Доступність посилання

ТОП новини

Поляки будуть пильнувати ціни.


Володимир Павлів

Варшава, 15 квітня 2004 - У четвер у Польщі розпочалася акція під назвою “Пильнуймо ціни”, ініціаторами якої стали Національний банк Польщі та “Газета виборча”. Мова йде про ціни товарів та послуг, котрі імовірно зміняться після вступу Польщі до Європейського Союзу. Не таємниця, що частина польських бізнесменів хотіли б, використовуючи факт інтеграції їхньої країни з ЄС, підняти ціни навіть на те, на що збільшувати цін немає підстав. Щоб цьому запобігти, і започатковано акцію “Пильнуймо ціни”.

Експерти вважають, що після вступу Польщі до Європейського Союзу, на половину товарів і послуг ціни практично не зміняться. На 35 % навіть зменшаться і лише на 15 % товарів та послуг ціни зростуть. Однак не всі громадяни про це знають, а тому легко стають жертвами цілеспрямованого розпускання пліток про те, що все подорожчає. Прикладом такої суспільної паніки може бути нещодавнє подорожчання цукру. За останні три тижні цукор у польських магазинах подорожчав майже вдвічі, а все через те, що до громадськості дійшла інформація про його імовірне подорожчання після вступу Польщі до ЄС. А далі спрацювала ланцюгова реакція: поляки почали робити запаси, тобто масово викуповувати цукор, продавці, у свою чергу, відразу ж підняли на цукор ціни. Не виключено, що цей приклад надихне також продавців інших товарів, подорожчання котрих остерігається пересічний поляк. Не зовсім чесні бізнесмени також можуть захотіти використати суспільний переполох на свою користь і підняти ціни навіть на ті товари, котрі не повинні подорожчати після інтеграції Польщі з Євросоюзом. Голова Управління захисту конкуренції і споживачів Цезари Банасінський говорить, що його установа переслідуватиме таких бізнесменів.

Говорить Цезари Банасінський: Скрізь там, де ми маємо сигнали, що існує сильна відмінність цін на даному ринку на даний продукт, у такому випадку ми можемо розпочати розслідування цієї справи.

Щоб допомогти управлінню захисту конкуренції і споживачів, Національний банк Польщі та “Газета виборча” розпочали акцію “Пильнуймо ціни” .Отже, починаючи від 15 квітня до кінця червня, будуть діяти так звані телефони довіри, по котрих пильні громадяни зможуть повідомити “кому слід” про підозрілу, на їхню думку, зміну цін. Контролери Нацбанку перевірятимуть підозрілі магазинчики та гіпер-маркети, а “Газета виборча” друкуватиме інформацію про нечесних бізнесменів, котрі неаргументовано підвищуватимуть ціни. Для тих продавців, котрі не будуть спекулювати на дезорієнтації та перелякові споживачів, організатори акції обіцяють встановити спеціальні нагороди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG