Доступність посилання

ТОП новини

Переговори міністрів закордонних справ України і Росії.


Богдана Костюк

Київ, 13 квітня 2004 року.

13-го квітня у Києві перебував міністр закордонних справ Росії. Це перше перебування Сергія Лаврова в Україні на цій посаді і, відповідно, представники офіційного Києва очікували від нього якихось певних “знаків”. Останні не примусили довго чекати: Сергій Лавров підтвердив, що Україна є одним з провідних партнерів Російської Федерації у розв’язанні проблем “стратегічної безпеки в Європі”, на євро-атлантичному просторі. І якраз безпекові питання були у центрі уваги переговорів двох міністрів.

Захоплення українських і російських громадян заручниками в Іраку засмутило учасників переговорів, але вже по закінченні діалогу міністрів Грищенка і Лаврова виявилось, що заручників звільнено, і керівник зовнішньо-політичного відомства Росії назвав це “успіхом російських дипломатів”. Костянтин Грищенко звільнення заручників назвав успіхом спільних українсько-російських оперативних дій. І додав, торкаючись долі інших українських фахівців, котрі працюють в Іраку:

“Безпосередньо українських фірм, які мають своїх фахівців в Іраку, небагато. З однією з них ми безпосередньо зв’язувались якраз через захоплення заручників, щоб попередити про необхідність вжити заходів безпеки. Що стосується подальшого перебування наших фахівців в Іраку за контрактами, я думаю, моя відповідь буде збігатись з тією, яку вже дав Сергій Лавров: зараз ситуація в Іраку загострилася надзвичайно, і, звичайно, нашим громадянам буде безпечніше поза межами Іраку, ніж на його території. Тим не менше, рішення треба ухвалювати, виходячи з реальної ситуації. Ми і ці питання також обговорили з російською стороною і домовилися про співпрацю у разі потреби”.

Костянтин Грищенко і Сергій Лавров досягли порозуміння і у питаннях, які стосуються ситуації на Близькому сході, у проблемах двостороннього українсько-російського співробітництва тощо. Так, уже у четвер у Києві мають працювати експерти двох держав - фахівці з питань розмежування держкордону у Керченській протоці та в Азовському морі.

Міністри ризикнули навіть обговорювати і таке болюче для офіційної Москви питання, як співпраця між Україною та НАТО і можливість підписання меморандуму між Києвом і Брюсселем. Сергій Лавров з цього приводу зазначив:

“Питання про меморандум не варте тієї уваги, яку йому приділяють. У принципі, ми маємо розуміння на рівні міністрів того факту, що за наявності збігу у підходах до багатьох питань зовнішньої політики, міжнародної політики існують питання, на які ми дивимося по-різному. І у цьому немає ніякої трагедії, ніяких перешкод для розвитку відносин. А у коментарях для своїх співробітників я завжди кажу: необхідно ставитися з повагою до підходу іншої сторони, який не збігається з нашим”.

Міністри Грищенко та Лавров пообіцяли журналістам, що зустрічатимуться одне з одним регулярно: існує чимало проблем у стосунках між Києвом і Москвою, Москвою і Брюсселем, Києвом і Брюсселем, які потребують уваги чільних дипломатів України і Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG