Доступність посилання

ТОП новини

Судді вимагають від держави відшкодування моральних збитків.


Сергій Гармаш Судді вимагають від держави відшкодування моральних збитків.

Донецьк, 23 березня 2004 - Судді Донецького Апеляційного суду мають намір вимагати від держави Україна моральної компенсації через заборгованість зарплати в Європейському суді.

37 донецьких суддів у минулому році звернулись до Європейського суду у Страсбурзі із заявою про невиплату їм заробітної плати та порушення права на справедливий суд. В січні адвокати заявників повідомили, що Страсбург прийняв заяву донеччан до пріоритетного розгляду і зобов’язав уряд України до 12 лютого дати свої пояснення. Суддям Донецького Апеляційного суду держава заборгувала за 1999-2001 роки в середньому 10-місячну зарплату. Вони виграли судовий процес проти Міністерства фінансів, яке отримало зобов’язання сплатити борг. Втім українські чиновники проігнорували судове рішення. Так же, як проігнорувала його прокуратура, до якої судді звернулись з вимогою покарати винних.

Після того, як Європейський суд зацікавився цією справою, донецькі судді заявили, що скасують вимогу про стягнення з України моральної шкоди в разі, якщо держава виплатить їм заборгованість. До 4 березня всі борги були погашені. Втім, судді вирішили не знімати у Страсбурзі вимогу про відшкодування моральних збитків.

Мотивом до такого кроку стала відповідь Міністерства юстиції України, направлена у Страсбург та заявникам. Розповідає один із позивачів – суддя Донецького апеляційного суду Михайло Горшков: “Там пишеться у принизливій для суддів формі, що ми належимо до судової влади і тому не маємо права вимагати дотримання наших прав, не можемо звертатись до суду для захисту своїх інтересів і прав”.

За словами Михайла Горшкова, донецькі судді були обурені непрофесійністю та нахабністю відповіді чиновників Мінюсту.

“Ми спочатку думали, що отримаємо гроші і відмовимось від моральної шкоди, каже він, але якщо вони в такій формі трактують наші права, то нехай Європейський суд розтлумачить нашим чиновникам, чи маємо ми, українські судді, право виборювати свої інтереси, коли нас притискує виконавча влада”.

До того ж, на думку донецьких суддів, їхня справа має стати прецедентом в Україні, де в судах лежать сотні заяв про різні утиски суддів з боку держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG