Доступність посилання

ТОП новини

“Альтернатива”


Ганна Стеців “Альтернатива”

Київ, 18 березня 2004 року.

Ганна Стеців

Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Альтернатива”, експеримент в мистецтві, науці, політиці, і просто у житті...

Андрій Охрімович

“Якщо завойована держава з давніх часів живе вільно і має свої закони, то існує три способи її втримати.

Перший - зруйнувати.

Другий – переселитися туди на проживання.

Третій – надати право громадянам жити за своїми законами, при цьому, обкласти їх даниною та ввірити правління невеликій кількості осіб, які були б запорукою прихильності до завойовника.

Ці довірені особи будуть всіляко підтримувати володаря, знаючи, що він поставив їх панувати, і сила їхня – у його дружбі та його силі...”

(Ніколо Макіавелі. “Володар”)

Ганна Стеців

Так склалося, що, попри проголошену незалежність, Україна досі послуговується успадкованими реаліями завойованої країни.

Постулати Ніколо Макіавелі понині лишаються актуальними. Розум вільної людини намагається розібратися в причинах та прихованих важелях поневолення розуму та поставити власний діагноз тому, що відбувається.

Залишимо за кадром політологів або тих, хто вважає себе сучасними філософами. Схоже, цих людей все влаштовує. Почуваються вони сито, комфортно, тож не переймаються подібними дурницями.

Митці, тим часом, відчуваючи сакральний смисл моменту, не схильні до ситого замилування. Думка їхня не хоче борсатись у сірому маразмі, який останнім часом набуває ознак мовчазної змови боягузів.

Тему цю в розмові з фронт-меном знакового гурту “Кому Вниз” Андрієм Середою розвиває журналіст Віктор Недоступ. Модерує Ганна Стеців. Звук – Михайло Петренко. Автор програми Андрій Охрімович.

Віктор Недоступ

На найпершій “Червоній руті” були свої унікальні енергії, які раніше в совку не відчувалася, була ейфорія. А зараз як сприйняття ковбасить людей?

Андрій Середа

Я думаю, що на сьогоднішній день нічого не змінилося з того часу. Якщо подивитися на сучасну рок-музику, то вона як була андеґраундом, так і залишилася.

З того покоління, яке виростає, є достатній відсоток людей, які звикають до підпільного стану. Тобто, вони зовсім не пов’язують нинішню Україну з тим, що вони відчувають.

Віктор Недоступ

Чому на нинішньому етапі рок залишається в андеґраунді?

Андрій Середа

Зараз така ж сама ситуація стосовно окупованості території з боку Росії, тобто побільше розважальної музики, побільше шнапсу, і вони самі здохнуть, їх не треба буде вбивати.

Влада не є українською, всі структури є окупованими, саме тому побільше рупорів, побільше розважальної музики.

Музика, яка стоїть осторонь, як наша музика, вона вчить думати, слухати. А цього, в принципі, не відбувається.

Віктор Недоступ

Чому офіційні кола так бояться, що люди почнуть думати?

Андрій Середа

Вони цього не розуміють. Веселиться президент десь в Мукачеві чи в Трускавці раптом почув Малініна – він викликає цього співака, щоб послухати і побрякати з ним на гітарі разом. Власне, це і є цей рівень інтелекту.

Віктор Недоступ

Деякі українські люди ходять на Малініна, шукають його українське коріння, хтось навіть сльозу пускає, що він записав українські пісні.

Андрій Середа

Я деякий час співпрацював і співпрацюю з такою організацією, як “Шлягер”. Свого часу вона зробила невеличкий концерт, присвячений пам’яті Яремчука. І дуже багато пройнялися тим духом – вони любили Яремчука.

Паралельно з тим вони тут же обговорюють питання: завтра має бути той самий Малінін, і треба буде обов’язково піти. Вони просто всеїдні, вони жруть все те, що ти подаси.



Ганна Стеців

“Треба знати, що з ворогом можна боротися двома способами: по-перше, законами, по-друге, силою. Перший спосіб притаманний людині, другий – звірю. Однак з огляду на те, що першого недостатньо, доводиться застосовувати другий.

Звідси витікає, що государ мусить засвоїти те, що покладено у природі і людини, і звіра...

Який інший сенс має вибір у наставники напівлюдини-напівзвіра, як не той, що государ мусить сумістити у собі ці дві природи, оскільки одна без іншої не має достатньої сили.”

(Ніколо Макіавелі “Володар”.)

Андрій Середа

А 9-го числа – шикарна ситуація, коли після маніфестації, на якій виступав Ющенко, Тимошенко, був запланований концерт під егідою цих правих опозиційних сил. Все йшло нормально, але... прийшла така Божа людина, як Ященко. Йому все до сраки, в принципі. Він знає, що він українець, хор у нього 300 кінських сил. Він вважає, що йому не потрібно знати, що там щось заплановано.

Але почали бігти “фріки”, тому що він не може заспівати, бо поряд кіловати валять, і відбувається запланована власна концертна програма. І біжать старезні люди і кажуть (фраза дуже класна в підтвердження того, що відбувається): “Що ви робите? Це провокація. Ви подивіться, там прийшов хор Ященка, хор “Гомін”, а ви, бандерівські запроданці, тут заважаєте працювати.”

Віктор Недоступ

Люди ковтають мантри, потім їх випльовують чужі, і не розуміють взагалі, що вони полощуть.

Андрій Середа

Більше нічого. Потім вони знесилені зупиняються, сплять, а новий день починають спочатку. Людей все ж таки необхідно якось ліпити. А це вже не функція цієї маси саму себе ліпити. Вона не ліпиться, межі падіння не буває.

Якби свого часу в Німеччині не заставляли ходити на оперу, навіть під час сутужного фінансового краху суспільного, то вони по сьогоднішній день не слухали б її.

Зараз йде не протидія влади проти подібної музики, подібного якогось напряму суто національного, а скоріше, більшість людей в музиці не вбачають своїх можливостей, у них розтікаються обриси. Вони знають, що проти чогось треба і задля чогось, але не знають конкретно. Вони не мають ворогів, тому не можуть створити собі спільників.

І складається така ситуація, коли навіть нормальні люди, які не мають ніякої керівної системи, просто розпливаються, займаються, як під час совдепії, по невеличких гуртках.

Зараз така ситуація, коли сказати достеменно: проти чого і задля чого ти повинен працювати, цього не існує в загальному стані України.

Андрій Охрімович

“Тим, хто стає володарем милістю долі, а не завдяки чеснотам, легко отримати владу, однак втримати її важко.

Я маю на увазі тих громадян, яким влада дісталася за гроші або була пожалувана на знак милості...

У таких випадках володарі цілком залежать від волі, а ще від фортуни тих, кому владою своєю зобов’язані, себто від двох сил надзвичайно непостійних та неперебірливих.

Утриматися ж при владі вони не можуть і не вміють. Не вміють, тому що людині без особливої обдарованості, людині, що прожила все життя при скромному званні, не було де навчитися повелівати. Не можуть, тому що не мають союзників і надійної опори.

Лише той, хто має істинні чесноти, при несподіваному злеті зуміє не випустити того, що фортуна вклала йому до рук, себто зуміє, ставши володарем, закласти те підґрунтя, яке інші закладали до того, як досягти влади.”

(Ніколо Макіавелі “Володар”.)

Віктор Недоступ

Стосовно політиків, які все ж таки намагаються щось поміняти... Опозиція. Ти ж з ними контачив.

Андрій Середа

Ющенко – людина достатньо сибиритської вдачі, людина, яка ніколи не використовувала достатньо екстремальних засобів реалізації своєї мети. Тому, певно, він ставить якісь кордони між лірикою і музикою, яка скоріше не музика, а енергетичний напрям, який музикою і важко назвати. Проте це дуже сильна, потужна допомога для того, щоб людей якось згуртувати во єдино.

Можливо, все це впирається в той стан, коли не відчувають, що має бути остаточного удару.

Віктор Недоступ

Тобто розмитість наміру. А чи відчувають вони необхідність сфокусувати цей намір?

Андрій Середа

Якщо подивитися на цей час співпраці з опозиційною силою, то більший відсоток – це відчуття, що вони або мало читали, або не займалися політологією, геополітичними всілякими речами. Це закоханість в те, що ти відчув нарешті, що ти є українець і можеш щось зробити. І на цьому величезна зупинка.

Знову ж таки, якщо дивитися на діяльність Ющенка (чого не вистачає, або що зараз з ним відбувається) – це якісь шори. Він – людина Європи вже давно, якоїсь міцної усталеної державної структури, тобто він продовжує те, що вже стоїть на ногах міцно. А насправді ніщо міцно на ногах не стоїть, але він себе тішить, він тримає навколо себе людей, які, можливо, це і пропагують. Але поряд немає нормальних воїнів, які б реалізувати цю ідею

Віктор Недоступ

Але виклик існує?

Андрій Середа

Виклик існує зі сторони тих чи інших структур чи музичних команд, але він не зібраний докупи, не має спільного керівництва, не має спільної дії. Всі йдуть широким планом, широким фронтом, не пробиваючи в якомусь конкретному місці, не роблячи свиню, не пробиваючи кордон, через який буде все ліпше.

Ганна Стеців

“Військо союзника – ще один різновид непотрібного війська. Це військо іншого, сильного володаря, яке закликається для допомоги та захисту...

Саме по собі таке військо може відмінно і з користю послужити своєму володарю, однак для того, хто їх закликає на допомогу, вони майже завжди небезпечні, тому що поразка їхня загрожує володарю загибеллю, а перемога – втратою незалежності.”

(Ніколо Макіавелі “Володар”.)

Віктор Недоступ

Стосовно цих промивальних мас-медіа виникла підозра: там дійсно свідомо роблять, щоб розмити цей клин, цю свиню, щоб не дати кристалізуватися таймеру, який відповідатиме виклику.

Андрій Середа

Напевне, так і є. Ти ж бачиш в шкільних підручниках, які з української історії пишуться видавництвом “Махаон”, російським видавництвом. Так, якщо подивитися б, не знаючи, конкретно, то, начебто, є все, немає тільки стосунків протидії українців і росіян. А так, начебто, все є.

З точки зору позиції Росії – це правильно. Росія робить те, що вона й повинна робити. Вона не хріна і ніколи не вміла нічого робити, вона тільки забивала, окуповувала і висотувала, як вампір, і витягувала все, що існує навколо неї. Вони до сьогоднішнього дня нічого не зробили. Це їхня позиція. І з їхньої сторони це правильно.

А з нашої сторони державницькі структури дають можливість цим займатися.

Віктор Недоступ

Державницькі структури відчувають цей вампіризм?

Андрій Середа

Я вчора дивився передачу діалогу між Кравчуком і Плющем. З однієї когорти люди, але той самий Кравчук повністю переконаний, що удар і ситуація Росії в Україні ніколи не зміниться, вона буде тільки підсилюватися, Росія буде тут остаточно завершена.

Ці люди, які кращі роки свого життя робили на знищення, у них усталене кліше стосовно ситуації в Україні. Це хибна ситуація керівних структур, які намагаються вийти з кризи, не одягнувши штани і не випроставшись.

Віктор Недоступ

Якби тобі зараз запропонували, то що ти обрав би: важелі чи романтику?

Андрій Середа

Ні-і, важелі.

Ганна Стеців

“Завойовник утискає нових підданих, накладає на них різного роду повинності і накладає на них тягар утримання війська, як це неодмінно буває при завоюванні.

І таким чином наживає ворогів серед тих, кого утискає, втрачає дружбу тих, хто сприяв завоюванню, бо не може обдарувати їх привілеями у тій мірі, у якій вони очікували.

Однак не може і застосувати до них жорстких заходів, оскільки зобов’язаний перед ними, адже без їх допомоги він не зміг би увійти в країну, яким би сильним не було його військо.”

На цій життєрадісній ноті від Ніколо Макіавелі, ми, шановні слухачі, прощаємось з вами і нагадуємо, що нинішній випуск “Альтернативи” готували: лідер знакової групи “Кому вниз” Андрій Середа та журналіст Віктор Недоступ.

Модерувала Ганна Стеців. Звук робив Михайло Петренко. Автор програми Андрій Охрімович.

Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG