Доступність посилання

ТОП новини

Терактів 11 вересня можна було уникнути? Спеціальна комісія у Вашингтоні розслідує терористичні атаки 11 вересня.


Мирослава Гонгадзе Терактів 11 вересня можна було уникнути? Спеціальна комісія у Вашингтоні розслідує терористичні атаки 11 вересня.

Вашингтон, 25 березня 2004 - У Вашингтоні завершились слухання спеціальної комісії, яка розслідує терористичні атаки 11 вересня 2001 року. Даючи свідчення перед комісією, колишній працівник Ради національної безпеки, який відповідав за боротьбу з тероризмом, Ричард Кларк заявив, що атак 11 вересня можна було б уникнути, якби адміністрація Буша більш серйозно поставилась до попереджень про можливі напади.

Колишній урядовець Ричард Кларк виявився першим представником адміністрації, який офіційно вибачився перед жертвами атак 11 вересеня. Слова визнання власної провини і вибачення пролунали на початку його свідчень перед сенатською комісією.

“До всіх, хто зараз є у цій кімнаті, до всіх, хто зараз дивиться телевізор. Ваш уряд не зміг захистити вас. І я не зміг захистити вас. Ми намагались, але це тепер не важливо, тому що ми не змогли. І за цю невдачу я буду просити вашого розуміння і вашого пробачення”, – заявив Ричард Кларк.

Дискусія про те, зробили чи ні американські спецслужби усе, щоб попередити атаки 11 вересня є основною темою розслідування комісії.

Директор Центрального розвідувального управління США Джордж Тенет у своїх свідченнях зокрема висловив переконання у тому, що адміністрація Буша намагалась виробити тактику у боротьбі з “Аль-Каїдою”.

“Бін Ладен почав посилювати свій вплив і своє багатство, перебуваючи в Судані, тоді коли ми зрозуміли справжню небезпеку, яку він почав представляти. В 1996 році він переїхав до Афганістану. Ми характеризували його, як одного з найбільш активних спонсорів ісламського фундаментального тероризму,” – сказав директор ЦРУ.

Відповідаючи ж на звинувачення про те, що спецслужби могли давно знищити Бін Ладена, Тенет заявив, що знищення однієї людини не могло зупитити небезпеку.

З ним не погодився член сенатської комісії демократ Боб Керрі. Він висловив переконання, що дії адміністрації не були адекватними самій загрозі, а міністерство оборони замість того, щоб діяти, готувало плани. А врешті врешті після 11 вересня все повністю змінилось.

“Ми чули обох: заступника міністра оборони Вульфовица та міністра оборони Рамсфельда, які заявили, що адміністрація Клінтона не змогла надати план боротьби з “Аль-Каїдою”, і вони витратили сім чи вісім місяців, розробляючи свій власний план. Я ознайомився сьогодні з цим планом, і мушу сказати, що там практично нічого немає”, – заявив сенатор.

З ним погодився колишій урядовець Ричард Кларк і додав, що початок війни в Іраку не був адекватною відповіддю на атаки терористів.

“Я вірю, що адміністрація Буша у свої перші шість місяців розглядала тероризм, як важливу проблему, але не термінову. Причина, чому я, серед іншого, критикую президента Сполучених Штатів, бо вторгненням в Ірак президент Сполучених Штатів сильно послабив наші позиції у війні проти тероризму,” – сказав Ричард Кларк.

Теперішній Радник з національної Безпеки США Кондоліза Райс, яку запрошували свідчити перед комісією, відмовилась від участі у слуханнях.

Результати ж слухань сенатської комісії планують оприлюднити лише в липні цього року, у найгарячіший час президентської кампанії.

Аналітики стверджують, що від результатів саме цього розслідування багато у чому залежатиме, чи бути Джорджу Бушу знову президентом США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG