Доступність посилання

ТОП новини

Чому призупинені консультації щодо Плану дій Україна - ЄС?


Славко Волинський Чому призупинені консультації щодо Плану дій Україна - ЄС?

Брюссель, 4 квітня 2004 - Днями в деяких засобах масової інформації з’явились повідомлення з посиланням на заступника міністра закордоннних справ Олександра Чалого про те, що Європейський Союз призупинив переговори щодо ухвалення Плану дій Україна-Європейський Союз. Офіційний Київ пояснює це розбіжностями позицій країн - членів Євросоюзу щодо положень Плану дій.

Речник Європейської Комісії у справах зовнішньої політики Дієго де Охєда, який займається питаннями відносин між Європейським Союзом і Україною, повідомив в інтерв’ю для радіо «Свобода», що процес консультацій стосовно ухвалення Плану дій Україна-ЄС дійсно тимчасово призупинений. Цей План щодо України повинен розглядатись з точки зору стратегії наших відносин з Україною, а також як частина нашої політики «Ширша Європа», пояснив представник Європейської Комісії. Між Радою Міністрів ЄС та Європейською Комісією, продовжив Дієго де Охєда, відбулись консультації про те, якими повинні бути подальші кроки Євросоюзу стосовно втілення в життя політики «Ширша Європа». І лише після того, як країни-члени ЄС схвалять цей стратегічний документ (а ця процедура, за словами речника Єврокомісії триватиме близько місяця), Європейська Комісія розпочне обговорювати з країнами Європейського Союзу питання про те, з якими країнами ЄС узгоджуватиме План дій.

Щодо України, то Дієго де Охєда зауважив, що це лише тимчасове призупинення консультацій. Але в травні вони відновляться згідно з уже узгодженим сценарієм. Причому речник Єврокомісії наголосив: «Це призупинення не є якоюсь негативною ознакою у відносинах між Європейським Союзом і Україною, воно належить до загальних вимог політики сусідства».

На завершення Дієго де Охєда зауважив, що відкладення переговорів стосовно ухвалення Плану дій не позначиться негативно на стосунках ЄС і України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG