Доступність посилання

ТОП новини

Суд відмовив кримському прем’єру у вилученні з продажу книги місцевого журналіста і письменника Марка Агатова.


Володимир Притула

Симферополь, 13 квітня 2004 - У Криму євпаторійський міський суд через рік після початку процесу відмовив кримському прем’єру Сергію Куницину у вилученні з продажу книги місцевого журналіста і письменника Марка Агатова “Прем’єр Куницин та його команда” із серії “Криваві сліди на мапі Криму”.

Сергій Куницин подав позов до Євпаторійського суду з вимогою вилучити з продажу книгу Марка Агатова “Прем’єр Куницин та його команда”, вважаючи,що деякі дані, наведені в книзі, недостовірні, а деякі подані некоректно. Майже рік тривав судовий процес, книга, за оцінками фахівців, доволі слабка як в літературному, так і у фактологічному сенсі, отримала непогану рекламу у пресі і з успіхом була розпродана. У ній були зібрані газетні статті як про Сергія Куницина і близьких до нього людей, так і про кримський криміналітет, який до прем’єр-міністра автономії ніякого стосунку не мав, що й викликало обурення останнього. І тільки зараз суд ухвалив своє рішення, причому не на користь кримського прем’єра, який залучив до процесу провідних місцевих і київських юристів.

Розповідає Марк Агатов: “Десь близько року у мене йшла боротьба з Кунициним і тими людьми, які намагалися тиснути на мене через цю книгу всякими методами, в тому числі залякуванням. Остання фаза – це суд. Більше 7 місяців сторони і суддя вивчали цю книгу – від початку і до кінця. І сталося так, що суддя була просто змушена ухвалювати правильне рішення. І рішення, справді, унікальне. Попри те, що процес був ініційований прем’єр-міністром, суддя у рішенні пише: “В основному книга, в тому числі, в оскаржуваних розділах, містить фактичну інформацію, яка є правильною і корисною як для окремих читачів, так і для суспільства загалом і з точки зору рішення суду не підлягає вилученню із твору”. Тобто, ось таке рішення за цією книгою було ухвалене”.

Раніше дії Сергія Куницина він називав спробою запровадити в Криму цензуру. Тепер він каже про тріумф справедливого судочинства в автономії. Правда, у кримського прем’єра залишається можливість оскаржити цей “тріумф” в Апеляційному суді Криму.

Ні сам Сергій Куницин, ні його прес-служба поки що не коментують рішення суду і заяви Марка Агатова. Водночас, джерела, близькі до прем’єра повідомили, що той ще не вирішив чи продовжувати судовий процес, але переконаний, що дії Марка Агатова політично вмотивовані та ангажовані політичними супротивниками Сергія Куницина.
XS
SM
MD
LG