Доступність посилання

ТОП новини

СКУ невдоволений законом про статус закордонного українця.


Михайло Мигалисько СКУ невдоволений законом про статус закордонного українця.

США, 7 квітня 2004 – Недавно Президент України Леонід Кучма підписав закон "Про правовий статус закордонних українців", який після восьмирічних обговорень Верховна Рада ухвалила 3-го березня. Документ набуває чинності через шість місяців від дня його опублікування, однак він викликав незадоволення в деяких колах української діаспори.

Президент Світового Конгресу Українців - Аскольд Лозинський в інтерв’ю радіо “Свобода” сказав, що закон про статус закордонного українця не задовольняє потреби українців, які живуть в діаспорі. Різниця між іноземцем не українського походження та іноземним громадянином, який отримає статус закордонного українця зводиться до того, що цей останній отримає безкоштовну візу. Світовий Конгрес Українців висловив подяку за це владі в Україні, однак вважає, що «ухвалений закон є втраченою нагодою, щоб зблизити українців з Україною».

«Фактично цей варіант закону, який був ухвалений, вказує на те, що політично між владними структурами в Україні й діаспорою бракує довір’я. Тобто, що відносини фактично не є такими, якими ми хотіли б їх бачити. Це шкода. Тому що ми вважаємо, що діаспора є, і я думаю, що Україна й евентуально погодиться з тим положенням, що діаспора є частиною того народу. Поки що ті, хто є при владі в Україні ( я маю на увазі не лише президентські кола, а також національно- демократичні сили), що серед них є певна доза, мені здається, недовір’я до діаспори» - сказав радіо “Свобода” президент СКУ Аскольд Лозинський.

З ухваленого минулого листопада закону, після накладення вето та внесення поправок Президентом, Верховна Рада зняла положення про те, що закордонний українець є «невід’ємною частиною українського народу». Президент і Верховна Рада України вважають, що таке визначення суперечить Конституції. Однак Президент Світового Конгресу Українців Аскольд Лозинський вважає, що недоречно говорити про антиконституційність цього питання, оскільки Конституція України взагалі не згадує закордонних українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG