Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині держава також боротиметься проти насильства в сім’ї.


Василь Плоскіна В Угорщині держава також боротиметься проти насильства в сім’ї.

Угорщина, 23 березня 2004 – У добу комунізму казали, що сім’я – це маленький осередок суспільства. Негаразди в родинах автоматично вели до виникнення певних соціальних проблем.

Щоб цього не було, в життя сімей нерідко втручалися різного роду місцевкоми, парткоми, райкоми, товаристські суди та інші ідеологічні й напівофіційні установи. В різних країнах соціалістичного блоку вони мали різні назви, але суть залишалася одна. У свій час вони зникли. Проте їхнє місце не одразу зайняли громадські організації нового кшталту.

В угорських судах дуже багато справ про сімейне насильство. І кожна з них може “пишатися” своїми чемпіонами. Водночас держава не зацікавлена в тому, щоб доводити діло до останньої інстанції, бо потім уже важко повернути назад. Сім’я може розвалитися, і нічим біді не зарадиш. Але вихід тим не менше є.

Століттями сімейний уклад родин в Угорщині визначали канони католицької та реформатської церков. А в суспільстві панувала спільна ідея – об’єднувати людей на основі християнського віровчення. Це насамперед повага дітей до батьків, лідерство чоловіка й другорядна роль жінки. Така соціальна модель орієнтувала націю на самовиживання, гальмувала статеву розбещеність і створювала певну гармонію в сімейних стосунках. Доба комунізму поклала цьому край, хоча насправді ідеологія Маркса-Леніна була лише віддзеркаленням християнства, тільки з ще більшою орієнтацією на духовність. Сім’ю націлювали на земний рай у майбутньому, і це світле майбутнє - комунізм з тріском розвалилося. Хаос, що запанував у посткомуністичних суспільствах, тягнеться вже не один рік. Внутрішні проблеми сім’ї намагається почасти вирішити церква, вулиця, а іноді навіть кримінальний авторитет. Економічні та соціальні негаразди в суспільстві часто тільки додають хмизу у загальне вогнище соціальних проблем. Тому з проблемами пияцтва, дебошу чи життя на дві родини стикаються нині в Угорщині не лише сім’ї робітників чи селян, але й інтелігенти.

Проблемами угорських родин уже кілька років займається міністерство з питань створення рівних умов у суспільстві. Звісно, це відомство перебрало на себе певні функції соцзабезу, проте не всі. Воно займається не усуненням наслідків якогось соціального процесу, а розробляє нові громадські моделі. Наприклад, як окремим групам населення найкраще можна влаштуватися на роботу. Тут дивляться також, чи дотримуються права жінок на виробництвах. А щодо неблагополучних сімей, то в міністра без портфеля Каталін Леваї існує навіть окремий проект урядової постанови. Річ у тім, що державі не вигідно доводити сімейні справи до судів. Конфліктуючим сторонам очевидно буде відведений певний термін для роздумів – кілька днів. А раптом чоловік чи його дружина передумають судитися, і сім’ю буде врятовано. До речі, така практика діє в сусідній Австрії. А ось що каже з цього приводу міністр без портфеля Каталін Леваї:

“У цьому випадку сім’я вирішує разом з поліцією, чи передавати до суду справу, пов’язану з насильством у родині. Досі не існувало іншого розв’язання проблеми, крім суду. Це тривало іноді дуже довго. Ми пропонуємо коротший термін. Сім’я матиме три дні, щоб обдумати своє кінцеве рішення – подавати або ні позов до суду на главу сім’ї. У цей час сторони конфлікту мусять дотримуватися дистанції одна від одної. Я б назвала цей проект рятувальним колом саме для жертв сімейного насильства”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG