Доступність посилання

ТОП новини

В обласному центрі Прикарпаття обговорили проблеми екологічної безпеки земельних ресурсів


Іван Костюк В обласному центрі Прикарпаття обговорили проблеми екологічної безпеки земельних ресурсів

Івано-Франківськ, 8 квітня 2004 - Представники Івано-Франківської обласної держадміністрації разом з журналістами обговорили проблеми екологічної безпеки земельних ресурсів у реґіоні. Адже Прикарпаття належить до тих областей держави, де чи не найменші площі родючих земель і не всі вони раціонально використовуються. Разом з тим селяни заявляють, що їм гостро бракує мінеральних добрив, для того щоб підтримувати в належному стані ту землю, яку вони мають у користуванні.

На Прикарпатті на 50% уже здійснені весняні польові роботи. Посаджені зернові культури, льон, гречку, буряк. Усе це зроблено на два з половиною тижні раніше, аніж минулого року. Відповідно селянські господарства реґіону сподіваються на добрий урожай. Про це заявили представники відділів сільського господарства Івано-Франківської обласної держадміністрації, які зустрілися із журналістами місцевих мас-медіа на черговому засіданні прес-клубу реформ. Зважаючи на різке минулорічне зростання цін на хліб, проблема вирощення доброго врожаю є однією з найгостріших на Прикарпатті. Однак, незважаючи на добрі сподівання та прийняту земельну реформу, яка начебто мала б сприяти в роботі сільськогосподарських виробників, перший заступник керівника обласного управління земельних ресурсів Дмитро Стефінко заявив:

“Проблема тут тільки в тому, що кожна програма, кожен закон повинен бути фінансово забезпеченим. Треба сказати, що земельна реформа, на жаль, фінансово не підкріплена. А все це взаємозв”язано. Раз люди отримали паї, вони повинні самі господарювати”.

Принагідно Дмитро Стефінко наголосив, що 50 % селян на Івано-Франківщині отримали своїх земельні сертифікати, однак більшість з них не можуть в належному стані утримувати землі, оскільки не мають коштів на придбання мінеральних добрив та сільськогосподарської техніки. У багатьох селах землю навіть дотепер не можуть поділити. І це за тієї умови, що більшість районів області є гірськими і землі там не так багато. Загалом же сесія Івано-Франківської обласної ради затвердила земельну реформу до 2010 року. У цій програмі передбачаються всі найменші нюанси і відповідно взято до уваги всі прорахунки, які зроблено в попередні роки щодо догляду за землею і раціонального її використання.

Заступник керівника головного управління сільського господарства та продовольства обласної держадміністрації Степан Коржан зауважив, що в області впродовж останніх років у 10 разів зменшилось внесення мінеральних добрив на один гектар землі:

“У боротьбі за врожай різко зменшився рівень догляду за землею. Зменшились внесення мінеральних добрив та інших технологічних чинників, що вплинуло на кількість врожаю та валові збори. Важливим фактором стало також те, що не було відповідних цін на ту продукцію, яку виробляє селянин”.

На Прикарпатті, за словами Степана Коржана, склалась така ситуація, що зараз уже визначено екологічно чисті сировинні зони, себто це площі, які давно не удобрюють хімічними мінеральними добривами, оскільки селяни їх не можуть придбати. Отож на таких ділянках можна вирощувати сільськогосподарську продукцію, удобрюючи її лише органічними добривами і відповідно вирощувати екологічно чисто продукцію.

Фахівці з питань сільського господарства наголосили, що незважаючи на порівняно з іншими реґіонами невелику кількість землі на Прикарпатті, її в повному обсязі не обробляють. Основною перешкодою в цьому є відсутність реального сприяння з боку держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG