Доступність посилання

ТОП новини

Державний секретар США Колін Павелл відбув на Гаїті


Мирослава Гонгадзе Державний секретар США Колін Павелл відбув сьогодні на Гаїті. США сподівається цим візитом надати більшої легітимності новій Гаїтянській владі

Напередодні візиту Коліна Павелла речник державного департаменту заявив, що його завданням є обговорити „кроки для налагодження стабільності в країні.”

З 1998 року – це перший візит такого рівня високої посадової особи США до Гаїті. Понад 2000 тисячі солдатів військово-морських сил США у рамках чотиритисячного міжнародного контингенту перебувають сьогодні на Гаїті. Вашингтон сподівався, що на початку червня так звані стабілізаційні війська замінять миротворці чи війська поліції з країн регіону. Але реалізація цього плану опинилась під серйозною загрозою коли країни регіону, об”єднані в організацію „Карісом” відмовились визнавати нову владу на Гаїті. Країни Карибського басейну також вимагають від Організації Об”єднаних Націй розслідування обставин усунення він влади колишнього президента Гаїті Бертрана Аристида. Він втік з країни більше місяця тому, але продовжує заявляти, що його викрали і силою заставили покинути державу. І хоча існують незаперечні письмові докази його відмови від влади, він досі вважає себе президентом у вигнанні. Зараз президент Аристид перебуває на Ямайці.

У самій же Гаїті досі тривають поодинокі сутички між противниками та прихильниками колишнього президента. Міжнародні організації закликають стабілізаційні війська відновити контроль над північною територією країни, де війська повстанців досі не здали усю зброю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG