Доступність посилання

ТОП новини

На що отримав достроково “добро” парламенту прем’єр Янукович: на поліпшення якості життя в Україні чи на президентський стрибок? (Дискусія з приводу затвердження нової програми уряду).


Ганна Стеців Валерій Асадчев - народний депутат України від блоку В.Ющенка “НУ”; Микола Гапочка - народний депутат України з парламентської більшості, з депутатської групи “Народний вибір”.

Київ-Прага, 16 березня 2004 року.

Ганна Стеців

Вітаємо слухачів радіо “Свобода”!

У прямому ефірі наша щоденна “Вечірня Свобода”. Перед мікрофоном Ганна Стеців.

Наші гості: Валерій Асадчев, народний депутат України від блоку В.Ющенка “НУ”; Микола Гапочка, народний депутат України з парламентської більшості, з депутатської групи “Народний вибір”.

Ми будемо говорити сьогодні, шановні слухачі, про те, чи краще стало жити середньому українцеві від того, що уряд нам всім сказав, що економічні показники в Україні виросли, ситуація в економіці поліпшилася? Чи якось вплинуло це на життя середнього українця? Що означають окремі заяви прем’єра, які викликали сьогодні такий широкий резонанс, зокрема, заява по Іраку?

Добрий вечір! Дякую, що ви прийшли сьогодні до нас.

Валерій Асадчев

Добрий вечір!

Микола Гапочка

Добрий вечір!

Ганна Стеців

Скажіть, будь ласка, чому звіт про виконання програми уряду відбувся саме сьогодні? Чому не місяць після цього, як це було заплановано, а достроково? Що це означає, пане Гапочка?

Микола Гапочка

По-перше, термін програми закінчується в квітні. Безумовно, коли ця пропозиція мала пройти в цей час... Ми найближчим часом виходимо на дуже відповідальну роботу в парламенті, а саме: прийняття тих законів, які є передумовою конституційній реформі, і головне, будемо остаточно вирішувати питання конституційної реформи...

Ганна Стеців

Я не розумію, пробачте, при чому тут програма уряду і конституційна реформа.

Микола Гапочка

Дуже пов’язана. В нас не буде часу в парламенті для розгляду урядової програми. Тому для того, щоб вона була в термін забезпечена, сьогодні й прийнято рішення її заслухати і прийняти.

Ганна Стеців

Пане Асадчев, а Ви як вважаєте?

Валерій Асадчев

Все, що зараз відбувається в Україні в структурах влади, воно підпорядковане тільки виборам Президента. Саме на це спрямовані дії влади, яка хоче себе зберегти при цій владі.

Зрозуміло, що уряд Януковича через місяць втрачає карт-бланш, тобто той рік, який йому дав парламент при прийнятті першої програми, і він хотів продовжити цей карт-бланш. Тому ця програма носить виключно політичний характер... | Ганна Стеців

Але це природно, що уряд хотів продовжити свій карт-бланш. Чому саме сьогодні? Чому все-таки не дочекалися, коли мине цей термін від квітня до квітня, і можна буде говорити, чи виконав уряд? Може, уряд достроково виконав свою програму, пане Гапочка?

Микола Гапочка

По деяких позиціях виконав достроково, що стосується економічних зростань. Але я ще раз відповім на це питання. В зв’язку з тим, що термін закінчується в квітні, парламент виходить на більш відповідальні завдання для держави і суспільства, саме вирішення питань конституційних змін. Парламент вирішив це питання заслухати для того, щоб уряд працював без будь-яких упереджень, без будь-яких потрясінь у цей відповідальний період.

Валерій Асадчев

Я можу трошки ще пояснити, розвиваючи цю тему. Справа в тому, що якщо будуть внесені зміни до Конституції, тоді епіцентр влади переміститься у виконавчу структуру...

Ганна Стеців

Себто до уряду?

Валерій Асадчев

Так, до уряду. Якщо уряд себе якось не забезпечить ще цим карт-бланшем на рік, то може так статися, що він отримає цю владу внесенням змін до Конституції, і тут же його знімуть і поміняють на інший уряд.

Для того, щоб себе якось убезпечити напередодні цих змін до Конституції, уряд вирішив отримати для себе ще один додатковий рік.

Але справа в тому, що уряд тут трішки помилився з розумінням самої Конституції. Хоча сьогодні, звичайно, кожен Конституцію читає, як йому заманеться. Я вважаю, що в Україні взагалі Конституція вже ліквідована. Але це окрема тема розмови.

Справа в тому, що карт-бланш дається тільки один раз. Тобто, якщо будь-яка програма, згідно з якою уряд отримав можливість на рік не голосувати питання про його відповідальність, то в будь-який момент це питання може бути порушене, поставлене на порядок денний. Тобто, умовно кажучи, що 18-го квітня так складеться кон’юнктура, що набереться більшість, щоб зняти уряд, якщо цього захоче Президент, то це можна зробити, і це не буде порушенням Конституції.

Ганна Стеців

Отже, пане Гапочка, те, що сьогодні відбулося, це не означає, що уряд Януковича вже цілий рік ніхто не буде сіпати, а він буде працювати над тією програмою, яку сьогодні йому затвердили?

Микола Гапочка

Я хотів би сказати, що уряд сьогодні має в парламенті більшість, підтримку, він коаліційний, а тому сьогодні всякі намагання втручатися в дію будуть заважати.

Сьогодні питання по уряду не стоїть, тому що більшість підтримує його і буде підтримувати. Ця програма, яка прийнята, для визначення напрямків роботи і системи роботи.

Ганна Стеців

Кажуть, що сьогодні уряд отримав на 100 голосів менше підтримки, ніж коли затверджували минулого разу його програму? Це правда?

Валерій Асадчев

Минулого разу проголосувало 335, а зараз проголосувало 239, тобто майже на 100 голосів уряд отримав менше довіри. Я вважаю, що це теж певне віддзеркалення довіри до уряду.

Ганна Стеців

Як Ви це прокоментує, пане Гапочка?

Микола Гапочка

Дуже просто, тому що опозиція сьогодні зайняла деструктивну позицію і не підтримувала, а на попередньому голосуванні його підтримала і “НУ”. Тому сьогодні та більшість, яка є підґрунттям і базою для уряду, своє слово сказала і виконала те завдання, яке стоїть...

Ганна Стеців

Себто сьогодні відвернулися від уряду соціалісти, які минулого (Ви пам’ятаєте, минулого разу був скандал) разу підтримали уряд Януковича взамін за обіцянки, здається, пропорційних виборів. Так? Взамін за щось там. І “Регіони України” не дотримали слово. Був потім скандал. І сьогодні й тому соціалісти не проголосували, так чи ні?

Микола Гапочка

Я не можу відповідати за соціалістів, чому вони не голосували. Я чітко знаю, що сьогодні опозиція займає ту позицію, щоб не підтримати. Це упереджена дія уряду і парламенту, більшості, дасть нормально і спокійно працювати уряду. Це головне завдання, яке ми виконали.

Ганна Стеців

Ви сказала, що підтримали уряд Януковича сьогодні 239 депутатів.

І ось я читаю на сайті “Українська правда”, що якщо від 239 відняти сумісників (а це віце-прем’єр-міністр України Клюєв, міністр аграрної політики Слаута, міністр Кабінету Міністрів Толстоухов, член ЦВК Заплатинський, голова Державного комітету природних ресурсів Злочевський, голова Федерації профспілок України Стоян, себто ті люди, які не мають права бути одночасно і державними чиновниками, і депутатами), якщо ці голоси відняти, то уряд не мав би підтримки, не набрав би голосів - ані його програма, ані його оцінка минулої...

Микола Гапочка

Я з Вами повністю не згодний, тому що якщо відняти тільки тих, то 230 буде, а не 239. Це перше, якщо суто по арифметиці.

Заплатинський сьогодні заяву написав і вийшов з членів ЦВК, і залишається депутатом. Сьогодні вже є нове подання Президента на нову кандидатуру. Там є ще декілька особистостей, які сьогодні мають умовності відносно сумісництва.

Ганна Стеців

Але “Українська правда” подає число 229, а не 239. Отже, якщо від 229 відняти 6 депутатів-сумісників, то таки цифра не виходить. Так?

Валерій Асадчев

Справа в тому, що програма прийнята 239 голосами, але вона включалася в порядок денний, коли голосувалася, то там було 228 (якщо я не помиляюся), і там сумісники дійсно зіграли основну роль.

Але сьогодні це не є принциповим питанням. Ми можемо сказати, що сьогодні в основному більшість підтримала цю програму.

Коли ця програма голосувалася перший раз, а це 18-го квітня 2003-го року, тоді, відверто кажучи, підтримало набагато більше, тому що тоді вона носила більш практичний характер, не політичний. Дійсно тоді багато хто вірив, що уряд буде здатний багато чого зробити.

На жаль, ці сподівання не виправдалися, особливо в соціальній політиці дуже багато чого уряд не зробив, особливо останнє питання проблеми ЗМІ, свободи слова, свободи прав громадян, які суцільно порушуються в Україні.

Це стало причиною того, що зараз вже програма розглядається виключно як політичний акт, яким уряд хоче сам себе оберегти, а вже проблеми України, українців його мало турбують, тому від нього багато депутатів відвернулося.

Ганна Стеців

Ви так вважаєте теж, пане Гапочка?

Микола Гапочка

Я зовсім так не вважаю, тому що політична ситуація сьогодні більш загострена в опозиції, тому що вони сьогодні гуртуються виходити на президентські вибори. Сьогодні і “НУ”, і комуністи, і соціалісти відмежувалися від цього уряду, тому сьогодні й такий результат, така й цифра.

Але постійність і стабільність більшості підтверджується і сьогодні. Це на сьогодні факт.

Ганна Стеців

А більшість теж, напевне, гуртується перед президентськими виборами?

Микола Гапочка

На жаль, вона не гуртується, тому що сьогодні у більшості немає такої проблеми...

Ганна Стеців

Що значить, немає проблеми? Більшість не хоче мати єдиного кандидата?

Микола Гапочка

Сьогодні більшість поділяє цю думку, але не працює над цим питанням. Сьогодні у більшості не стоїть завдання... Сьогодні і на політичну реформу ми йдемо для того, щоб стабільніше і успішніше працювати з суспільством.

Ганна Стеців

Себто про єдиного кандидата вам не йде.

Але повернімося до результатів роботи уряду. І давайте ще раз послухаємо Л.Кравчука, першого Президента України, який сьогодні зробив свої оцінки діяльності уряду.

Леонід Кравчук

Уряд В.Януковича вперше звітується у ВР і вперше виконав свою програму. І не тільки виконав, а й добився суттєвих якісних змін.

Перше: обробна промисловість і машинобудування стало лідером в економіці України. Це означає, що відбуваються важливі якісні зміни на майбутнє, відбувається позитивна динаміка в розвитку економіки.

Якщо раніше ми говорили про тенденції, то зараз уряд може впевнено говорити, що тенденції перетворилися в позитивну динаміку. Це означає, що наступна програма уряду базується саме на цій динаміці.

Якщо говорити цифрами, то можна сказати наступне: обробна промисловість в минулому періоді зросла на 18,2%, а це в 3, 3 раза більше від добувної промисловості.

Ганна Стеців

Отже, ми бачимо, шановні гості і шановні слухачі, що, судячи з того, що відбувалося у ВР України, в Україні життя поліпшується.

Давайте вийдемо на вулиці Києва і запитаємо в людей, як в них змінилося життя, як змінюється життя за останній рік.

Наша колега Тетяна Манільчук зараз там перебуває, і ось що вона нам скаже:

Тетяна Манільчук

Сьогодні уряд Януковича звітував про те, що поліпшилися економічні показники в Україні. А скажіть, будь-ласка, чи відчули Ви це на собі?

Респондент 1

Покращення я не відчула. Зарплата як була низька, вона зараз мене не задовольняє. Квартплата почала підвищуватись. Вона не відповідає дійсності. Тобто, ті послуги, які повинні вони надавати комунальні, вони не надають. Збільшується за дитячий садочок оплата. Все як було, так і залишилось, але ціни зростають. З чим це зв‘язано – незрозуміло.

Респондент 2

Ні, особисто я не відчув.

Респондент 3

Враження таке, що ця програма – це просто передвиборна агітація Януковича перед ВР, перед слухачами. А взагалі вона не має ні конкретики, вона не базується на інтересах простих громадян України. Це було соромно слухати.

Респондент 4

Ну, я покращення взагалі не відчуваю вже років 5. Все з кожним роком все гірше й гірше. Зарплати ніби збільшують, але це вони збільшують тільки службовцям, а інші ж на самоокупаємості знаходяться – гірше і гірше живеться.

Респондент 5

Я уважно прослухав всю доповідь і повністю погоджуюсь з оцінкою, яку дав сам прем‘єр. І багато виступало за те, що дійсно у нас хороші економічні показники. Щодо наших з бабулькою особистих справ – то нам підвищили пенсії. Ми мусимо і зводимо кінці з кінцями. Живемо. Помирати не хочемо. Дай Бог, щоб і цей рік був не гірший, ніж минулий.

Респондент 6

Я думаю, що ніяких покращень у економіці немає у нас.

Респондент 7

Як для мене, він зовсім не зріс, тому що я працюю в бюджетній організації, шкала получилася дуже малесенька на підйом зарплати.

Ганна Стеців

Дякуємо Тані Манільчук, яка зараз перебуває на вулицях Києва і розмовляє з киянами про те, чи поліпшилося їхнє життя від того, що зросли економічні показники. Як Ви можете, пане Гапочка, прокоментувати це?

Микола Гапочка

Дуже просто. Я хотів би... знаєте, є такий “чапаєвський” анекдот, коли він з Петром розмовляв, той каже:

“Що ти тут робиш?” - “Коричневе” - Ну ти й сказав!” - Ну ти й спросив!”.

Як спитали, так і відповіли люди. Я хочу, щоб ми розділили питання підвищення економічних показників і життєвий рівень. Тому відбулося в економічному - зростання, але, на жаль, життєвий рівень не відповідає тому, тому що він настільки відсталий, настільки низький, що його порівнювати з успіхами економіки не можна ні в якому разі. Тому я хотів би, щоб люди, які запитували сьогодні і відповідали, кожний із них сказав: єсть такий показник, скільки надо заробітної плати, щоб було досить? Нема у природі і не буде. Якщо ми йдемо у Європу, то повинні зароблять не менше, як середня заробітна плата - буде 2000 євро. Ось куди ми повинні. І ціна така ж, ми ж у ринку. І тому я хочу сказать: динаміка економіки єсть безумовно, і за це сьогодні говорилося, але життєвий рівень забезпечить, соціальний - безумовно, настільки розрив великий, що сьогодні те, що відбулось в економіці, не відчулося суттєво на життєвому рівні суспільства. Це безумовно.

Ганна Стеців

Пане Гапочка, чи я Вас правильно зрозуміла, що від того, що сьогодні уряд Януковича збільшив, поліпшив економічні показники, пересічному українцеві ні тепло, ні холодно, бо його життя від того все одно не міняється?

Микола Гапочка

Стало чуть-чуть тепліше.

Ганна Стеців

Кому?

Микола Гапочка

Пересічному українцю. І якщо сьогодні ми... кожен там сказав: чуть-чуть підвищили зарплату, але це “чуть” – 20 карбованців, 40 карбованців в зарплаті, в пенсії – суттєво підвищили, але я ще раз підкреслюю: такий відсталий рівень розвитку соціального захисту людей, що він оцим поліпшенням економіки не зміг знівелювати оту відстань.

Ганна Стеців

Чи це означає, що такий ріст економічних показників Янукович, якби він кандидував, не зміг би використати в своїй передвиборчій кампанії, оскільки це на середньостатистичного виборця, очевидно, такого впливу безпосереднього не має, пане Асадчев?

Валерій Асадчев

Ну, якщо судити по тому опитуванню, що проводили, до речі, хочу звернути увагу, що його проводили в Києві. Це в Україні сьогодні майже самий благополучний регіон. Я думаю, що б відповіли в інших регіонах? Ну, і ті люди, які сказали, що вони не відчули, проголосували б проти Януковича, ну, я думаю, що, можливо, один дідусь проголосував би “за”, і то ще під питанням.

Але я хотів би сказати інше. Ну, по-перше, зараз новий критерій оцінки уряду став, це по рівню обробної промисловості. Відверто кажучи – це “ноу-хау”, яке придумав пан Кравчук, чи я не знаю, хто його придумав. А реальна ситуація в чому полягає? Дійсно, сьогодні для України склалась досить непогана кон‘юнктура в світовому чи європейському просторі у зв‘язку з тим, що іде певна девальвація долара. Але в Україні долар до гривні тримається, тому, звичайно, в гривневій масі ми маємо значне збільшення доходів. Потім, ідуть великі інфляційні процеси. Ми це теж відчуваєм. Інфляційні процеси, звичайно, зростає валовий продукт, зростає наповнення бюджету. При цьому виникає питання, до речі, це питання ще я ставив у минулому році, потім його через місяць поставив навіть уже Президент. Сказав: “Де ж гроші від зростання валового продукту?” І це головне питання, яке фактично сьогодні звучало: “А де ж гроші?” А де ж відчуття населення, що воно зростає? І відповідь дуже проста на це. Тільки в минулому році в бюджеті вкрадено 2 млрд. гривень через тіньові схеми відшкодування ПДВ. На 2 млрд. перевиконали бюджет – ці гроші вкрадені. Отже, уряд Януковича сьогодні взяв головний курс на повне розкрадання публічних ресурсів фінансових, бюджетних для забезпечення, звичайно, тої невеличкої купки кланів, яким він фактично і служить. Звичайно, що населенню від того нічого не перепадає, більше того, мінімальну заробітну плату зменшили з 237 на 205, пенсії, базу, зменшили з 376 на 306 і всі ці надлишки коштів, які зараз виникають внаслідок того, що люди недоотримують своїх пенсій і заробітних плат, ідуть прямо в кишені оцих кланових угруповань, на яких і працює уряд Януковича.

Ганна Стеців

Я лише нагадаю нашим слухачам, що в дискусії беруть участь Валерій Асадчев з блоку Віктора Ющенка і Микола Гапочка з парламентської більшості. Ми говоримо про те, чи поліпшилося життя пересічного українця від того, що зросли в Україні економічні показники. Кажуть, що ми маємо цікавий телефонний дзвінок. Ми слухаємо Вас, Ви ва ефірі.

Слухач

Добрий день. Мене звуть Андрій Гончар, я буду розмовляти краще російською мовою, бо так для мене легше. (продовжує українською) Запитання до пана Гапочки. В Європі, пан Гапочка каже, що в Європі середня заробітна плата – 2000 євро. Але в Європі є рівень споживання на душу населення. Тобто, якщо в Європі 300 євро має бути на людину, тобто в Німеччині, 300 євро на людину. Сім‘я з трьох чоловік. Якщо це менше, то доплачує держава. Чому в нас так не робиться? Ми йдемо до Європи, але все робиться так, як в Росії, в Білорусі та інших країнах СНД. Чому не робиться так, як в Європі? І все. Одне запитання. І не треба вигадувати. Треба взяти і використовувати.

Ганна Стеців

Шановний слухачу, звідки ви телефонуєте?

Слухач

З Києва.

Ганна Стеців

Значить, у Києві чути радіо “Свобода”, незважаючи на те, що його нема на FM-хвилях. Ви слухаєте нас на коротких хвилях?

Слухач

На середніх

Ганна Стеців

Дякуємо Вам.

Микола Гапочка

Я відповім Вам. Коли я мав... говорив думку про те, що середня заробітна плата – це я маю, що до того ми йдем. Коли ми до цього прийдем, через 10 чи 5 років - це питання знову зростання економіки і суспільства. Я абсолютно з Вами погоджуюсь у тому питанні, і один з тих стійких, упевнених людей, які... повинна адресна бути дотація, виплата людям в кошельок, громадянам нашої... на всі ці соціальні витрати, які потрібно для людей по категоріям. На жаль, ми і в цьому році не перейшли до цього бюджету. Але я повністю погоджуюсь, потрібна така схема напрацювання: якщо не забезпечений той мінімум – потрібні доплати конкретні буть: на світло, на ліки, на все, безумовно, конкретному громадянину в конкретний кошельок. Тоді буде відповідальним не взагалі за ті блага, що десь хтось їх використовує, а хтось ними зловживає.

Ганна Стеців

Пане Гапочка, скажіть, будь-ласка, у скільки разів у порівнянні з минулим, скажімо, роком зросли економічні показники в Україні?

Микола Гапочка

У скільки разів, я не можу сказать.

Ганна Стеців

Ну, основні. Як зросли основні показники у порівнянні з минулим роком?

Микола Гапочка

Ну, вже приводились... по деяким отраслям - це 18% і ВВП - 9,5% зросло, це не рази, але це відсотки.

Ганна Стеців

Скажіть, будь ласка, на скільки відсотків мають ще зрости економічні показники, аби воно якось відобразилося на житті пересічного українця?

Микола Гапочка

Я хочу відповісти на це питання. Мій колега сказав... Я цифрами арифметики буду говорить, на жаль, не великої математики. Бюджет 2003 року відповідно до 2002 року був збільшений з 47 до 51 млрд. грн. А бюджет 2004 сьогодні - це 60 млрд. Тобто зріст, ця цифра дорівнює біля 8-10 млрд., ще уточнення таке додаткове йде. Тому я хотів сказать, що це і закладено. Я погоджуюся повністю, що цього дуже недостатньо. Я не можу так безвідповідально говорить, що це вкрав хто, але то, що це недостатньо – сто відсотків. Я хотів би, щоб ми бюджет 2005 року утвердили 120 млрд.

Ганна Стеців

Ми знову маємо телефонний дзвінок, дуже цікавий, кажуть. Слухаємо Вас. Звідки Ви телефонуєте?

Слухач

З Бердичева. Житомирська область.

Ганна Стеців

Ви нас слухаєте на коротких хвилях?

Слухач

Ні, на FМ.

Ганна Стеців

Слухаємо Ваше запитання.

Слухач

Будь-ласка, Гапочці таке запитання. Якщо повишається у нас заробітна платня, проізводство піднімається, скажіть, будь-ласка, чому у нас завод “Прогрес” так низько падає? Падає і падає. І людей скоротили на 18%, і продуктивність праці впала. І добробут не повишається по моєму холодильнику.

Микола Гапочка

Рідненький, я, на жаль, не знаю завод в Житомирі “Прогрес”, я знаю більше по Луганській області, але,я думаю, там декілька проблем, які залежать... я думаю, у Вас там прийшов зараз губернатор, ділова людина, я бажаю йому успіху і заводу “Прогрес” разом з ним. Я не можу відповісти на те питання, яке наводиться, це просто запрещонний прийом, який ви до мене приміняєте. Скажіть, чим він займається – я скажу. Я думаю, що трагедія в тому, що там нема прогресивного керівника.

Ганна Стеців

Може пан Асадчев може відповісти на таке запитання?

Валерій Асадчев

Я, по-перше, хочу сказати щодо попереднього запитання. У нас теж є такий стандарт, який зветься прожитковий мінімум. Сьогодні уряд його вніс у розмірі 362 гривні, і в принципі, всі, хто отримує менше, має отримувати доплату принаймні до цього соціального стандарту.

Але якщо уряд зробить такі доплати (на чому, до речі, наполягає опозиція), то не буде чого цупити. В цьому вся проблема. Тому він такі доплати і не робить.

А тепер щодо сьогоднішньої програми. В сьогоднішній програмі уряд затвердив зростання валового продукту в 2004 році на 9,5%. А бюджет затверджений цим же урядом – 4,8%. Майже вдвічі. Це якщо порахувати по валовому продукту, це десь 5-6 мільярдів не добрано в бюджет. Треба ставити питання тепер уряду: що нам робити з бюджетом? Ми маємо його привести у відповідність до програми? Якщо маємо, то давайте приводити, а ці надлишки доходів в бюджет віддавати бюджетникам, пенсіонерам і тим, хто має дуже низькі доходи.

Ганна Стеців

Ми знову маємо телефонні дзвінки. Ми маємо багато, на щастя, сьогодні телефонних дзвінків. Значить, нас добре чути по всій Україні. Ми слухаємо, Ви в ефірі.

Валерій Асадчев

І це приємно...

Слухачка (переклад з російської)

Я хотіла запитати: от кажуть, що там весь час...

Ганна Стеців

Звідки Ви дзвоните?

Слухачка

Я телефоную з Одеси, слухаю на 9622, на цій хвилі. Гарно чути сьогодні. Значить, коли настільки підвищились ціни, що це підвищення пенсій, зарплат навіть індексацією не можна назвати, що відбувається у всьому світі. Чому ми взагалі забули це слово “індексація”? Нам кажуть про якесь підвищення. Будматеріали наскільки подорожчали, квартири подорожчали ледь не в 3 рази. Яке ж покращення? Це все йде на ВВП. Так що нічого не покращилось.

Ганна Стеців

Дякуємо за запитання. Шановні гості, прокоментуйте, будь ласка. Пане Гапочка.

Микола Гапочка

Я можу прокоментувати, безумовно. Я погоджуюся зі слухачкою з Одеси, що в умовах ринку ціни швидше реагують на збільшення доходу населення, ніж саме підвищення. Це природньо, тому що в умовах ринку така...

Друге питання: якраз це і відображає присутність у нас на ринку вільного і товарів виробництва, і, по-друге, товарів споживання, харчів. І тому це така динаміка – ринкові відносини реагують раніше, ніж підвищення йде. Підвищення на папері.

Хочу ще додати в унісон моєму колезі. Повністю я погоджуюсь з його думкою, що сьогодні уряд повинен збалансувати ріст ВВП з ростом бюджету, тому що, на жаль, ми сьогодні в ринкових умовах робим як ринковці, а планування бюджету йде у жорсткій плановій системі колишнього Радянського Союзу.

Ганна Стеців

Ми знову маємо телефонний дзвінок, але поки що ми припинимо відповідати на телефонні дзвінки, бо ми мусимо закінчити тему нашої розмови. Дякуємо всім слухачам, які нам активно дзвонять. Скажіть, будь ласка, шановні гості, як ви загалом оцінюєте сьогоднішній виступ Віктора Януковича на засіданні ВР? Зокрема, вислів прем’єра стосовно Іраку. Зараз ми послухаємо.

Віктор Янукович

Я був би нещирий, якщо б я відповів, що я задоволений від того, що наші українські хлопці сьогодні знаходяться в Іраку. Я, дійсно, великого задоволення від цього не маю, шановні. І мене це питання хвилює, як і всіх вас. Воно в такій політичній площині знаходиться. Воно хвилює і українське суспільство. Я впевнений в тому, що розмова по цьому питанню відбудеться в широкому колі як громадськості, так і політичних кіл, і буде можливість кожній політичній силі висловити свою думку.

Ганна Стеців

Шановні гості, як ви думаєте, чому прем’єр, який рідко сходить на політичні теми (він завжди говорить про економіку), раптом сьогодні почав говорити про певні політичні речі? Пане Гапочка.

Микола Гапочка

Питання було відверте. Я думаю, що він в даній ситуації щиро й відверто відповів. Може, не до кінця, так сказати, конкретно, але думка мені зрозуміла. Це питання нагальне для суспільства. Це сьогодні питання нагальне і для парламенту.

Тому є декілька, так сказати, течій, які будуть злиті в одне русло. Я думаю, що ми до цього питання повернемося, тому що воно є нагальним. Ми на тому етапі вважали, що це підтримка. Сьогодні вже там в Іраку є уряд, суспільство формується. Думаю, що рано чи пізно (краще, якщо рано) нам треба вийти з цієї ситуації. Хай працюють іракці, самі наводять у себе порядок.

Ганна Стеців

Пане Асадчев, Ви як прокоментуєте?

Валерій Асадчев

Я можу погодитись з тим, що ми направили свій контингент в Ірак і, дійсно, настав час вже заслухати питання, як він там знаходиться, що там відбувається, чи доречно його там тримати. Я згодний тут якраз з Януковичем, що це питання треба обговорити всебічно.

Але можу сказати, що воно все-таки підпадає під певну політичну площину, тому що ліві сили, які були проти направлення цього контингенту в Ірак, сьогодні виступають за те, щоб розглянути і відкликати. Це, мабуть, можливо, одна з умов їхнього голосування за політреформу. А саме їхні голоси потрібні владі для того, щоб провести цю політреформу...

Ганна Стеців

Себто, і питання українських солдатів в Іраку теж використовується задля виборів?

Валерій Асадчев

Використовується для виборів. Я сказав, що все підпорядковано виборчій кампанії. І це питання в тому числі.

Ганна Стеців

Маємо знову слухача. Ви в ефірі, слухаємо Вас. Звідки Ви дзвоните?

Слухач

Добрий вечір. Питання таке: бурхливий ріст промисловості. Чому ж на заробітки не вертаються наші емігранти? Дякую.

Ганна Стеців

Звідки Ви дзвоните?

Слухач

Я дзвоню з Києва. На коротких хвилях – 41 метр.

Ганна Стеців

Дякуємо Вам.

Микола Гапочка

По-перше, ніхто не говорив про бурхливий зріст, а про зріст, який перевищив те, що планувалося. Це перший такий показник, тому що падіння промисловості було в ті попередні роки настільки великим, що воно не є ні бурхливим, ні... По-перше.

По-друге, ті люди, які поїхали на заробітки, сьогодні ще не мають можливості. Багато людей, які сьогодні працюють в Україні, не мають робочих місць. Тому сьогодні питання ще на внутрішньому ринку праці незадовільне. Тому я думаю, що сьогодні ще нема можливості для повернення людей, які на заробітках більш-менш напрацювали собі, так сказати, систему.

Ганна Стеців

Давайте повернемося трохи назад, в часи урядування Віктора Ющенка. Якими тоді були економічні показники – вищими чи нижчими, ніж сьогодні? Але при них було певне зростання рівня життя середнього українця. Їх можна порівняти зараз?

Микола Гапочка

Їх не можна рівняти, бо вони працювали зовсім в різних умовах, абсолютно. Я хочу нагадати, що уряд Віктора Ющенка отримав виконавчу владу, коли Україна знаходилась під дефолтом. 60% боргів було в порівнянні з валовим продуктом, і валовий продукт падав. Вперше при уряді Ющенка він почав тільки зростати.

Оце якраз відмінність уряду Ющенка від уряду Януковича – що він всі ці зростання, які тільки були, направив на соціальні потреби, на те, що він віддав пенсії, заробітні плати. Тоді борги складали... Майже півтора року людям не платили заробітні плати.

Зараз ситуація набагато краща, в якій працює уряд Януковича. Кон’юнктура зовнішня набагато краща, кон’юнктура внутрішня набагато краща. Звичайно, дуже прикро, що уряд Януковича не займається соціальними питаннями і соціальними проблемами. Ми бачим, скільки скарг, що внаслідок так званого зростання економіки, на жаль, не зростають реальні доходи наших українських громадян. В цьому докорінна відмінність у роботі цих двох урядів.

Ганна Стеців

Пане Гапочка, Ви.

Микола Гапочка

Я хочу погодитися з деякими чинниками, що праця Ющенка в умовах була зовсім других. Але я хочу чітко й однозначно сказати, що показники економічного зростання і соціальних виплат були при Ющенку далеко-далеко гірші, дуже гірші – і пенсії, і все це. Об’єктивно погоджуюсь, що там були інші чинники, була система і фактор, який...

Ганна Стеців

Але мене цікавить інше: чому тоді, за тодішньої ситуації було можливо давати оцей ріст, якось щоб цей ріст загальних економічних показників відчувався на рівні середнього українця, а сьогодні Ви кажете, що поки це неможливо?

Микола Гапочка

Він тоді зовсім не відчувався. Це надумано...

Ганна Стеців

Але люди говорять про це, не ми.

Микола Гапочка

Тому що якщо по 6 місяців не виплачували зовсім пенсії, які були 78 гривень, а потім їх виплатили, то одразу відчулося, тому що тоді людям виплачували з заборгованістю – і вчителям, і лікарям за півроку. І виплачували горілкою...

Ганна Стеців

Що треба зробити, щоб зараз це люди відчули?

Микола Гапочка

Вдвічі збільшити бюджет за 1 рік. Потрібен рекорд Гіннеса. Потрібен прорив. Це неможливо.

Ганна Стеців

Який має бути прем’єр, щоб здійснив це?

Микола Гапочка

Розумний.

Ганна Стеців

Отже ж, українцеві середньому...

Микола Гапочка

І останнє хочу сказати, щоб знали, що коли мене питали Ваші колеги рік тому (пройшло 100 днів Януковича) “Що за це відбулося?”, я сказав думку. Я її сьогодні повторюю: я хотів би робити оцінку Януковичу, уряду і йому через 8 років і тоді буде все дуже добре. Я бажаю в цьому терпіння людям.

Ганна Стеців

Дякую Вам сердечно. Ми знаємо, що Ви поспішаєте на “5 канал”. Ми прощаємося з паном Гапочкою і продовжуємо нашу розмову. Пане Асадчев, чи те, що відбувалося сьогодні у ВР, може мати якийсь вплив на хід майбутньої президентської виборчої кампанії у випадку, якщо Янукович буде кандидувати? Чи сьогодні він зможе використати оці добрі розмови, добрі оцінки? Чи він міг би це використати для ймовірного набирання свого рейтингу?

Валерій Асадчев

Мені здається, що сьогодні якраз Янукович показав, що він не хоче йти на Президента. Якщо б він хотів йти на Президента, йому не потрібен був би цей карт-бланш.

Те, що він хоче мати цей карт-бланш, а в подальшому хоче змінити Конституцію, говорить про те, що він хоче залишитись прем’єром, але з дуже великими повноваженнями і не хоче йти на Президента, в якого будуть повноваження досить обмежені. Я думаю, що це головний висновок, який можна зробити з сьогоднішнього розгляду програми уряду, дострокової цієї програми в парламенті.

Ганна Стеців

А ось деякі члени опозиції, лідери опозиції, як, наприклад, Олександр Мороз, думають інакше.

Олександр Мороз

Це звичайний політичний документ, який скоріше всього нагадує передвиборчу програму кандидата в Президенти України. Тому й оцінки повинні бути, безперечно, політичні.

Ганна Стеців

Вважає Олександр Мороз, що все-таки це може бути якимось передвиборчим документом.

Валерій Асадчев

Я, по-перше, не вважаю Мороза одним із представників опозиції. Він в останній, так сказати, час дуже плідно співпрацює якраз з більшістю, з Президентом, з президентською більшістю...

Ганна Стеців

Ви не заскоро палите мости?

Валерій Асадчев

Я не знаю, що стосується мостів. Я просто даю оцінку його конкретним діям і конкретним вчинкам. Він сьогодні фактично є локомотивом знищення української Конституції. Він, правда, її й породив вночі. Я думаю, що він, можливо, своїми руками її перекреслить. Тому я не можу вважати, що Мороз є таким яскравим представником опозиції.

Звичайно, може мати така оцінка місце, що Янукович, так би мовити, набирає якісь очки. Хоча я не думаю, що він за сьогоднішній день набрав якісь очки. Але більше все-таки мені нагадує це те, що він хоче захистити себе на посаді прем’єра, але з великими повноваженнями, які дають зміни в Конституції.

Ганна Стеців

Чи він дістав сьогодні той шанс на наступний рік?

Валерій Асадчев

Я думаю, що він сьогодні зробив все-таки перший крок для того, щоб внести зміни в Конституцію – він залишився прем’єром, а не йшов на виборчі перегони, де в нього достатньо сумнівна може бути ситуація.

Ганна Стеців

Дякую сердечно. Нагадую нашим слухачам, що в прямому ефірі “Вечірньої Свободи” дискутували Валерій Асадчев з блоку Віктора Ющенка та Микола Гапочка з парламентської більшості. Ми говорили про те, чи ріст економічних показників якось вплинув на життя пересічного українця. З вами була Ганна Стеців. Будьмо і здобудьмо! Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG