Доступність посилання

ТОП новини

Мукачеве – полігон політичної боротьби.


Ірина Халупа Віктор Балога - народний депутат від блоку “НУ”; Ернест Нусер - представник СДПУ(О), кандидат у мери Мукачевого (телефоном).

Київ-Прага, 1 квітня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Сьогодні четвер, перше квітня, 20-та година. І це не жарти. Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Вітаємо всіх, хто нас слухає!

Наша тема сьогодні така: “Мукачеве – полігон політичної боротьби”.

Наші гості сьогодні такі: народний депутат від блоку “НУ” Віктор Балога і представник СДПУ(О), кандидат у мери Мукачевого Ернест Нусер (телефоном).

Вітаємо вас, шановні гості, і дякуємо за участь у сьогоднішній “Вечірній Свободі”.

Нашим слухачам я хочу нагадати хронологію подій навколо мукачівських виборів.

Починаємо з минулого року.

30-го червня в Мукачеві відбулися вибори мера. Переміг кандидат від блоку “НУ” Василь Петьовка. За нього проголосували майже 50% виборців. Його найближчий суперник, якого підтримувала СДПУ(О), Ернест Нусер набрав 41% голосів.

Міська виборча комісія Мукачева визнала переможцем В.Петьовку. Пан Нусер однак заявляв про порушення законодавства і зажадав визнати вибори недійсними або скасувати їх результати на 15 дільницях. | Сихівський місцевий суд Львова прийняв скаргу пана Нусера і 17-го липня скасував результати голосування на 15 з 36 дільниць.

Територіальна виборча комісія Мукачева знову перерахувала бюлетені, тепер вже лише в 21 дільниці, і все одно переможцем визнала В.Петьовку.

22-го липня Сихівський місцевий суд Львова визнав недійсними перемогу Петьовки на виборах Мукачевого і рішення міської виборчої комісії про його реєстрацію.

Тим часом інший суд, Мукачівський міський, розглянув позов іншого кандидата в мери Василя Бурнадза про порушення виборчого законодавства під час виборів і скасував їх результати на трьох інших дільницях.

Двічі міськвиборчком підтверджував своє рішення про перемогу Василя Петьовки. В результаті Мукачівський міський суд, який очолює Павло Щербан, затвердив пана Петьовку на посаді міського голови міста. Після цього рішення було підірвано та підпалено приватний будинок голови суду Павла Щербана та підпалено будівельні матеріали в його садибі.

19-го вересня тимчасова слідча комісія ВР з вивчення ситуації з проведення в червні 2003-го року позачергових виборів міського голови Мукачевого Закарпатської області назвала ці вибори “рекордними за кількістю порушень” і запропонувала керівникам держави ухвалити відповідні кадрові рішення.

Організатором і координатором протизаконних дій щодо виборів міського голови Мукачева в звіті слідчої комісії названий особисто голова обласної держадміністрації Іван Різак.

В листопаді відбувся напад на будинок депутата Мукачівської міської ради, голови депутатської групи “Повага” Івана Чубірки.

Іван Чубарко відомий на Закарпатті підприємець, який разом з очолюваною ним депутатською групою в Мукачівській міськраді перебуває в жорсткій опозиції до політично-фінансового угруповання народного депутата України Віктора Балоги та мукачівського міського голови Василя Петьовки.

25-го грудня Президент України Л.Кучма підписує указ, яким доручає Міністерству юстиції вжити заходів щодо виконання рішення Сихівського районного суду від 17-го липня.

Виконувачем обов’язків міського голови Мукачевого призначено Мирослава Опачка. Л.Кучма доручив йому у двотижневий термін внести на розгляд Мукачівської міськради пропозиції щодо стабілізації суспільно-політичної ситуації в місті.

Пан Опачко зразу провів низку кадрових перестановок.

8-го січня засідає мукачівська міська територіальна виборча комісія і вирішує провести повторні вибори міського голови Мукачевого 18-го квітня цього року.

9-го січня міськрада Мукачевого висловлює територіальній виборчій комісії недовіру і розпускає її.

Депутати міської ради Мукачевого звертаються до міліції з проханням забезпечити порядок при проведенні сесії і не допускати сторонніх на засідання.

Колишні віце-мери Мукачевого: Золтан Лендєл і Олександр Галай заявляють про політичне переслідування і просять США надати їм політичний притулок.

На своїх зборах мукачівське міське об’єднання всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Тараса Шевченка висуває Віктора Балогу кандидатом в мери Мукачевого, а В.Петьовку - аналогічні збори товариства “Підкарпатських русинів”.

Виборча комісія відмовляє пану Балозі в реєстрації.

Мукачівський міський суд зобов’язує зареєструвати кандидатом в мери міста представника “НУ” Віктора Балогу. Аналогічне рішення було ухвалене за скаргою Золтана Лендєла.

Три дні не працює мукачівська виборча комісія, оскільки “всі п’ятнадцять його членів перебувають на лікарняному”.

Тим часом 15-го березня Президент України підписує указ про внесення змін до мережі та кількісного складу місцевих судів, відповідно до якого замість Мукачівського міського суду та Мукачівського районного суду буде утворено Мукачівський міськрайонний суд. Саме цей суд підтвердив перемогу В.Петьовки на виборах мера.

24-го березня Мукачівська територіальна виборча комісія зареєструвала народного депутата Віктора Балогу і колишнього віце-мера Золтана Лендєла кандидатами на пост мукачівського міського голови.

31-го березня мукачівська міська територіальна комісія зняла з реєстрації Віктора Балогу.

Шановні гості, це такий короткий перебіг. Напевне, я не все захопила, бо все це, що довелося мені сьогодні читати, було настільки довгим і настільки заплутаним, що, кажу вам відверто, дуже важко в ньому розібратися.

Чи можете ви сказати нашим слухачам на цю годину, скільки є зареєстрованих кандидатів на посаду мукачівського мера? Пане Нусер?

Ернест Нусер

Я знаю на сьогодні за сім кандидатів. Я просто не можу підтвердити чи спростувати останні новини, тому що я не маю інформації з комісії. Я останні три дні з територіальною комісією не мав ніякого зв’язку.

Ірина Халупа

Чи Ви входите до цієї сімки?

Ернест Нусер

Так.

Ірина Халупа

Пане Балога...

Віктор Балога

Так. Добрий вечір!

Ірина Халупа

...що Ви знаєте: також сім осіб? Як з Вашою кандидатурою?

Віктор Балога

Я не знаю, як Ернест Ернестович вважає, чи в ті сім входить і Балога, в зв’язку з тим, що сьогодні голова слідчої комісії, народний депутат Оробець Ю.М. відвідав територіальну комісію з одним проханням, щоб вияснити: є постанова на зняття з реєстрації або є постанова на реєстрацію? В територіальній комісії йому відмовили в наданні цієї інформації.

Тому я не можу сказати, чи я зареєстрований.

Ірина Халупа

Добре, а як Ви будете з’ясовувати цю ситуацію, Вам же на цьому залежить?

Віктор Балога

Ви знаєте, ми дійсно з цим питанням зайшли в тупик, тому що і народний депутат має повне право звернутися, тим паче, має такі повноваження, як голови тимчасової слідчої комісії по виборах саме у місті Мукачеве. Йому голова територіальної комісії відмовляє в надання цієї інформації. Я не знаю, через які ще інстанції звертатись до територіальної комісії, щоб мені надали цю інформацію.

Ірина Халупа

Я хочу попросити наших слухачів, як у вас є запитання до наших гостей, зокрема, напевне, жителі Мукачевого саме матимуть якісь запитання до пана Балоги та пана Нусера.

Пане Нусер, Ви не є членом СДПУ(О), наскільки я розумію. Ви є просто симпатиком. Чому вона Вас так завзято підтримує і чому Ви зв’язалися з цією, власне, політичною одиницею?

Ернест Нусер

Я хотів і поправити, тому що на початку Ви мене представили, як представника цієї партії ...

Ірина Халупа

Так Вас всюди на сайтах називають. Спростуйте, будь ласка, бо я б хотіла знати, чи є Ви членом, чи ні?

Ернест Нусер

Тому що на сайтах так і рахують, тому що дуже багато ще і односторонньої інформації. Саме тому я вчора в Києві провів прес-конференцію, де спробував прояснити наше бачення цих питань і, власне, свою позицію.

Так, міський осередок СДПУ(О) входить в групу підтримки моєї кандидатури. І на минулих виборах вони офіційно висловлювали мені підтримку. До речі, також, як і цілий ряд місцевих осередків політичних партій та громадських організацій.

Я назву лише політичні партії, це такі, як: НДП, партія “Регіонів України”. Хоч дуже багато кажуть, що це не так, але це саме так, і міський осередок партії “Батьківщина”, “Демсоюз”, УРП “Собор” і рух “За єдність”, “аграрії” і цілий ряд інших політичних партій. В цілому, більше 20 політичних партій та організацій.

Ірина Халупа

А чому про них ніхто нічого не згадує, лише фігурує на першому місці СДПУ(О)?

Ернест Нусер

З нашої інформації, яку ми даємо в пресу вони всюди, ці організації, фігурують.

Ірина Халупа

Пане Балога, багато хто серед політичних оглядачів і журналістів вважають, що Мукачеве - це справжній полігон політичної боротьби між двома силами: між “НУ” і СДПУ(О).

Щоб пан Нусер не говорив, що його підтримують низка інших партій. Це дуже добре. Але головним гравцем, все ж таки, хочемо ми цього чи не хочемо, з тих чи інших причин виступає СДПУ(О).

Чи це так, чи є це місто полігоном політичної війни між цими двома політичними угрупованнями?

Віктор Балога

Це дійсно так. Я дуже радий, що сьогодні маю можливість з Еренстом Ернестовичем через радіо “Свободу” і на далекій відстані, тому що в нас останній час ніяк немає можливості зустрітися.

Відносно того, що які партії підтримують того чи іншого кандидата, то це сьогодні неважливо. У нас партій сьогодні більше 100.

Я скажу друге, що для мене саме важливо, що мене підтримують мукачевці, які в своїй масі аполітичні. Це перше.

Друге. Для мене ясним це є (і для всіх мукачевців) сьогодні, для всієї України, що дійсно це стосунки “НУ” і СДПУ(О). Так сталося, що Ернеста Ернестовича просто втягнули в ці жорнова, і він сьогодні вже другий рік і другий раз висовується, а якщо точніше, то третій раз після 2002 року на посаду міського голови.

І ця боротьба йде під прапором, дійсно, СДПУ(О) проти “НУ”, яку уособлюю я, як представник, як керівник представництва блоку Віктора Ющенка в Закарпатській області. Це дійсно так і є.

Ірина Халупа

Як ця ситуація буде далі розвиватися? Я вас ніколи не бачила, ані пана Нусера, ані Вас, пане Балога. Звучите ви абсолютно нормальними, чемними, вихованими, інтелігентними особами.

Чому, власне, ці перегони, ця кампанія набирає такої страшної “жовчі” і “чорнухи” у Мукачевому, пане Нусер?

Ернест Нусер

Я сам собі дуже часто задаю це питання. Я абсолютно хочу погодитись з Віктором Івановичем в тому, що здебільшого мукачевці звичайно аполітичні і число членів партій різне, воно не є високим в процентному відношенні до загальної кількості населення.

Я ніяк не можу теж зрозуміти ,чому вибори, здається, невеликого міста в масштабах України визивають такий великий резонанс. І минулого року в самій завершальній фазі виборчого процесу чомусь зразу перетворились у таку величезну політичну битву. Хоча моя команда в цілому не є противниками, не є ворогами блоку “НУ”. Серед моїх прихильників є люди, які входять і є членами партії, які входять до того блоку. Дуже багато ідей і дуже багато програмних засад партій, які входять до блоку, можна сказати, що нам симпатичні і не протирічать нашим. Сьогодні, в першу чергу, то це змагання двох команд.

Ірина Халупа

Що там роблять, шановні гості, всі ті додаткові правоохоронці і спецрозділи, пане Балога? Навіщо вони приїхали до Мукачевого? Хто їх там спроваджує?

Віктор Балога

Я хочу продовжити Ернеста Ернестовича. Я думаю, що і я йому симпатичний, як мукачевець, як земляк. Я впевнений, що він мене і любить і поважає, але просто його поставили в такі рамки, що він не може з цих рамок вийти.

Давайте так, що ми на протязі неділі зберемося в Мукачеві, зберемо інтелігенцію, зберемо партійні організації і вирішимо, як нам самим розбудовувати місто.

А то виходить так, що суди вирішують .Тобто, вирішується не населенням, не громадою, де , кому бути міським головою, а сьогодні вирішується це виконавчою гілкою влади і Адміністрацією Президента.

І про те питання, яке Ви мені поставили. Я б хотів його поставити Ернесту Ернестовичу. Він прекрасно розуміє ситуацію, яка склалася сьогодні в Закарпатській області.

Ситуація дійсно не керована, тому що низька компетенція дуже у керівника краю. Сьогодні до Мукачевого завезено близько 300 осіб спецназівців. Ми знаємо результати минулих виборів, скільки було міліціонерів і представників силових структур на дільницях у місті Мукачеве.

Ми знаємо, що МЧС хотів зірвати за дорученням Адміністрації Президента , пана Медведчука ці вибори, розуміючи, що вони їх програють.

Тому, дійсно, ми вже стільки натерпілись в Мукачеві, в першу чергу, від цієї проблеми. Я би хотів, щоб ми мирно вийшли з цієї ситуації. Для чого знову нам потрібно, щоб чужі люди, які приїжджають в Мукачеве, вирішувати питання волевиявлення громадянина або жителя міста Мукачеве.

Це дійсно тяжко. Це тяжко, що ми по різні сторони. Я сьогодні в Києві, мій земляк-мукачевець сьогодні з Мукачева зі мною розмовляє.

Мені було б приємно, щоб ми могли б зустрінутися на обласному державному телебаченні, щоб дали ефір, щоб не закривали “М-студіо”, мукачівське телебачення. Щоб ми могли спілкуватися спокійно.

І кого жителі захочуть мати своїм мером, кому симпатизують, незалежно від того, хто чию команду представляє, хай той і керує в місті. Щоб не було технологій, щоб не було тиску. Це саме важливо. Дякую.

Ірина Халупа

Пане Балога, пане Нусер, судячи з ваших слів, складається таке враження, що ви обоє стали заручниками якихось сил, що існують поза вами. Пане Нусер, все ж таки вибори мають відбутися 18 квітня. Якщо ви не виграєте, чи знову ця “коломийка” розпочнеться (будемо розпускати територіальні виборчі комісії, суди)? Що Ви думаєте?

Ернест Нусер

Давайте якщо говоримо про ці вибори, вони є, звичайно, наслідком тих негативів, які мали місце і минулого року. Ці негативи, як би не говорили, в частині підрахунку голосів, в частині проведення саме виборчого процесу мали місце. Я не хочу зараз нікого звинувачувати...

Ірина Халупа

Ви маєте на увазі під час підрахування чи під час самого голосування?

Ернест Нусер

І під час голосування, і особливо під час оформлення результатів виборів.

Ірина Халупа

Підрахування?

Ернест Нусер

Підрахування. І тому в нас і в мене особисто були претензії лише по цьому питання. І єдине прохання моє було до територіальної виборчої комісії - витратити ще, може, один день і перерахувати бюлетені. Після чого було мені відмовлено. Була рекомендація звернутись в суд, що я й зробив, подавши на другий день відповідну заяву в суд. А на третій день (тобто через день після цього) була спроба знищення бюлетенів. Тому сумніви є.

Я думаю, обом сторонам зараз, напевно, нема змісту вертатись і знову ворушити ті історії. Оголошено нові вибори. Я з самого початку кампанії говорю, прошу за те, щоб ми провели їх чесно і прозоро. Звичайно, сьогодні вже процес пішов досить таки в недоброму руслі. Але я думаю, що ще можна...

Ірина Халупа

Врятувати ситуацію, так?

Ернест Нусер

...поправити в нормальне русло. І, дійсно, щоб Мукачеве 18 квітня відкрито і прозоро обрало собі нового керівника. Я за те повністю, щоб процес був прозорий, особливо в день голосування. Тому я вітаю всі кроки і наших опонентів, суперників в питаннях запрошення спостерігачів.

Я сам готовий (і також уже в пресі заявив про це) запросити спостерігачів аж до встановлення відеокамер на всіх дільницях. Одне безперечно, що це, я думаю, бажання не тільки моє, а й всіх мукачевців, незалежно від того, хто кого підтримує, щоб врешті-решт вибори закінчилися і місто отримало нового керівника.

Ірина Халупа

Так, бо від парламентських виборів, здається, у вас немає шефа, правда?

Ернест Нусер

Так. Про це Віктор Іванович більше може сказати.

Ірина Халупа

Так. Пане Балога, як це так? Може, взагалі вам мер не потрібен в Мукачевому?

Віктор Балога

В уявленні обласної виконавчої гілки влади це, мабуть, так. Я маю можливість звернутись до Ернеста Ернестовича: дійсно, треба, щоб вибори пройшли незалежно від того, яка комісія буде проводити ці вибори. Але в той же час треба зрозуміти, що якщо Балога буде з Нусером у списку, тоді будуть демократичні вибори. А це сьогодні дуже багато залежить від тієї команди, яка сьогодні є при владі, щоб Балога був у списку. Тому якщо ми так спокійно розмовляємо по радіостанції, це теж ваше...

Ірина Халупа

Між вами велика відстань географічно, панове...

Віктор Балога

Зате повинно виникнути розуміння того, що в списку, якщо ми дійсно хочемо демократичних виборів , повинен бути і Балога, і Нусер, і всі , хто зареєструвався. Дійсно, хай мукачевці визначаться, хто все таки їм симпатичний, з ким вони хочуть іти далі і розвивати місто Мукачеве.

Це багато дуже залежить, Ернесте Ернестовичу, сьогодні від Вас і від тієї команди, яка все робить для того, щоб рахувати голоси до закінчення виборів, тобто зняти тих, кого вона боїться. А сьогодні влада, дійсно, боїться кандидатів від опозиції.

Ірина Халупа

І Ви, пане Нусер, і Ви, пане Балога, згадували, що мукачевці аполітичні. Ми сьогодні намагалися записати кількох жителів вашого гарного міста, щоб з’ясувати, яка там атмосфера, що взагалі відбувається, чи люди свідомі цієї політичної боротьби, яка розгортається, скажімо, в коридорах влади їхнього міста. І скажу вам, після десь, може, 15-ти дзвінків ми більше нікому не дзвонили, бо ніхто не хотів щось сказати. Всі були перелякані. Ось, власне, цей страх – це, мабуть, ворог і Ваш, пане Балога, і Ваш, пане Нусер.

Ми хотіли також до нашої дискусії сьогодні долучити автора статті “Розмова по-мукачевськи”, яка вийшла у газеті “Дзеркало тижня”. Це Володимир Ар’єв. Пан Ар’єв є автором програми “5 каналу” “Закрита зона”. Він поїхав разом із знімальною групою до Мукачевого наприкінці минулого місяця, щоб підготувати сюжет про місцеві вибори. Подорож народила цю статтю, в якій він розписав, як брутально з ним і його групою велися і правоохоронці, і місцева влада.

Пан Ар’єв зараз перебуває у відрядженні у Варшаві. Тарас Марусик записав з ним розмову. Ось що відповів Володимир Ар’єв на запитання “Чи була якась відповідь на його звернення до прокуратури та СБУ з приводу мукачівських подій?”

Володимир Ар’єв

Я отримав відповідь від мукачівської прокуратури, а також від СБУ та Генеральної прокуратури лише про те, що вони отримали мою заяву. Протягом 10 днів, за законом, має бути реакція. Ще 10 днів, власне, на сьогоднішній день не пройшло. І тому я чекаю ось з дня на день, може, будуть якісь новини.

Тарас Марусик

А якщо так календарно, коли це точно буде 10 днів?

Володимир Ар’єв

Якщо це сталося 23-го, ми подали заяву, яка поступила туди 26-го, значить, десь до 5-го квітня має бути певна реакція.

Тарас Марусик

Ви виїжджали на місце. Цікаво, чи Ви мали можливість під час свого відрядження спостерігати за атмосферою, яка сьогодні панує у Мукачевому? Власне, чи Вам вдалося спілкуватися з людьми і чи вони розуміють, що відбувається?

Володимир Ар’єв

Люди добре розуміють, що відбувається, адже все це триває 2 роки – якраз після парламентських виборів. Ніяк не можуть вибрати собі мера надовго, і так, щоб ніхто не турбував ззовні. Власне, людям одним це давно набридло, що постійні вибори і те, що ніяк їх не лишать у спокої. Але загалом ситуація в місті є вкрай напруженою.

Люди настільки політизовані, що я міг би сказати, що підходять навіть на вулиці по 5 разів, якщо протягом 5 хвилин ти стоїш і розглядаєш елементарні плани міста і питають. Причому, на нашу суб’єктивну оцінку, десь із 20 людей лише одна людина підтримувала кандидата від влади, причому так агресивно доволі підтримувала.

Тарас Марусик

Що, з Вашого погляду, було для Вас в цьому відрядженні найбільшим шоком?

Володимир Ар’єв

Найбільшим шоком був цинізм, проявлений депутатом міської ради після нападу на нас. Власне, після того, як він вчинив дії, які можна кваліфікувати за 171-ю Статтею Кримінального Кодексу як умисне перешкоджання законній журналістській діяльності, він ще й нас, журналістів, звинуватив у тому, що ми хуліганили в мерії.

Цьому не повірили навіть представники СДПУ(О), які добре знають мене. Я можу виконувати свої обов’язки, я можу поводити себе жорстко у своїх матеріалах, але щоб я колись хуліганив, хапав когось за рукава, як було написано в цій заяві, або шантажував компроматом, який у мене існує, то за мною такого ніколи не спостерігалося.

Власне, саме цей цинізм вразив. Перший раз в житті я стикнувся з відвертою такою нахабною брехнею з боку людей, які ведуть політичну боротьбу. Ну, якщо тепер такі методи політичної боротьби, то, розумієте, я ще більш переконався, що треба бути від такої політики подалі.

Тарас Марусик

Йдеться про того депутата, який одружений з сестрою Оксани Марченко?

Володимир Ар’єв

Власне так, це Іван Чубарко, це досить відома фігура, яка грає одну з ключових ролей в усій мукачівській кризі. У нас є відео, що він був біля будинку Сихівського суду у Львові, коли відбувався суд і ухвалювалося рішення про скасування виборів у Мукачеві.

Ми це все збираємося продемонструвати. Розумієте, саме ця людина мене дійсно вразила. Чесно кажучи, так в політиці себе не ведуть. Коли я сказав, що треба бути від такої політики подалі, власне, це люди, з якими не можна домовлятися ні про що.

Це перша, напевне, людина на моєму шляху, з якою я б не захотів навіть писати інтерв’ю в будь-якому варіанті, бо це якраз був той випадок, коли все, що сказано тобою, може бути будь-яким чином використано проти тебе.

Ірина Халупа

Це був журналіст Володимир Ар’єв, автор програми “Закрита зона”. Пане Нусер, яку роль у Вашій виборчій кампанії відіграє міський депутат Мукачева Іван Чубарко?

Ернест Нусер

Міський депутат Іван Чубарко є сьогодні державним службовцем і в моїй виборчій кампанії не приймає участі. А що стосується почутого тільки що, я читав і в пресі про це, я хочу сказати, що я під час візиту Володимира Ар’єва був у Мукачеві, я з ним зустрічався, давав йому коротеньке інтерв’ю. Він мені не сказав за цей інцидент ні слова.

Ірина Халупа

Може, це сталося після Вашої зустрічі?

Ернест Нусер

Можливо.

Ірина Халупа

Хто його знає. Я також хочу, щоб ми послухали коротку репліку депутата від Закарпаття Сергія Ратушняка про ситуацію в Мукачевому. Пан Ратушняк є представником парламентської фракції “Регіони України” і членом комітету з питань правової політики.

Сергій Ратушняк

Я вам скажу, що те, що відбувається в Мукачеві : це бандитизм чистої води, причому охрещений самою вулицею Банковою з Адміністрації Президента.

Якщо буде так відбуватися, як у мене, коли в 1998-му забирали мандат народного депутата, як у 2002-му – у Олійника і Чижа – на Черкащині і Дніпропетровщині, вибори міського голови в Ровно, в Сумській області, а зараз у Мукачеві, то так наступником Президента може стати Тузік Президента, тому що в бюлетені нікого, крім Тузіка Президента не буде.

Що відбувається насправді, мені це досконало відомо. Суд, який прийняв не на користь СДПУ(О) рішення в суботу, вже в понеділок був розігнаний. Під так звану реорганізацію Медведчук із 146 суддів утворив 73.

Глузду в цьому немає. Це злочинно, тому що це третя незалежна судова гілка влади, незалежна від законодавчої і виконавчої, а з нею Медведчук поводиться так, ніби це були ЖЕКи. Це просто жах.

Зараз під простим приводом прийняття необхідних рішень говорять так: хочеш посаду – пиши проти Стрижака, голови апеляційного суду, і приймай потрібні рішення. Як може виносити Слісарчук в тому Мукачеві? І він апелює до рішення...

Справа знаходиться в апеляційній інстанції, він, не маючи справи на руках, може винести рішення щодо суті цієї справи, тобто він по суті відміняє, він розглядає по суті, не маючи справи. Ви уявіть собі, що вас можна судити сьогодні за вбивство, не маючи навіть трупа.

Вас сьогодні можна оштрафувати за аварію, а у вас немає автомобіля, немає прав, ви ніколи не їздили за кермом.

Ірина Халупа

Це був народний депутат Сергій Ратушняк. Пане Нусер, пан Ратушняк дуже емоційно говорить про ситуацію в Мукачевому, чи це Вам нагадує реальну ситуацію , яка справді є, чи він, може, дещо занадто емоційно все це представляє?

Ернест Нусер

Я б в той перелік виборів, які він назвав – 1998, 2002, 1999, він, по-моєму, називав і раніше, то я б додав вибори міського голови 2003, тільки навпаки, з точки зору навпаки. Тому що ,я вважаю, що саме таким способом був відібраний мандат міського голови і у мене минулого року.

Ірина Халупа

Пане Балога?

Віктор Балога

Я тільки хочу сказати, що дійсно те, що сказав кореспондент Ар’єв по всім цим виразам... Ернест Ернестович, це з видно, з ким Ви зв’язалися. Чубарко – це ж злодій банд угруповання.

Ви кажете про те, що він не працює у Вашій команді, він якраз очолює всю цю команду, яка займається нищенням і депутатів міських, нищенням всього того, що напрацьовано за останні роки.

Він усе це очолює, він теж входить у Вашу команду. Я не хотів би, щоб ми говорили про 2003-ій рік. Я вважаю, що дійсно переміг кандидат від опозиції – Петьовка Василь. Сьогодні до Вас прохання одне: щоб ми були з Вами в бюлетені: і один, і другий, сьогодні, я повторюю, це залежить від Вас.

І тоді ми побачимо, дійсно кому симпатизують мукачевці, ми не будемо говорити про те, що влада має повагу, чи влада не має поваги. Все-таки треба залишатися людиною, яка давно живе у міській громаді, це стосується міста Мукачева.

Що ми сьогодні бачимо? Ми сьогодні бачимо, що Ви є заручником дійсно тієї політичної ситуації, в якій сьогодні опинилася партія СДПУ(О) в Закарпатті. Вона дійсно сьогодні управляється зверху до низу. Всі, кінчаючи прибиральницями, вступили в СДПУ(О).

Сьогодні тільки Мукачеве не вступає в ту партію, за яку Ви сьогодні боретеся, яку Ви сьогодні представляєте. Я повністю підтримую позицію Ратушняка, я повністю підтримую, що сьогодні із суддів роблять ЖЕКи.

Дійсно та ситуація, яка сьогодні склалася із роботою прокуратури, з роботою міліції, з роботою СБУ – це все наслідки виборів, наслідки тієї проблеми, що влада безсила вибрати на законних підставах свого мера.

Ірина Халупа

Пане Нусер, певні ідеї, висловлені паном Балогою... Є Ви заручником СДПУ(О), чи Ви незалежний гравець? Кому Ви продали свою душу?

Ернест Нусер

Якщо ми повернемося трохи до історії, то вибори дійсно почалися два роки тому. І про свій намір балотуватися, маючи підтримку вже два роки тому, хай не такої великої, але все-таки частини територіальної громади міста Мукачева, то було наперед відомо, що якщо Віктор Іванович отримає депутатський мандат, то він у місті працювати не буде.

Так воно і сталося. Тому після того, коли Віктор Іванович надав перевагу роботі в парламенті, я не приховував ні від кого, що я буду повторно балотуватися, тому що до мене зверталися дуже багато з цього питання мукачівських громадських організацій, колективів та інших людей.

Те, що сьогодні в моїй команді є також представники партії СДПУ(О), то я просто не розумію, чому саме цій партії така увага з усіх політичних оглядачів, преси, ЗМІ...

Ірина Халупа

Не розумієте?

Ернест Нусер

Так, це сьогодні найбільш розбудована, найбільш потужна організація і в Закарпатті, і в Мукачеві також, одна з найбільших в Україні. І маючи в команді таку групу підтримки, я думаю, що багато з моїх опонентів також би бажали цього мати.

Ірина Халупа

Відповіді на це Ваше твердження ми будемо шукати в інших наших програмах, пане Нусер. Дякуємо вам, шановні гості, на жаль, у нас немає більше часу.

Сьогодні про мукачівські події, про мукачівські вибори міського голови, які відбудуться 18-го квітня, з нами говорили два кандидати на цю посаду: народний депутат від блоку “НУ” Віктор Балога і Ернест Нусер, пана Нусера підтримує СДПУ(О).

На цьому ми закінчуємо “Вечірню Свободу”. Я дякую за дзвінки.

Шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG