Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”. 1. Львів протестує проти підвищення цін на комунальні послуги; 2. Проблемні вибори міського голови у Мукачевому одержали своєрідне продовження: закрито незалежну телестудію “М-Студіо”; 3. Серед переможців загальнонаціональної програми “Людина року” і голова Київської обласної держадміністрації А.Засуха.


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”. 1. Львів протестує проти підвищення цін на комунальні послуги; 2. Проблемні вибори міського голови у Мукачевому одержали своєрідне продовження: закрито незалежну телестудію “М-Студіо”; 3. Серед переможців загальнонаціональної програми “Людина року” і голова Київської обласної держадміністрації А.Засуха.

Київ, 20 березня 2004 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”!

Ви слухаєте програму “Тиждень регіонів”, дайджест найважливіших подій, про які повідомляли наші кореспонденти.

Серед тем випуску:

- Львів протестує проти підвищення цін на комунальні послуги;

- Проблемні вибори міського голови у Мукачевому одержали своєрідне продовження: закрито незалежну телестудію “М-Студіо”;

- Серед переможців загальнонаціональної програми “Людина року” і голова Київської обласної держадміністрації А.Засуха.

З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітають журналіст Володимир Ляшко, звукооператор Михайло Петренко.

Минулого четверга на сесії Львівської міськради вирували пристрасті: депутати розглядали питання про підвищення тарифів на водопостачання і водовідведення.

За рішенням міськвиконкому, з 1-го березня вони мали б зрости на 40%.

Під стінами міськради Львова зібралися сотні і сотні протестуючих львів’ян. До їхнього голосу депутати змушені були прислухатися.

За перебігом сесії спостерігала наша кореспондентка Галина Терещук.

Галина Терещук

Учасники пікету депутатів зустрічали скандуванням. “Ганьба!” звучало на адресу групи депутатів на чолі з міським головою Львова, які виступають за підвищення тарифів на водопостачання.

Згідно з рішенням міськвиконкому, з 1-го березня тарифи на водопостачання та водовідведення мали б зрости на 50 копійок за кубометр води.

Депутати проголосували проти цього рішення. Міський голова Львова Любомир Буняк наклав на їхню ухвалу вето. “Нашоукраїнці” закликали львів’ян протестувати проти зростання цін.

До обіду у сесійній залі вирували гарячі дискусії. Міський голова Львова Любомир Буняк пояснив депутатам свою позицію: комунальне підприємство “Львівводоканал” перебуває на межі банкрутства, а підвищення цін на водопостачання поліпшить фінансовий стан, дозволить вже в квітні подавати львів’янам воду за розширеним графіком: не 6 годин на добу, а 12. До того ж, однією з умов отримання позики Світового банку для поліпшення водопостачання міста є підвищення тарифів.

Однак жодні аргументи міського голови не вплинули на рішення 63 депутатів від опозиційної та провладної фракцій. І вони подолали вето міського голови.

Л.Буняк заявив, що лічильна комісія сфальсифікувала підрахунок голосів, оскільки такої кількості депутатів у залі немає. Це викликало обурення серед райців. Врешті Л.Буняк таки визнав голосування, але застеріг...

Любомир Буняк

Знову ... власник почне господарювати ефективно. Ефективно – це значить, що тут же почне підвищувати тарифи. Це зрозуміло, бо більшість доходів, крім тарифів, водоканал не має. Нам ніхто грошей лишніх не дасть.

Галина Терещук

Міський голова Львова зняв із себе будь-яку відповідальність за подальший розвиток подій довкола “Львівводоканалу”.

Я поцікавилася у лідера фракції “Наш Львів” (це фракція СДПУ(О)), начальника податкової адміністрації Львівської області Мирослава Хом’яка, чому вони підтримали заклик “НУ” не збільшувати тарифи на воду і, по суті, виступили проти міського голови Львова?

Мирослав Хом’як

Наша фракція з перших днів це питання підтримувала, і ми голосували тоді за призупинення дії рішення міськвиконкому.

Галина Терещук

Чи дійсно на сьогоднішній день “Львівводоканал” є банкрутом, як це заявляє мер?

Мирослав Хом’як

Я можу сказати як керівник Державної податкової адміністрації Львівської області, що жодних позовних заяв в податкову адміністрацію не подавалося.

Галина Терещук

Втім, сьогоднішня сесія Львівської міськради продемонструвала, що кожна політична сила відстоювала лише власні інтереси.

Фракція СДПУ(О) зацікавлена у тому, щоб замінити директора “Львівводоканалу” і, врешті, поставити керівником свою людину, адже мова йде все ж таки про позику Світового банку розміром понад 24 мільйони доларів.

“НУ”, а в ній переважно депутати від НРУ, в опозиції до міського голови з першого дня. До того ж, регіональний блок “НУ” ніяк не може порозумітися із Любомиром Буняком. А останній ще раз засвідчив, що в мерії не працює команда професіоналів, якій він довіряв би і до якої дослуховувався б, адже питання тарифів можна було вирішити у значно спокійніший і простіший спосіб: не збільшувати ціну по максимуму: аж на 50 копійок на кубометр води.

Відтак вкотре постраждала львівська громада, яка замість води у кранах, отримує політичні гасла і суцільні обіцянки.

Володимир Ляшко

Цієї весни проблеми підвищення комунальних платежів, зростання цін на нове житло, проїзд у міському транспорті набули надзвичайної гостроти.

Аналітики називають різні причини цього явища. Серед них – надзвичайна зношеність водо-каналізаційного господарства і ліфтового парку, аварійний стан міських тролейбусів і автобусів, зловживання окремих груп посадовців і господарників, тотальна корупція.

Депутати Київради з третього разу підтримали пропозицію Київської міськдержадміністрації про підвищення тарифів на проїзд у міському пасажирському транспорті до 80 копійок.

Це рішення тепер вивчається в управлінні юстиції Києва. Експертну оцінку готує і Міністерство економіки.

До інших подій.

У Закарпатті закрили єдиний незалежний Мукачівський телеканал “М-Студіо”. В понеділок в Ужгороді відбулася акція протесту проти утисків незалежних ЗМІ.

Колектив телекомпанії “Мукачеве-М-Студіо” звернувся до закарпатської влади з проханням зупинити свавілля проти незалежних мас-медіа. У зверненні йдеться про дії Закарпатського господарського суду, який наклав арешт на майно студії. Це відбувається за місяць до повторних виборів голови Мукачева.

З подробицями Анастасія Осадчук.

Анастасія Осадчук

В ніч з 12-го на 13-те березня рішенням Закарпатського господарського суду накладено арешт на майно незалежного телевізійного каналу “М-Студіо”. Все сталося через борги закарпатського телепередавального центру.

Податкова інспекція м. Ужгорода звернулася із заявою до Господарського суду Закарпатської області про визнання договору недійсним між закарпатським радіопередавальним центром і “М-Студіо” про надання послуг зв’язку, оскільки майно передавального центру перебувало в податковій заставі і без згоди податківців не могло використовуватися власником.

Колектив “М-Студіо” вбачає упередженість податкової адміністрації в тому, що податківців не турбують інші партнери закарпатського радіопередавального центру, зокрема “Київ-стар”, “UMS”, ТРК “ТЕТ”, ТРК “Україна”, Закарпатське обласне державне телебачення, які продовжують працювати.

Крім того, “М-Студіо” є надійним платником за отримані послуги: немає жодної гривні заборгованості.

Сьогодні в Ужгороді біля Закарпатської обласної державної адміністрації журналісти телекомпанії “М-Студіо” і інші незалежні мас-медіа краю провели акцію протесту, де колектив телерадіокомпанії “М-Студіо” заявив про спланованість незаконних дій чиновників, оскільки судовиконавці без відома керівництва “М-Студіо” незаконно наклали арешт на їхнє майно і змусили працівників закарпатського передавального центру відключити передавальну техніку каналу “М-Студіо”.

За свідченням очевидців цієї операції, у Мукачевому особисто цим керував голова обласного управління юстиції. До всіх цих утисків долучилися й інші органи контролю, зокрема й пожежники.

Колектив телеканалу звернувся із письмовою заявою до голови Закарпатської державної адміністрації І.Різака, де йдеться, “що такі дії владних структур ситуації, що склалася довкола телестудії, є грубим порушенням професійних прав та законодавства з питань свободи слова та інформації”.

Сьогодні із учасниками пікету розмовляв Іван Різак, голова Закарпатської обласної державної адміністрації. Він заявив про підтримку акції протесту, але наголосив, що не варто юридичні непорозуміння переводити в політичну площину.

На запитання журналістів, чи не нагадує сьогоднішня ситуація паралель, коли саме за місяць перед виборами в Мукачевому відключають єдиний незалежний канал в Закарпатті, губернатор відповів, що він не зацікавлений в закритті незалежного телеканалу в Закарпатті і готовий до переговорів з керівництвом телеканалу.

На сьогодні заплановане чергове засідання Господарського суду з приводу накладеного арешту на майно “М-Студіо”, який і розставить всі крапки над “і”.

Володимир Ляшко

Стало відомо, що Господарський суд залишив без змін ситуацію довкола “М-Студіо”, і справа буде розглядатися у Закарпатському апеляційному суді.

Минулої неділі у Красному Лучі на Луганщині відбулися вибори міського голови замість С.Лук’янченка, якого звинувачували у несплаті податків і усунули від виконання обов’язків.

Найбільшу кількість голосів здобув провладний кандидат, міський голова шахтарського селища Вахрушеве, член партії “Регіони України” Василь Гоменюк. За нього проголосувало 25% виборців.

Така ж кількість виборців проголосувала і проти всіх кандидатів.

Про особливості цих виборів - у матеріалі Василя Соколенка.

Василь Соколенко

З майже 100 000 виборців Красного Луча у виборах взяли участь 45%. Те, що на виборах в шахтарському місті переможе В.Гоменюк , якого було підтримано всією потужністю адмінресурсу, прогнозували всі.

Ніхто не сумнівався в цьому, особливо після 11-го березня, коли позбавили кандидатства колишнього народного депутата О.Ржавського, а екс-мера С.Лук’яненка взагалі не допустили до реєстрації кандидатом. І хоча він намагався захистити свої права у суді, але марно. І тільки за декілька днів до виборів, коли стало зрозуміло, що він вже не є суперником провладному кандидатові, його звільнили з-під варти і навіть дозволили лікуватися в Києві.

А тим часом у боротьбу за крісло мера втрутився досвідчений політик О.Ржавський. Він стрімко підвищував свій рейтинг, але 11-го березня міська комісія за якісь порушення позбавила кандидатсва.

Його прихильники намагалися протестувати, але влада все тримала, як то кажуть, під контролем.

Ось як ситуацію на виборах у Красному Лучі коментує голова луганської обласної організації УНП Валентин Скалич, який був там спостерігачем:

Валентин Скалич

Я вже не вперше переживаю вибори на терені Луганщини, і ці вибори вразили мене своєю незвичністю. Чому? Найбільш активним учасником процесу був репресивний апарат, тобто прокуратура, суд і, безпосередньо, міліція.

Я був на виборах в день голосування, і, ви знаєте, на кожній дільниці стояло декілька міліціонерів. Навіть були ті, хто приїхав з інших міст і районів. Саме вони керували виборчим процесом. Це мене шалено вразило.

Навіть були конфлікти щодо самого кандидата В.Зарі. Він говорив, що має право бути на дільниці, а міліціонер йому вказував, де треба бути, і навіть викликав ОМОН, щоб його затримати.

На одній із дільниць міліціонер чоботом відмітив лінію і каже: “Так, спостерігачі будьте за цими лініями”. А сам сидів в кріслі на дільниці, читав книжку і дивився, як відбувається процес.

Потім я бачив численні порушення. Голова комісії вкидала на одній з дільниць пачку бюлетенів. Додаткові списки створювалися взагалі незаконно, тобто не по заявках. На одній з дільниць ми вирахували цей механізм, так званий “плаваючий бюлетень”, коли людина вже заходить з готовим бюлетенем і виносить чистий бюлетень. Це було зафіксовано.

Тому такий результат був передбаченим.

Я хочу сказати, що люди були шалено обурені самим фактом виборів, самим фактом того, що відбулося.

Результати виборів говорять про те, що от саме “проти всіх” дали більший результат, ніж сам отримав переможець.

Василь Соколенко

Цікаво, що другий результат на цих виборах одержав безпартійний директор шахти “Ізвєстія” Володимир Гаврик, а кандидат від Компартії опинився лише на четвертому місці, аж три кандидати, які підтримував блок “НУ”, набрали разом трохи більше 4% голосів.

Володимир Ляшко

18-го березня на позачерговій сесії міськради міська виборча комісія оголосила результати позачергових виборів міського голови Красного Луча. Василь Гоменюк набрав 12 032 голоси або 26,6%. Того ж дня Гоменюк склав присягу міського голови.

Увосьме в Україні підбито підсумки загальнонаціональної програми “Людина року”. Лауреати визначалися в 17-ти номінаціях.

Зокрема, в номінації “Регіональний лідер року” переміг голова Київської міської адміністрації А.Засуха.

Наш кореспондент Т.Марусик попросив голів трьох парламентських комітетів висловитись щодо цієї програми і її переможців.

Йому слово.

Тарас Марусик

Перший мій співрозмовник, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Микола Томенко

Ця програма ще раз досвідчила, що насправді не існує якогось більш-менш зрозумілого і чесного відбору тих людей, які дійсно проявили б себе в Україні в тих чи інших галузях.

Всі прекрасно розуміють, як розділяються ці посади, скільки вони коштують, і в який спосіб їх можна тлумачити?

Але кожен рік ця програма приносить фантастичні парадокси невідповідності того, що відбувається в країні.

Для мене взагалі є викликом те, що керівник “Україна медая-голдингу” Б.Ложкін, холдингу, який фактично викинув радіо “Свобода” з ефіру, визнаний найкращим менеджером року.

Тарас Марусик

Микола Томенко не обійшов своєю увагою і “реґіонального лідера року” Анатолія Засуху, про безчинства якого в Київській області кілька років поспіль пише преса.

Микола Томенко

Таких прикладів можна назвати достатньо багато. Тому, мені здається, це навіть не свято під час чуми, а це просто знущання і над людьми, і над тими серйозними діячами в гуманітарній сфері, які насправді роблять дуже багато для українського народу.

Але, на жаль, ця програма не визначає тих людей, які працюють для народу. Вона визначає тих людей, які працюють для цієї влади. В цьому відмінність. Тому її треба назвати не “Людина року”, а “Людина влади 2003-го року”, тоді це буде відповідати дійсності.

Тарас Марусик

Говорив голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

Своєю думкою зі слухачами радіо “Свобода” поділився інший народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Я вважаю, що це шулерський проект, який нічого, крім компрометації України, зрештою, і інтелектуальної еліти, не робить.

Це є зароблянням грошей, покаранням непричетних і нагородженням недостойних.

Але з кожним роком весь цей проект дивує мене все більше. Для прикладу: якщо “Людиною року” серед всіх керівників облдержадміністрацій визнається Засуха, який є сьогодні душителем всього демократичного, правового і морального, то в мене виникає запитання: який це рік ми тоді провели, що він визнаний людиною року, і чи таку планку ми маємо піднімати для інших?

Тарас Марусик

А тепер думка голови Комітету Верховної Ради з питань культури та духовности Леся Танюка.

Лесь Танюк

Я дуже радий, що переможцями в цьому конкурсі визнані і люди культури. Я маю на увазі Хостікоєва, композитора М.Скорика, я маю на увазі М.Поповича.

Але разом з тим, я на місці мера міста Донецька О.Лук’янченка відмовився б від звання “Кращого міського голови року”, бо це був саме той рік, коли з його руки, в його мерстві було закрито в Донецьку українську школу №36, і вся Україна стала на диби.

Очевидно, якщо за це визнавати “Кращим міським головою року”, то це що, перспектива на закриття всіх українських шкіл на Сході?

Тарас Марусик

З головою Комітету Верховної Ради з питань культури та духовности Лесем Танюком щодо міського голови Донецька Олександр Лук’янченко солідаризувався й Анатолій Матвієнко.

Крім 36-ої школи, він поставив на карб мерові ще й брутальні дії міської влади під час проведення з’їзду блоку “Наша Україна” 31-го жовтня минулого року.

Анатолій Матвієнко

Невже на цьому фоні навіть цих два акценти: закриття школи і провал акції, абсолютно мирної і по праву законної блоку “НУ”, можемо ми присуджувати звання “Людини року”? Я думаю, що це демонстрація абсолютної несерйозності.

Мені шкода дуже багатьох, в тому числі, і нагороджених, що вони в таку аферу вв’язуються. Мені видається, що це потрібно давно серйозно переглянути.

Можливо, це і потрібна річ, але її треба зробити справді не заангажованою, не кон’юктурною, а справжньою, тоді вона буде працювати на виховання всього нашого покоління.

Тарас Марусик

Говорив голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко.

Думки голів трьох парламентських комітетів з приводу нагородження переможців загальнонаціональної програми “Людина року” збирав Тарас Марусик. Радіо “Свобода”, Київ.

Володимир Ляшко

Ви слухали програму “Тиждень регіонів”. Її підготував до ефіру Володимир Ляшко, звукоператор Михайло Петренко.

Нашим слухачам зичимо приємних вихідних!

До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG