Доступність посилання

ТОП новини

Керівники правоохоронних органів США свідчать перед комісією, яка розслідує причини атак 11 вересня.


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 13 квітня 2004 року.

У Вашингтоні перед комісією, яка розслідує атаки 11 вересня, свідчить колишній виконавчий директор ФБР Томас Пікок. Ще п’ять колишніх і діючих керівників правоохоронних органів США сьогодні і завтра даватимуть свідчення перед комісією і відповідатимуть на основне запитання: чи зробили вони все можливе у рамках своїх повноважень, щоб попередити терористичні атаки на США 11 вересня 2001 року.

Колишній директор ФБР Луіс Фрі першим на цій дводенній сесії постав перед членами комісії, яка розслідує причини терористичних атак. Фрі очолював ФБР з 1993 до червня 2001 року і саме його завданням було налагодити ефективну роботу з виявлення і знешкодження терористів. Але він заявив, що кероване ним агенство намагалось проводити антитерористичні розслідування за відсутності достатніх фінансових та інтелектуальних ресурсів.

“ФБР, як ви знаєте, перед 11 вересня мало 3.5 % федерального бюджету на боротьбу проти тероризму. І це не новина ні для кого, що багато багато років ми були фінансово і юридично обмежені у нашій діяльності”, - заявив Луіс Фрі. ФБР не мало достатньо фінансів щоб найняти фахівців, які б розуміли культуру і мову Близького Сходу. Згідно з письмовим звітом ФРБ діючий міністр юстиції США Джон Ашкрофт, який пізніше сьогодні свідчитиме перед комісією, відмовив їм у наданні додаткових фінансових ресурсів на антитерористичну діяльність буквально перед 11 вересня. А усі викрадачі літаків, які потім влучили у Міжнародний торговий центр та Пентагон, як відомо, були з Близького Сходу.

Колишній директор ФБР Луіс Фрі також заявив, що до 11 вересня американські політики і громадськість були мало зацікавлені у боротьбі проти тероризму. Говорячи про вибори президента США у 2000 році, він зазначив:

“Тероризм не був темою дискусії. Це не було проблемою, яку обговорювали кандидати, і яка турбувала американців в той період”.

Але, як заявив заступник голови комісії Лі Гамільтон, тепер комісію цікавить не лише, чому і що не змогли зробити правоохоронні органи перед 11 вересня, а й те, чи змінилась ситуація взагалі і чи тепер американці можуть почувати себе більш захищено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG