Доступність посилання

ТОП новини

Усунення президента-популіста в Литві не усуне популізм.


Сергій Драчук Усунення президента-популіста в Литві не усуне популізм.

Прага, 2 квітня 2004 – Президент Литви Роландас Паксас найімовірніше найближчими днями залишиться без посади. Як ми вже повідомляли, Конституційний суд країни в середу визнав його винним у порушенні конституції, і тепер парламентові залишається тільки проголосувати за його відставку. Але й усунення нечистого на руку президента-популіста не позбавить країну того явища, що привело його на чоло держави – популізму, кажуть литовські політики й політологи.

Литовський Сеймас має розпочати обговорення імпічменту в понеділок. Як очікують, уже в середу чи в четвер відбудеться й голосування, в якому депутати вирішать: усунути Роландаса Паксаса з посади президента Литовської Республіки чи ні. Майже ніхто не сумнівається, що відповідь буде «так». Для цього досить, щоб за це проголосували 85 парламентарів зі 141-го. Нагадаю, що на початку року, коли Паксас іще мав значно більше прихильників, ніж нині, за початок процедури імпічменту проголосували 86 литовських законодавців.

Роландас Паксас, за фахом пілот акробатичного пілотажу та інженер, прийшов до влади минулого року на хвилі популістичних обіцянок і ще й нині має певну підтримку серед виборців, зазначають литовці. Представник Консервативної партії, колишній голова парламенту Литви Вітаутас Ландсберґіс так пояснює його успіх: «Дехто вважав, що він є як чарівник, який може негайно змінити їхнє життя на краще». Це ті, кому не пішли на користь ринкові реформи, каже Ландсберґіс, і вони й після відходу Паксаса шукатимуть собі іншого кандидата-популіста.

І таких невдоволених не бракує, і не лише ринковими реформами, а й загалом політичним і суспільним життям країни, додає аналітик Литовського інституту міжнародних відносин у Вільнюсі Вітаутас Радзвілас.Це невдоволення не зникне однієї хвилі: «По суті, усунення Паксаса не усуне причини, які дали змогу такій особі й такому політикові прийти до влади. Ось тому на Литву чекають непрості виклики. І вони залишаться принаймні до парламентських виборів».

Вибори мають бути наступної осені. Але вже зараз, каже Радзвілас, популістичні сили в країні зростають. Найбільша з них – Партія праці, створена минулого року. Вона обіцяє литовцям – ну ж бо, вгадайте що? Правильно: нещадно боротися з корупцією і негайно піднести рівень життя в країні. За опитуваннями, ця партія нині найпопулярніша.

І троє найімовірніших кандидатів на посаду президента в разі відставки Паксаса є, за словами Радзвіласа, представники «старої ґвардії» й не будуть до вподоби виборцям.

У п’ятницю Роландас Паксас знову оголосив через свого помічника, що сам у відставку не подасть. Таку можливість, аж до моменту початку голосування в парламенті, залишає йому Конституція. Якщо він таки встигне відійти сам, йому залишаться привілеї колишнього голови держави, які він втратить у разі імпічменту: пенсія, державне помешкання, охорона й довічне звання «президента».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG