Доступність посилання

ТОП новини

Американські військові в Іраку намагаються відвоювати захоплені іракськими радикалами міста


Мирослава Гонгадзе Американські військові в Іраку намагаються відвоювати захоплені іракськими радикалами міста

Вашингтон, 09 квітня 2004 – Надзвичайно гострою залишається ситуація в Іраку. Сьогодні радикальний лідер мусульман шиїтів Махтада аль-Садр назвав президента Буша ворогом і, погрожуючи революцією, виступив з вимогою вивести американські війська з іракської території. Запеклі бої між військами коаліції та іракськими екстремістами точаться у різних частинах Іраку.

Міністр закордонних справ Великої Британії Роберт Стро назвав сьогоднішню ситуацію в Іраку найскладнішою від моменту повалення Саддама Хусейна. Американці намагаються відновити контроль над містами, які цього тижня захопили іракські радикали. Сьогодні зранку війська коаліції призупинила наступ на місто Фалуджу для проведення переговорів та доставки продовольства і медикаментів цивільному населенню. Але вже через годину війська коаліції знову почали потужний мінометний обстріл міста. Жінкам і дітям дозволили евакуюватися. Головнонокомандувач військово-морських сил США генерал Рікардо Санчес, розповідаючи про операцію із захоплення Фалуджі, заявив, що операцію ведуть американці разом зі спеціальними іракськими загонами самооборони.

„Сьогодні в Фалуджі перша експедиційна бригада морських піхотинців і Іракський корпус громадянської оборони ведуть операцію. Вони досягли великого прогресу з відновлення контролю у місті Фалуджі”,- заявив американський генерал.

За повідомленнями прес-служби американського командування, загони радикального шиїтського лідера Махтади аль-Садра зберігають контроль над містами Наджаф і Карбала .

„На цей момент операція іде за планом. Ми очікуємо повернути контроль над усіма урядовими установами, які були окуповані за останні декілька днів бойовиками Садр”, – заявив бригадний генерал американської армії Марк Кімміт.

Військам коаліції також вдалось відновити контроль над містом Аль-Кут, з якого у середу були витіснені українські миротворці.

Та, незважаючи на обнадійливі повідомлення з боку американського командування, сьогодні уряд Франції підтвердив, що Сполучені Штати звернулись до них з проханням направити в Ірак військових для захисту працівників ООН. Однак Франція не поспішає відповідати на запит американців в очікуванні рішення ООН щодо участі у конфлікті.

Водночас терористичні напади в Іраку тривають. У Багдаді міноментний снаряд великої потужності розірвався біля готелю “Шератон”. Про жертви не повідомляють. Однак є інформація про те, що 9 осіб загинули в результаті нападу на американську автоколону у районі міста Абу-Гариб. Оглядачі твердять, що напруження в Іраку посилюватиметься.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG