Доступність посилання

ТОП новини

“Країна Інкогніта”


Сергій Грабовський “Країна Інкогніта”

Київ, 16 березня 2004 року.

Олекса Боярко

Радіожурнал “Країна Інкогніта”– це спільний пошук історичної істини. “Країна Інкогніта” – це знайомство з маловідомими сторінками життя України. “Країна Інкогніта” для тих, хто не боїться долати чужі та власні забобони і упередження.

Сергій Грабовський

Говорить Радіо “Свобода”. Вітаємо вас, шановні слухачі! Коли для України почалася Друга світова війна? Здавалося б, на це питання давно відома відповідь. Але не поспішаймо. З вами, як завжди, Сергій Грабовський, журналіст Радіо “Свобода”, і Максим Стріха, доктор фізико-математичних наук, член Асоціації українських письменників.

Звучить відома пісня:

“Двадцать второго июня, Ровно в четыре часа, Киев бомбили, нам объявили, Что началася война

Максим Стріха

Отже, Друга світова, вона ж Велика Вітчизняна, розпочалася о 4 годині 22 червня 1941 року віроломним нападом фашистської Німеччини на Радянський Союз. Так говорила і досі говорить комуністична і неокомуністична пропаганда, хоча наука вже давно твердить дещо інше.

Сергій Грабовський

Максиме, одразу надамо слово одному із провідних українських дослідників періоду Другої світової війни професору Анатолію Трубайчуку.

Анатолій Трубайчук

Досі українські історики не можуть знайти початкову дату Другої світової війни для України. Офіційні політики весь час повертаються до сталінської формули 22 червня і до Великої Вітчизняної війни. Все ніяк не можуть розпроститися з тим постімперським синдромом. А насправді Друга світова війна для кожного народу починалася у свій термін, у свій час, хоч офіційно визнано, що початок Другої світової війни припадає на 1 вересня 1939 року, оскільки Німеччина напала на Польщу після підписання пакту про ненапад з Радянським Союзом, а 3 вересня вже оголосили війну Німеччині Англія та Франція. Але це умовна досить-таки дата, тому що китайці, наприклад, з нею не згодні зовсім, оскільки на них Японія напала набагато раніше, ще у липні 1931 року. А, скажімо, Ефіопія почала воювати у 1935 році проти Італії. А на греків італійці напали у 1940 році. Так само і для України: дата початку Другої світової війни зовсім не формулюється 1 вересня 1939 року, а її відлік треба починати з Мюнхенської угоди.

Максим Стріха

Як відомо, у Мюнхені восени 1938 Чехословацьку республіку було віддано на поталу Німеччині. Ця історія доторкалася й України, принаймні тому, що значно раніше, за 20 років перед тим, до складу Чехословаччини було включено як автономну область Підкарпатську Русь або ж - Закарпатську Україну. Але автономію Карпатської України довгий час не було реалізовано, і не лише з вини празького уряду (хоч він того теж не хотів), але так само і через невизначеність позицій самих українців. Бо ж Закарпаття найдовше перебувало у відрубності з історичним процесом на решті українських земель. І відтак – найдовше протрималися тут москвофільські позиції, твердження про те, що закарпатці, начебто, не є частиною єдиного українського народу, а становлять якесь окреме українське плем’я у зв’язку з великоруським. І лише наприкінці 30-х років остаточно бере гору українська орієнтація. Бере гору завдяки визначному українському діячеві і ученому, докторові Августинові Волошину. Наприкінці 1938-го автономія Закарпатської України таки стає реальністю.

Сергій Грабовський

Отже, восени 1938 року постає Карпатська Україна як автономна республіка у складі федеративної Чехословаччини. Тоді ж почала формуватися Карпатська Січ – парамілітарна організація, яка мала на меті захист цієї держави.

Минулої осені ми вели розмову про етапи формування Карпатської Січі і про її трагічну і героїчну долю. Зараз ми повертаємось до теми Карпатської України під дещо іншим виміром. І хочу ще зауважити, що тоді ж, восени 1938 року хортистська авторитарна диктаторська Угорщина захоплює частину Закарпаття і за узгодженням із гітлерівською Німеччиною готується до загарбання усього Закарпаття. І знову перед мікрофоном професор Анатолій Трубайчук.

Анатолій Трубайчук

Після того, як Віденський арбітраж у листопаді позбавив Карпатську Україну декількох районів, наприклад, Берегово, Середнє, Мукачівський і Ужгородський райони. Ці території були від’єднані вже від напівнезалежної Карпатської України до Угорщини. Уряд майже незалежної Карпатської України перебрався із Ужгорода в Хуст. І в Хусті були зібрані депутати Сейму, і той Сейм проголосив зрештою незалежну Карпатську Україну. Але це вже було в березні 1939 року, коли Гітлер наказав окупувати рештки Чехословаччини, що залишилися після Мюнхенської угоди. Що зробив Августин Волошин? Перше, що він зробив – це оголосив незалежну Українську Карпатську республіку в якій було відновлено гімн “Ще ні вмерла України...”, прапор синьо-жовтий і герб-тризуб. Це викликало, звичайно, страшенну лють у Москві. Здавалось би, скільки тої Карпатської України, і чому це мав так схвилюватися дуже Сталін, що, нарешті, на карті Європи з’явилася, хоч і в такому мініатюрному варіанті, незалежна українська держава. Але ж його це дуже стурбувало.

Максим Стріха

Закарпатська Україна як незалежна українська республіка народилася справді в недобрий час. Її існування, здається, не хотів ніхто. Вона загрожувала амбіціям СРСР, який прагнув об’єднати вся українські землі в єдиній українській радянській державі, що й сталося невдовзі в час “золотого вересня”; амбіціям Польщі, яка не хотіла дати автономію своїм українцям у межах Галичини і Волині; амбіціям Угорщини, яка давно вважала Закарпаття частиною історичних земель святого Іштвана. Нарешті вона виявилася непотрібною і Німеччині, де подумали один час, чи не використати цю землю в своїх амбіціях, але врешті амбіції молодшого союзника – Угорщини – взяли гору.

Сергій Грабовський

Говорить Радіо “Свобода”. Як же розвивалися події на Закарпатті, коли Угорщина в середині березня 1939 року почала агресію проти Української республіки? Говорить учасник тих подій, вояк Карпатської Січі Юрій Неймет, котрий тоді був у столиці Карпатської України місті Хусті

Юрій Неймет

Із 13-го на 14-е там була революція. Значить, січовики вимагали від чеської армії зброю, а ті не дали. Оскільки генералом був уже міністр внутрішніх справ по Закарпаттю, був Пирхала – він сказав: краще мадярам дать. Значить він був русофіл. 14-го січовики напали на казарми за станцією, чехи потім вивели танки і гармати, і у центрі міста багато полягло січовиків. Там, як їдете у Хуст, коло греко-католицької церкви поворот – то тут на углу двоповерховий дім. Там була січова команда. Довго на тому будинку чорнілись ями від вибухів. Засідання першого Сойму Карпатської України було назначено на 15 березня. Уже Закарпатська Україна була проголошена, але потрібно було юридично затвердить. Тут Сойм відбувається під гарматними пострілами, оскільки мадяри начали наступати вже. Заслабі були сили, не вишколені, зброї не було. А мадяри – регулярна армія, літаки, танки...

Сергій Грабовський

Розповідь про бойові дії у березні 1939 року продовжує професор Анатолій Трубайчук.

Анатолій Трубайчук

А скільки було тих сил? Діти, пацани з шкіл та училищ організувалися у Карпатську Січ. Озброєна була ця Карпатська Січ переважно мисливськими видами зброї, ну і так, що де там попадало в руки. Але головне було не це, головне було те, що карпатоукраїнська держава звернулася до всіх українців діаспори із закликом допомогти захистити терени незалежного українського державоутворення. І зрозуміло, що найбільше добровольців прийшло до закарпатців з Галичини, а потім – з усіх земель, де тільки жили українці діаспори, з Австралії навіть, із Канади, зрозуміло, із Америки Південної, Північної. І так 15 березня почалася перша велика війна українців проти агресорів у Другій світовій війні за свою свободу. Звичайно, що сили були нерівні, оскільки агресор був заздалегідь підготовлений і мав вишколену армію. А карпатські січовики – мало того, що погано озброєні, та ще й ненавчені. Але ж вони чинили героїчний опір агресору. А потім їх доля була ще більш трагічною, тому що окрім Угорщини на цю територію зазіхала ще й санаційна Польща. Поляки були готові в будь-який момент ударити на Карпатську Україну. Но це їм зробити не вдалося. Але зате вдалося, коли після захоплення карпатоукраїнської маленької цієї держави мадярами герої Карпатської Січі вирішили інтернуватися на польській території, так їх там було не інтерновано, а їх там було заарештовано і розстріляно майже всіх. А потім ці братські могили ще й засипали вапном щоб нічого від них не лишилося. Колись я був у Ворохтянському районі і мені розказували місцеві, як це все жахливо відбувалося, коли цих скривавлених обдертих хлопців які тільки видерлися з боїв тут же негайно оточували прикордонники польські, заганяли в якісь кошари і там розстрілювали їх. Отак почалася для України Друга світова війна. Для нас її відлік починається 15 березня, а зовсім не 22 червня 1941 року.

Максим Стріха

Тоді, навесні 1938 року Польща хотіла взяти своє... Угорщина своє... Радянський Союз грав у свою третю велику геополітичну гру... Німеччина – в четверту... В програші в решті-решт опинилися всі народи, які ціною мільйонів загиблих заплатили за ці геополітичні ігри своїх керівників.

Сергій Грабовський

Говорить Радіо “Свобода”. Боротьба Карпатської України стала не тільки трагічним, але й героїчним моментом української історії. Адже, по-перше, саме у лавах Карпатської Січі пройшла вишкіл значна частина старшин майбутньої Української Повстанської Армії – це ті, хто врятувався від польських репресій тоді ж, навесні 1939 року – і без цього досвіду, хай це був і досвід поразки, навряд чи так швидко й організовано був би розгорнутий рух опору на Галичині і Волині.. По-друге, і це головне – Карпатська Україна стала першою європейською державою, яка зі зброєю в руках у 30-х роках протистояла зовнішній агресії. До цього, а багато хто і після цього, схилявся без збройного опору перед військами диктаторів. Незалежна Українська держава, хай і невеличка, вчинила інакше. По-третє, на Закарпатті розгорнувся український рух опору окупантам, про який ми маємо намір повести мову в одній із наступних передач. І головне, що при тому населення краю зробило свій остаточний вибір на користь саме української, а не чехословацької, угорської чи русинської ідентичності.

Максим Стріха

Отже Друга світова війна розпочалася для України не 22 червня, коли Київ бомбували і нам оголосили про це у промові Молотова, як співають у відомій пісні. Друга світова війна розпочалася для України (як і для Ефіопії, як і для Чехословаччини, як і для Китаю) ще до її офіційного початку, навесні 1939 року зі збройним нападом хортистської Угорщини на незалежну маленьку, але горду, Карпатську Україну. І тривала ця війна не до 8 травня 1945 року, а ще принаймні 11 років потому, до того, коли в бою, у 1956 році загинув останній загін УПА.

Історія Закарпатської України є героїчним епізодом загальноукраїнської історії – великої і трагічної. Значення її для нас непроминуще. Адже саме події весни 1939 року переконливо показують: входження Закарпатської України до складу УРСР – це не наслідок повоєнних анексій Сталіна. Це усвідомлений вибір народу Закарпаття зроблений на вільних виборах тоді, коли будувалася Закарпатська Україна. Кров’ю цих людей, які зі зброєю в руках боронили свою Батьківщину від більших у десятки разів сил супротивника, омите право на соборність України.

Сергій Грабовський

Отож варто пам’ятати, коли почалася і чого коштувала Україні Друга світова війна. Вели радіожурнал “Країна Інкоґніта” Максим Стріха і Сергій Грабовський. Хай вам щастить, і хай Україна розкриває вам свої загадки. Говорить “Радіо Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG