Доступність посилання

ТОП новини

Пропорційний виборчий закон в Україні не сприятиме консолідації політичних сил напередодні парламентських виборів – американський експерт.


Сергій Куделя Пропорційний виборчий закон в Україні не сприятиме консолідації політичних сил напередодні парламентських виборів – американський експерт.

Вашингтон, 2 квітня 2004 - Президент України сьогодні підписав закон про вибори народних депутатів від політичних партій. Згідно з документом, право на участь у розподілі депутатських мандатів одержують партії і блоки, які подолають 3% бар''єр.

Така виборча система може спричинити до виникнення великої кількості нових партій напередодні наступних парламентських виборів в Україні. Це прогноз професора порівняльної політології Техаського університету Роберта Мозера, який досліджує взаємозв”язок між виборчими та партійними системами у державах перехідного типу. Водночас в інтерв‘ю радіо “Свобода” експерт зазначив, що у довгостроковому плані пропорційна система виборів може призвести до консолідаціі партій та стабілізації партійної системи, як це відбулося у багатьох державах Центральної Європи.

Для багатьох пострадянських країн, за словами професора Роберта Мозера, типовою є проблема надмірної персоніфікації партій. Внаслідок цього при голосуванні за політичні партії виборці керуються своїм ставлення до лідерів парії, а не до її програми. Це також створює передумови для проходження у парламент за партійими списками осіб, які виборцю просто невідомі. Говорить Роберт Мозер:

“Пересічний виборець знає не більше двох-трьох осіб на чолі партії, а решта осіб у партійному списку нікому невідомі. Це, ймовірно, не становить проблему для розвинутих демократій, де існують норми політичної чесності і біографію усіх кандидатів пильно перевіряють. Однак у багатьох пост-комуністичних державах до партійних списків вносили мафіозних типів, які контролюють різні бізнес-стурктури і зданті фінансувати партії. Отже, вони можуть фактично придбати собі місце у партійному списку”.

Професор Мозер також вважає надто низьким бар”єр для проходження партії у парламент:

“Тривідсотковий бар”єр надає можливість партіям із мінімальною підтримкою випробовувати долю і брати участь у кампанії. Якщо партійна система недорозвинута, то не можна очікувати консолідації партій за умов такого низького бар”єру”.

Зміна виборчої системи була умовою підтримки Комуністичної та Соціалістиної фракцїй у парламенті конституційної реформи. Адже, на їхню думку, перехід до парламентської системи правління необхідно здійснювати ,лише коли партії стануть головними учасниками виборчого процесу. Водночас Роберт Мозер піддав сумніву це твердження: “Інсує досить багато змішаних виборчих систем, що поєднуєть пропорційну і мажоритарну системи, які не ускладнюють процес формування уряду у таких державах, наприклад, як Нова Зеландія, Німеччина, та Японія. Усі ці держави є парламентськими, хоча й мають змішану систему виборів”.

Отже, за висновком Роберта Мозера, новий закон про вибори не сприятиме процесу політичної консолідації напередодні наступних парламентських виборів 2006 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG