Доступність посилання

ТОП новини

Демонстрації у Львові: хто і чому хоче усунути від влади обласного голову Михайла Сендака?


Ірина Халупа Михайло Сендак - голова Львівської обласної ради (телефоном); Петро Олійник - народний депутат України від блоку “Наша Україна”, керівник регіонального блоку “НУ” у Львівській області (телефоном); Петро Писарчук - народний депутат України (СДПУ(О) (телефоном).

Київ-Прага, 30 березня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Сьогодні вівторок, 30-те березня, 20-та година. З вами передача “Вечірня Свобода”. Вітаємо всіх, хто нас слухає. Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”: “Демонстрації у Львові: хто і чому хоче усунути від влади обласного голову Михайла Сендака?”

Наші гості: Михайло Сендак, голова Львівської обласної ради (телефоном); Петро Олійник, народний депутат України від блоку “Наша Україна”, керівник регіонального блоку “НУ” у Львівській області (телефоном); Петро Писарчук, народний депутат України (СДПУ(О) (телефоном).

Вітаю наших шановних гостей і дякую за участь у сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Ми запрошуємо наших слухачів долучитися до нашої дискусії. Просимо вас відповісти на таке запитання: чи підтримуєте ви львівського обласного голову Михайла Сендака?



Якщо так, то дзвоніть за телефоном: 490-29-00. Якщо ви вважаєте, що пан М.Сендак повинен піти у відставку, то дзвоніть у наш київський офіс за телефоном: 490-30-70.

Сьогодні 10 тисяч прихильників "НУ" провели у Львові демонстрацію на підтримку голови Львівської обласної ради Михайла Сендака. Міліція перекрила рух у центральній частині міста, проте жодних конфліктів з міліцією не було.

В чому тут справа? | Сьогодні мала відбутися сесія Львівською обласної ради, під час якої голова ради пан Сендак мав запропонувати депутатам висловитися про довіру до нього.

У лютому група "Соціальна справедливість", в яку входить понад третина депутатів, заявила, що буде блокувати роботу ради і вимагати відставки Сендака.

На грудневій сесії "Соціальна справедливість" обвинуватила пана Сендака у фальсифікації голосувань і залишила зал засідань. Раніше СДПУ(О) обвинуватила Сендака в нагнітанні політичної напруги в області. Сендак спростовує такі обвинувачення.

Сьогодні сесія не відбулася, бо не було кворуму.

Для тих, хто не знає, Львівська обласна рада складається з 81 депутата: “НУ” має 31 депутата, “Ділова Львівщина”, провладна фракція, - 17, фракція “Соціальна справедливість” – 28, позафракційних – 5 депутатів. Із 81-го сьогодні зареєструвалося лише 35 обласних депутатів. Для повноцінного кворуму потрібно 41.

Представники СДПУ(О), опоненти нинішнього голови облради Михайла Сендака, пообіцяли до 1-го квітня відправити його у відставку. Завтра перше квітня.

Чому їм так не подобається Михайло Сендак? Відповідає народний депутат України Ігор Шурма.

Ігор Шурма

Свою позицію стосовно перебування Сендака на посаді голови обласної ради я висловлював і висловлюю, і говорю це зараз. З моєї точки зору він не має морального права перебувати на посаді голови обласної ради через квартиру, через зловживання у фінансово-господарській системі. Виявлені Головним КРУ України серйозні порушення, які за 12 років ніколи не були присутні у нас в обласній раді.

Про фальсифікацію голосувань – це теж є не норма, про яку треба говорити. Прокуратура винесла протест, суд виніс рішення, і все лишається по-своєму. Це демократія “по-сендаківськи”. Вона особисто мене не влаштовує.

Ірина Халупа

Щоб відіслати Михайла Сендака у відставку, його супротивникам потрібно набрати певну кількість голосів, тобто 55. Чи вдалося їм це зробити? Чому не прийшли представники фракції “Соціальна справедливість” на сесію сьогодні і не висловили своє невдоволення паном Сендаком прилюдно?

Говорить депутат Львівської обласної ради Андрій Чорновіл із фракції “Соціальна справедливість”.

Андрій Чорновіл

А чому ми не були на сесії, ми про це заявляли у своїх заявах, що ми не хочемо брати участь у тому балагані, де такий лідер намагається нам нав’язати свою думку. Людина, яка нездатна керувати Львівською обласною радою, це робить безуспішно вже впродовж 2-х років. Ми це заявили. Зрештою, 55 підписів за це поставили. Тому ми заявили, що ми не йдемо на сесію, і ми не пішли на сесію. Це перше питання.

А друге питання - тут йде таке поняття, що ніби есдеки, есдеки... СДПУ(О) членів є тільки три в Львівській обласній раді, а підписалося більшість: дві фракції за відставку М.Сендака.

Ми просто заявили, що поки він сам не набереться мужності громадянської і не напише заяву про відставку, то ми не будемо брати участь у роботі сесії.

Ірина Халупа

Наша колега Галина Терещук слідкувала за сьогоднішніми демонстраціями на підтримку Михайла Сендака.

Галино, все ж таки, якщо 10 людей вийшло на вулиці Львова, це значить, що Михайло Сендак користується популярністю та підтримкою свого електорату, ні?

Галина Терещук

Виглядає на те, що так.

Але ще, Ірино, добавлю, що дуже багато людей, які бажали сьогодні приїхати на цю акцію протесту, особливо з районів, не були допущені до міста, оскільки автобуси не випустили із районних центрів: і Мостиського району, і Жолківського, і Яворівського районів. Про це народні депутати України зробили свої запити правоохоронцям, щоб з’ясувати. Навіть у водіїв відбирали права. Тобто, люди власним шляхом якось намагалися добратися електричками. Коли я поверталася із віче, то я бачила, як ще йшли пішки, хоча вже почалася піша хода до митниці і правоохоронних органів.

Власне, на Львівщині є доволі негативна оцінка СДПУ(О) і саме ставлення до соціал-демократів об’єднаних, оскільки варто згадати останні вибори в парламент, де Львівщина і виборці на Львівщині віддали свої голоси “НУ”, опозиційним блокам і опозиційним партіям. А М.Сендак є представником опозиції. А звідси і є симпатія до нього.

Ірина Халупа

Галино, а як розцінюють пересічні львів’яни, навіть ті, які хотіли сьогодні підтримати М.Сендака, але їх не допустили, бо не допустили їхніх автобусів доїхати до Львова, цю ситуацію? Чи розуміють вони ті претензії, які висувають проти пана Сендак? Наскільки популярними є намагання фракцій “Соціальна справедливість” та “Ділова Галичина”, ті претензії проти пана Сендака? Чи вони відомі пересічним львів’янам? Що вони думають з цього приводу?

Галина Терещук

Зазначу, що львівська преса доволі активно про ці всі речі пише: і про помешкання, яке було куплене за рахунок обласної ради...

Власне, це мало бути помешкання, як про це заявляв М.Сендак, для наступних голів обласних рад, оскільки він має власний будинок у Дрогобичі. Зрештою, на аукціон були виставлені “мерседеси” і мали продаватися, за це мали закуповуватися машини швидкої допомоги для районних центрів. Преса доволі активно про це пише. Це не є тема, яка є заборонена, тому львів’яни, а вони в переважній своїй більшості цікавляться політикою, вони обізнані з усіма цими моментами.

Треба зауважити, що таке фракція “Соціальна справедливість”? Коли А.Чорновіл говорить про те, що три члени СДПУ(О), і які можуть бути претензії, то тут я зауважу, що в “Соціальній справедливості” є дуже багато керівників державних підприємств і дуже багато керівників силових структур, і це люди, які не мають права належати до якоїсь партії або просто написали заяви про свій вихід і таке інше, але це зовсім не означає, що вони не є шанувальниками СДПУ(О). Вони всі є прихильниками цієї партії.

Зрештою, керівник УМВС області О.Сало чи керівник митниці пан Тарас Козак – це є приятелі С.Медведчука, колишнього голови обласної податкової адміністрації, нинішнього першого заступника голови ДПА України. І тому львів’яни це досить добре знають, і для них це не є тема якась заборонена, чи вони не орієнтуються в цих темах.

Хоча домінує ще така думка, що всі, хто приходить до влади, то, звісно, це є тема, яка обговорюється, що хто купив, що хто придбав, хто як збагатився і таке інше.

Але в цій ситуації, що відбулася сьогодні, здивувало радше пересічних львів’ян, бо я бачила, як вони проходили повз цю акцію протесту, - це велика кількість правоохоронців. Їх не помітити було просто неможливо. Тобто, правоохоронці є втягнені у всі ці, очевидно, політичні речі, хоча кажуть, що вони якийсь порядок пильнують на вулицях і таке інше. Але була дуже велика кількість...

Ірина Халупа

Але вони нікого не чіпляли, правда? Все було спокійно, і не було жодних заворушень?

Галина Терещук

Вони просто пильнували. Їх було дуже багато. Це все пильнувалося, тому що мав бути ще пікет, організований СДПУ(О), але есдеки не прийшли сьогодні, не організували таку акцію протесту.

Ірина Халупа

Дякую, Галино.

Пане Сендак, Ви з нами?

Михайло Сендак

Я слухаю Вас уважно.

Ірина Халупа

Отже, пане Сендак, сьогодні Ви сказали, що у зв’язку з тим, що значна частина депутатів ігнорує свої депутатські функції i зриває пленарні засідання облради, Ви збираєтесь звернутися до Верховної Ради, щоб вона розглянула питання про дострокове припинення повноважень нинішньої ради i призначила час нових виборів. Чи Ви вважаєте, що це вихід з цієї ситуації? Чи цим Ви не даєте Вашим противникам виграти?

Михайло Сендак

Дякую, я хотів би привітатися з нашими шановними слухачами.

Коли 2002-го року відбулися вибори в ВР, і всі ради мене обрали головою, перше, що я задекларував, що ми не будемо доповнювачами виконавчої структури, а будемо представницьким самостійним органом. І звідти все почалося.

Я би не хотів наголошувати і займати час, що таке будь-яка група і фракція. Коли ми ідемо усе по наклонній, я оголосив вперше за 12 років після Чорновола незалежності боротьбу з корупцією і хабарництвом на теренах Львівщини. Адже відпрацьована система під егідою Медведчука, який очолює податкову, митниці, де відмивають брудні гроші в десятках мільйонів. Я розумію, що це собі ніхто не дозволяв, і на мене зробили всі ставки, як мене принизити і прибрати.

Що таке на рахунок квартир, що я почув. Я вибачаюсь, а чому ніхто не каже, що всім заступникам голови адміністрації, головам адміністрації були куплені квартири, які приватизували? Чому податківцям, які мають по 3-5 квартир в Трускавці, в Дрогобичі, яким не положено?

Мені як посадовій особі, вибраній, була куплена з дозволу сесії і президії службова квартира, в яку я не поселявся і не поселюсь ніколи, бо я відмовився.

А вже охорона, яка очолює і супроводжує пана Шурму, “мерседеси”, в яких їздить Медведчук, в 2-3 рази дорожчі за ту квартиру. Де вони набрали ті гроші? Чому про це ніхто не говорить? Що таке говорить депутат Чорновіл, син нашого славного В’ячеслава?

Адже він до мене рік назад приходив, на колінах просився: “Я хочу перейти в “НУ”. От коли його напічкали грошима, дали йому на митниці роботу, він ужаснув і каже, що такі от є проблеми до мене.

Ми єдине зробили соціологічне опитування. Я би хотів, щоб воно було опубліковане. Воно буде найближчим часом опубліковане.

Ірина Халупа

З приводу цього, яке соціологічне опитування?

Михайло Сендак

Усі ці питання, які я виносив виробничі, які потрібно зараз вкрай для розвитку соціально-економічної програми Львівщини, вони блокуються як есдеками, так і адміністрацією.

Значить, чому на протязі 2004-го року були поміняні керівники силових структур: прокурори – 2, начальники СБУ – 3, начальники митниці – 2, начальники УМВС - 3? Всіх підібрали, хто служить есдекам. От у них все приватизоване в області, крім обласної ради. І хотіли поставити мене на коліна.

Чому мені пропонують в Києві роботу, квартири? Щоб я здав область. Але я пообіцяв своїм виборцям, що я ніколи їх не зраджу, я буду боротися з корупцією на теренах Львівщини, на теренах України.

Ірина Халупа

Дякую, пане Сендак. Я хочу долучити наших других гостей до дискусії. Будь ласка, залишайтесь з нами. І я вибачаюсь перед нашими слухачами, якщо будуть якісь недоліки, справа в тому, що всі наші гості сьогодні телефоном.

Пане Писарчук, на вулицях говорять, що Сендак не вигідний, бо його не змогли ні купити, ні зняти. Чому СДПУ(О) виповіло пану Сендаку війну?

Петро Писарчук

Доброго вечора, я би не хотів абсолютно бути якимось заангажованим на якусь політичну силу і не хотів би порпатися в тому бруді, тим більше на такому поважному радіо, яким є радіо “Свобода”, яким я його вважаю.

Сьогодні, шановні мої дорогі радіослухачі, земляки, українці, в нас всіх болить душа за Україну і болить, напевне, в тому плані, що дуже прикро, що такі події відбуваються у Львові, якісь непорозуміння, що яке виливається в якусь таку ненависть, в антагонізм...

Ірина Халупа

А який вихід Ви бачите з цієї ситуації, пане Писарчук?

Петро Писарчук

... Я би просто хотів сказати, що мені дуже прикро. Я є симпатиком свого краю, свого народу, працьовитого, талановитого. А ось дуже мені прикро, що не є симпатиком заангажованих політичних сил, але мені дуже, надзвичайно прикро, що Михайло Дмитрович, якого я мав честь вітати і з ювілеєм, і з днями народження, став сьогодні яблуком роздору на Львівщині.

Я абсолютно не погоджуюсь з його тезами, що він там святий, а в цьому винуваті його супротивники, супостати, які хочуть його знищити.

Абсолютно не так. Я був сьогодні на сесії, був учасником цієї сесії...

Ірина Халупа

Пане Писарчук, тоді в чому Ви бачите суть проблеми?

Петро Писарчук

В чому звинувачували сьогодні СДПУ(О), те можна абсолютно віднести на адресу тієї політичної сили, яку представляє Михайло Дмитрович, бо, власне кажучи, вони були ініціаторами того конфлікту, вони вішали ярлики. Вони, і сьогодні ми спостерігали, образливі для мене гасла, що “Перестанемо обрізати Львівщину!”, “Есдеки – це обрізані”.

Хоча Сорос, який побував в Україні, і якого називають великим меценатом, спонсором ( і в той же час є різні також думки про нього) і великим провокатором. Чому звинувачував Медведчука, що блокує його візит, і дуже цілувався з месією нашим, з його оточенням, Віктором Андрійовичем Ющенком?

Ірина Халупа

Мабуть, пан Сорос має свої підстави, і він має право цілуватися з тим, з ким він хоче.

Петро Писарчук

Абсолютно. Але для чого тоді говорити, що ми обрізані? Для чого сіяти ту неприязнь? Для чого топтатися по людях?

Ірина Халупа

Пане Писарчук, давайте не будемо заглядати в штани. Скажіть, будь ласка, ясно, в чому Ви бачите проблему? Чим зогрішив пан Сендак, що треба його прибрати?

Петро Писарчук

Проблема, я бачу в тому, що Михайло Дмитрович, мною шанований, нехай він це чесно визнає, сьогодні виражає інтереси не галичан, людей, а виражає інтереси певного бізнесового-фінансового клану, на чолі якого стоїть Демінський Петро Петрович, який ішов від блоку “НУ”, а перейшов сьогодні, сховався, під дах Януковича, нашого шановного (якого я дуже люблю і шаную) прем’єр-міністра, який платить гроші, який має особисті претензії до Медведчука. Тому що всі кажуть, що він не доплатив податків.

І навколо цього все це в області баламутиться і підставляють надзвичайно, сьогодні я чую слова, які мене просто шокують, тому що більш порядного губернатора, як Сендега, я в області за останні роки незалежності не бачив. Це чоловік, я не хочу, святих на землі нема, але, якщо порівнювати всіх губернаторів, це чоловік, який переживає за область, який працює для області, який є аскетом, який байдужий до особистих маєтків, який не використовує владу для особистого збагачення. Але його сьогодні знов звинувачують, що він порушує конституційні права.

І ми доб’ємося того, що й знімуть його з роботи, тому що цей чоловік представляє сьогодні офіційну владу, представляє Президента...

Ірина Халупа

Пане Писарчук, давайте трошки спокійніше будемо говорити. Таке запитання, а Ви, пане Олійник, не ображайтеся, ми зараз до Вас дійдемо.

Ви кажете, що пан Сендак симпатизує певному бізнесовому клану. А чому не можуть різні бізнесові клани, в тому числі “есдеківські” і “нашоукраїнські” жити разом поруч? Чи мусить бути лише однокланова система?

Петро Писарчук

Абсолютно можуть і абсолютно це потрібно. Тому що я ще раз кажу, що звинувачувати один одного – це шлях в нікуди. Ми мусимо один одному простити.

Ми мусимо зрозуміти, що Україна переживала такий шлях, такий період, коли ми проходили від соціалізму до демократії. І казати, що одні більше вкрали, другі менше вкрали. Будемо говорити, якщо взяти село і ферму – розікрали, вікна забрали. Хто мав більше сили, той крав. Та бабця безпомічна, вона не крала.

Ініціатором цієї ворожнечі, я ще раз хочу сказати, що не є есдеки. Бо якщо ви будете абсолютно не заангажовані, якщо ви будете об’єктивні, якщо ви подивитесь стенограми сесій перших, то не Медведчук “наїжджав” на Сендака...

Ірина Халупа

Пане Писарчук, давайте послухаємо ще одного нашого гостя. Ми до Вас через кілька секунд повернемося.

Нашим слухачам нагадую, що сьогодні у “Вечірній Свободі” ми дискутуємо проблему, яка склалася у Львівській обласній раді, хто і чому хоче усунути від влади обласного голову Михайла Сендака? Поки що ми не змогли з’ясувати, хто саме і чому саме.

На цю годину проти пана Сендака висловилося двоє слухачів.

Пане Олійник, пан Сендак, як кажуть, Ваш чоловік. Я маю на увазі, людина з симпатією до “НУ”. Як Ви збираєтесь йому допомагати, його захищати, крім сьогоднішньої демонстрації? Як ця ситуація буде розвиватися далі, бо розпуск обласної ради - хіба це вихід?

Петро Олійник

Добрий вечір, шановні слухачі радіо “Свободи”! Для початку я хотів би подякувати пану Писарчуку, що він сказав, що він шанує радіо “Свободу”. Я думаю, що я разом з ним підпишу лист, депутатський запит на Президента про відновлення радіо “Свобода” на теренах України.

Ірина Халупа

За що ми будемо дуже вдячні.

Петро Олійник

І я думаю, що пан Писарчук свої слова на вітер не кидає. Це події, які відбуваються у Львівській обласній раді, це можна їх фрагментарно розглядати, а можна в комплексі.

Сьогодні практично знищується законодавча гілка влади, судова гілка влади, є десятки прикладів, і одна виконавча гілка влади також домінує, на превеликий жаль, на теренах нашої держави. Є така дрібничка: є представницькі органи, і є органи місцевого самоврядування.

Події в Мукачевому, події в Ромни, коли в 24 години знімають кандидата в депутати, події в Тернополі, Тернопільська міська влада не є платником податку, а її блокує податкова адміністрація, і Львівська обласна рада.

Це є силовий метод показати всім, що ви собі голосуйте, як хочете, а ми собі будемо вирішувати, як нам треба. І відповідно до цієї ситуації ми говоримо: “Приходьте на сесію. Маєте 55 голосів? - Голосуйте, знімайте Сендака. Не маєте 55 голосів? - Підпорядковуйтеся українському чинному законодавству”.

Наступне: ми розглядаємо лише господарські питання. “Соціальна справедливість” задекларувала, що вона за господарські питання. Тобто 2 з половиною мільйони мешканців Львівщини сьогодні є заручниками політиканства і політичних амбіцій фракції “Соціальна справедливість”.

І вони сьогодні ставлять це питання. 2 з половиною мільйона чоловік. Приїдь – треба проголосувати екологічні, економічні, соціальні питання. Львівщина задихається, в Львівщині високий ступінь безробіття, але вони не йдуть і не голосують.

Вони не хочуть працювати в правовому полі, вони напевне ждуть указу Президента, того, що не стосується чинного законодавства. Тому я підтримую пана Михайла Сендака... Ми сьогодні відчуваємо підтримку мешканців Львівщини, і ми готові сьогодні йти на вибори.

І хай мешканці Львівщини скажуть, за яку політичну силу вони голосують...

Ірина Халупа

Пане Олійник, мені здається, що Ви або задалеко, або Ваша батарейка сідає, так що зарядіться в розетку, і ми будемо далі продовжувати. Пане Сендак, якщо ВР задовольнить Ваше бажання і розпустить обласну Львівську раду, що буде далі?

Михайло Сендак

Я дякую. Я готовий на все. Я ніколи не тримався за портфель, але я ніколи не можу зміритися з тим злом, яке є на Львівщині, з тією корупцією, яка напевне займає одне з чільних місць в Україні. Тому я готовий йти на будь-який варіант, щоб все-таки народ Львівщини...

Я об’їздив із 20-ти районів 17, із 9-ти міст обласного підпорядкування 7, я відчуваю, що люди хочуть зміни, люди хочуть вже позбутися того тиску, тих поборів, що роблять під егідою податкової.

Я з великою повагою ставлюся до Писарчука, я його поважав і буду поважати, але ми не можемо змиритися, я ніколи не наїжджав на Медведчука, я єдиний націлив депутатів боротися з тим злом, з тією корупцією, яка процвітає на теренах Львівщини.

Ми з кожним днем відчуваємо підтримку людей. Можливо, це не кращий варіант, але ми знову повинні продемонструвати волевиявлення нашої громади львівської, щоб вони вже вибрали депутатів, які будуть захищати їхні інтереси, які будуть робити для них робочі місця, які будуть не на папері цифри називати, які у нас великі податки, як ми гарно живемо, а вся молодь живе в Польщі, з межами України, так ми скоро не будемо бачити молоді на Львівщині.

Про що це говорить? Я не можу з тим змиритися. І тому, яке рішення прийме ВР – мені складно сказати. Але я сьогодні офіційно заявив, я зробив прес-конференцію, я буду наполягати протягом зустрічі, я думаю, що буду просити десь пана Литвина, голову ВР, все-таки зустрітися і пояснити йому.

Ми, Галичина, заслужили кращого життя. Ми не можемо допустити, щоб партія, яка набрала у 2002 році 2 %, домінувала у всіх галузях. Всі силові структури – керівники їхні, міські адміністрації – керівники більшість їхні, всі будь-які керівники. Що залишилося для демократії, що залишилося для тих бідних людей?

І тому я виявився тим коренем зла, що кажуть, що я наїжджаю. І я ніколи ні на кого не наїжджаю.

Я не хотів би, щоб переслідували тих, хто хоче демократії, хто хоче волевиявлення висловити для кращого життя. Чому переслідують мого сина? Чому звільняють з роботи? Чому мене переслідують? Чому відкривають кримінальні справи?

Якщо мені поставили ультиматум, якщо до першого числа ти не напишеш заяву, то ми тебе посадимо або розстріляємо, і позавчора вони мені це передали через мого зятя офіційно.

Від фракції СДПУ(О), це заявив Буряк, це я офіційно заявляю. Він сказав: “Скажи своєму тестю, чи батьку, як ти його називаєш, якщо він не напише заяву і не піде, то ми його до першого числа розстріляємо. Отака, - каже, - команда нашої партії”.

Про що це говорить? Це є демократія на Україні? Чи це є диктатура? Люди, давайте схаменімося і повернемося до роботи. Я готовий сісти за стіл переговорів. Я три рази призначав наради від кожної групи: “НУ”, “Ділова Львівщина”, “Соціальна справедливість”...

Ірина Халупа

І приходили?

Михайло Сендак

Сядьте, виробіть програму роботи. Ми відпрацювали 40 питань виробничих. Де ж на сьогоднішній день депутати, які заявили, що ми прийдемо на сесію? Я готовий, я не тримаюся за те крісло.

Але я хочу, щоб працювала обласна рада, щоб розвивайся наш регіон, наш край, наша Львівщина.

Ірина Халупа

Дякую, пане Сендак. Пане Писарчук, отже обласна рада має зустрічати обов’язково раз на квартал. Чому ті люди, які не хочуть, щоб пан Сендак очолював Львівську обласну раду, не змогли організуватися і зібрати 55 підписів, 55 голосів, щоб сьогодні йому сказати: “Іди геть, Михайло Сендак”?

Петро Писарчук

Шановне панство, я хотів би сказати, бо я так уважно слухав своїх опонентів, хоч я належу до проурядової фракції, але в мене стріляли, мені не погрожували, в мене стріляли, застрелили мого соратника-друга.

Я знаю, що корупція - це велика біда України. Я абсолютно погоджуюся з Михайлом Дмитровичем, але я хочу сказати, що корупційними діями запачкана не тільки більшість, але і депутати, які є симпатиками його блоку.

І в мене є достатньо фактів, я думаю, що ще скористаюся, якщо мене запросять, я розповім широкому загалу про діяння депутатів, своїх колег у ВР, про їх зв’язки з криміналом Львівщини.

І я сьогодні однозначно можу сказати пану Михайлу Дмитровичу і пану Олійнику Петру, моєму соратнику і другу, що йому буде неприємно це слухати. Тому що замовлення на вбивство, замах на моє вбивство чи вбивство Семенюка виконували якраз люди, які є прихильниками (і сьогодні вони заарештовані) їхніх блоків.

Тому справа не в корупції, це не є політика, це не справа якихось партій...

Ірина Халупа

Корупція – великий демократ, пане Писарчук, вона чіпляється всіх.

Петро Писарчук

Так, абсолютно. І тому не можна так однозначно казати, що ті – корумповані, а ми – святі. Тому, якщо ми йдемо до очищення, то я про це говорю, говорив і буду говорити, доки буду жити, бо це заради наших діточок і онуків, бо нам дійсно треба очиститися від того бруду, який породив отой перехідний період: від соціалізму до демократії.

Нам всім треба вчитися демократії...

Ірина Халупа

А де починати, пане Писарчук, якщо кажуть, що є корупціонери...

Петро Писарчук

З себе.

Ірина Халупа

...серед есдеків і “НУ”?

Петро Писарчук

З себе. Якби Михайло Дмитрович почав з себе, зі своїх соратників, зі своїх друзів, якби його прихильники, які є у ВР, яких я дуже шаную, внесли якісь законопроекти... Боротьба із корупцією починається у ВР...

Ірина Халупа

Дякую. Пане Писарчук, я Вас мушу перебити, на жаль, час летить. Я хочу ще надати слово панові Олійнику. Пане Олійник, ось ви – три наші гості: Ви, пан Писарчук і пан Сендак – так всі любите один одного, так шануєте один одного, так поважаєте один одного.

Я тут розчулилася, знаєте, слухаючи такі декларації. Тоді я не розумію, в чому справа. Чому не можна у Львівській обласній раді домовитися і працювати?

Петро Олійник

Я не говорю, що я когось люблю, я не говорю, що я когось поважаю. Я ставлюся, як до політичних опонентів. В особистому житті я можу спілкуватися, як нормальна людина.

Домовитися на рахунок чого? На рахунок того, що сьогодні через митницю йдуть мільйонні товарні потоки, які не оподатковуються, які загрожують національній економіці?

Ірина Халупа

Ні, просто депутати повинні прийти. Не змогли вони зорганізувати людей проти Сендака – до побачення, працюємо далі.

Петро Олійник

Ми повинні домовитися? Ми вже домовилися. Системою наших домовленостей є закон “Про місцеве самоврядування”, Конституція України і регламент обласної ради. Приходьте, будь ласка, і голосуйте проти Сендака, якщо у вас є сили.

Незважаючи на те, що пропонували величезні гроші депутатам обласної ради, по 30 тисяч доларів, по 3-кімнатній квартирі за те, щоб вийшли з фракції “НУ”, людей позвільняли з роботи, ми можемо Вам передати дані, але люди встояли.

Але якщо ви впевнені - то прийдіть і поміняйте Сендака, не впевнені – то голосуйте, приходьте, приймайте участь в роботі сесії по соціальним, економічним і іншим проблемам.

Ірина Халупа

Дякую, пане Олійник. Пробачте, Вас мушу перебити, бо нам залишається буквально кілька секунд, щоб попрощатися. Про ситуацію у Львівщині сьогодні з нами дискутували шановні гості -експерти, а саме: народний депутат від блоку “НУ”, керівник регіонального блоку НУ Петро Олійник, народний депутат від партії СДПУ(О), пан Петро Писарчук і сам голова Львівської обласної ради пан Михайло Сендак.

Наші слухачі долучалися до нашої дискусії голосуванням. Сьогодні, на цю годину до нас потелефонувало 116 осіб, ці люди підтримують львівського голову Михайла Сендака, вважають, що він повинен залишитися на своїй посаді.

Троє осіб зателефонувало, щоб висловитися проти Михайла Сендака, ті люди вважають, що він повинен піти у відставку. Дякую слухачам за голосування, дякую за те, що вони слухають програми радіо “Свобода”, а шановним гостям - за участь у “Вечірній Свободі”!

Наші передачі тривають до 23-ї години. Слухаймо “Свободу”! Шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG