останньому вільному окрузі, де досі не був обраний депутат кримського парламенту. Лідер симферопольських комуністів відзначив порушення в перебігу агітації, зокрема, участь посадових осіб в агітаційній кампанії за начальника кримської міліції Миколу Паламарчука, підкуп виборців з боку вказаного кандидата та інше. Втім, виборча комісія АРК відхилила усі претензії кандидата у депутати і видала Миколі Паламарчуку тимчасове депутатське посвідчення.

Начальник кримської міліції на виборах 22 лютого набрав найбільше голосів – майже 2 300. Його головний суперник – лідер симферопольських комуністів Валерій Кучеренко отримав удвічі меншу підтримку, за нього проголосували трохи більше тисячі виборців. Валерій Кучеренко повідомив, що подасть відповідний позов до суду.

Проте вже зараз очевидно, що генерал Микола Паламарчук отримає на найближчій сесії Верховної Ради АРК постійний депутатський мандат, він де-факто уже став сотим депутатом кримського парламенту, який таким чином тепер повністю укомплектований. Як повідомлялося, на виборах у 2002 році в цьому окрузі переміг лідер кримських комуністів Леонід Грач, але, оскільки він був обраний за списком КПУ до Верховної Ради України, то перейшов на роботу до українського парламенту. Потім у цьому окрузі на довиборах переміг народний депутат України Лев Міримський. Але, оскільки він не здав свій мандат депутата Верховної Ради України, то так і не отримав депутатського мандата Верховної Ради Криму. Протягом року пан Міримський судився з кримським виборчкомом, але потім сам же припинив цей процес.

Згадані політики перебували і перебувають в опозиції до нинішнього кримського керівництва, а тому під час минулих виборчих кампаній влада їм всіляко перешкоджала. Тепер же владні структури сприяли обранню Миколи Паламарчука, хоча деякі місцеві оглядачі висловлюють припущення, що міліцейський генерал пов’язаний з об’єднаними есдеками і може відіграти у кримському парламенті роль нового центру влади, на якого згодом поставить офіційний Київ. Втім, це лише тільки припущення, як і те, що з приходом Миколи Паламарчука до Верховної Ради АРК там виникне потужна фракція, опозиційна Сергію Куницину і контрольована СДПУ(о). Але час покаже. Володимир Притула для «Радіо Свобода», Симферополь.

Володимир Ляшко

Скандал довкола заяв генерала СБУ Юрія Кравченка, котрі він зробив в Берліні, викликає у громадян України багато запитань, відповідей на які поки що немає. Цілком можливо, що відбудеться закрите парламентське слухання у цій справі за участю генерального прокурора Геннадія Васильєва. Цілком ймовірно, що буде створено слідчу комісію. Як же сприймається вся ця історія в українській провінції? Якої думки громадяни про діяльність грізного відомства СБУ на регіональному рівні? З Черкас повідомляє Тетяна Чорномаз.

Тетяна Чорномаз

Процитую заяву від керівників громадсько-політичних організацій одного з райцентрів Черкащини до відповідного відділення Служби безпеки України, датовану 20 листопада 2003 року: «Ми, що нижче підписались, обговоривши вчорашній випадок, пов’язаний із незаконною спробою збору інформації співробітником місцевого відділення СБУ (наводиться прізвище) про громадську діяльність молодіжної організації «Молодь – за Ющенка!» та про активістів інших організацій національно-демократичного спрямування, заявляємо рішучий протест проти будь-якої діяльності служб СБУ в обхід Конституції і законодавчих актів, яка вже має місце на Черкащині.»

Що ж викликало появу такого звернення громадськості до СБУ? Один із співробітників цієї служби викликав на зустріч лідера організації «Молодь – за Ющенка!». Спецслужбу, виявляється, цікавило: “...дуже цікавився, чи наше товариство не збирається брати участь у якихось заворушеннях, у сутичках з іншими організаціями, у сутичках з владою. Я сказав, що, згідно нашого статуту, ми є громадською організацією, яка тільки надає можливість молоді брати участь у громадському житті, і в ніяких заворушеннях ми участі брати не будемо. Навів навіть приклад – що ми проводили дев’ятого листопада конференцію, на яку запрошені були і комуністи, і соціал-демократи (об’єднані). Тобто, ми виявляємо толерантність і до інших. Тим більше, що в нашому товаристві є й люди інших національностей, тобто, не українці. В національному питанні у нас – теж порозуміння з іншими національними меншинами.”

Тетяна Чорномаз

Прозвучали запитання і про склад регіональних представництв блоку Віктора Ющенка, а також пропозиція співпрацювати. Інтерес до опозиції спецслужби проявляли, як виявилось, не тільки на Черкащині. Розповідає Андрій Паливода, голова Кіровоградської обласної організації “Спілка молодих соціалістів”.

Андрій Паливода

На протязі двох тижнів телефонував і просив зустрічі працівник СБУ, приходив до дому, одного разу домовився про зустріч тут у нас в штабі, але не прийшов.

Тетяна Чорномаз

Якщо відслідковується діяльність політично-активної молоді аж до рівня райцентру, то що вже говорити про маститих опозиційних політиків! Взагалі ж, варто задуматися над сутністю діяльності СБУ, особливо після слів самого Президента, які він сказав на одній з прес-конференцій, характеризуючи генерал-майора Валерія Кравченка. Цитую з газети “Україна молода” за 27 лютого 2004 року: “Той, який увесь час боровся з демократією”. Коментарі, як кажуть, зайві. Тетяна Чорномаз для “Радіо Свобода”, Черкащина.

Володимир Ляшко.

Нагадаю, це була програма “Тиждень регіонів”. До ефіру її підготував Володимир Ляшко, звукооператор - Михайло Петренко. До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG