Доступність посилання

ТОП новини

Хроніка суду над Лазаренком: Довжик розповідав як в Україні ділили ринок газу.


Роман Купчинський Хроніка суду над Лазаренком: Довжик розповідав як в Україні ділили ринок газу.

Сан-Франциско, 30 березня 2004 року – За попередніми даними, у понеділок на суді мав виступати колишній партнер Лазаренка - Петро Кириченко. Але американська прокуратура вирішила відкласти його виступ на пізніше.

29 березня на суді над колишнім українським прем‘єром йшла мова про документ, підписаний у січні 1996 року, в якому підтверджено принцип розподілу газового ринку України на територіальній основі.

До цього розподілу суд у Сан-Франциско повернувся вчора, і заслухав відеозапис, зроблений у червні 2003 року, свідчення Євгена Довжика, колишнього голови Держнафтогазпрому України.

На запитання, чи факт, що компанія ЄЕСУ одержала право обслуговувати Донецьку і Дніпропетровську області не викликав у нього якісь сумніви, Довжика відповів: “Ні. Для мене всі області рівні”.

На запитання, чи Павло Лазаренко особисто перевіряв список фірм, яким було надане право торгувати газом, Довжик відповів, що він цього не знає.

Слідчий допиту Марта Борщ, прокурор США, запитала Довжика: “Які були фінансові вигоди для фірм, які торгували газом в Україні, все ж таки вони були зобов’язані доставляти газ бюджетним організаціям і населенню, які не платили за цей газ?”

Відповідь Довжика: “Я не певний, але можу сказати, що вони були не безкорисливими. Я не люблю комерцію і не люблю людей, які нею займаються”.

Сам пан Довжик тепер працює консультантом для комерційної фірми в Києві, яка займається енергетикою.

Того ранку я також мав нагоду розмовляти з Павлом Івановичем і запитати: “Якими джерелами інформації він користується, будучи в Сан-Франциско?”

Лазаренко відповів, що він кожного дня дивиться на веб-сайти “Української правди”, “Форуму”, веб-сайт “Україна.Ру” і подібні, і тим самим є доволі поінформованим про ситуацію як в Україні, так і щодо питань довкола процесу над ним, який зараз відбувається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG