Доступність посилання

ТОП новини

Президент України дав низку доручень для розв’язання проблем раніше депортований кримських татар.


Володимир Притула

Симферополь, 15 квітня 2004 - Президент України Леонід Кучма підписав низку доручень за результатами одноденної робочої поїздки до Криму 3 квітня. Як повідомила прес-служба кримського уряду, серед іншого, Президент доручив ужити заходів для прискорення розгляду у Верховній Раді України законопроекту „Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою”, а також опрацювати пропозиції, що стосуються визначення правового статусу Меджлісу кримськотатарського народу.

Доручивши урядовцям прискорити правове визначення механізмів реабілітації раніше депортованих осіб і статусу Меджлісу, на чому давно наполягали лідери кримських татар, Леонід Кучма , водночас, не затвердив своїм указом новий склад Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України, хоч про це йшла мова на зустрічі з Меджлісом. До складу Ради представників досі входили лише члени Меджлісу, а склад останнього вже два роки як змінився. Тепер Леонід Кучма доручив внести пропозиції про зміни у складі Ради представників не тільки її голові, лідеру Меджлісу Мустафі Джемілєву, але й кримському прем’єру Сергію Куницину і своєму представнику в автономії Олександру Діденку. Раніше глава кримського уряду заявляв, що в Раду представників мають увійти впливові та авторитетні кримськотатарські діячі культури, освіти і бізнесу, в яких немає проблем із законом, натякаючи на те, що до деяких членів Меджлісу правоохоронці мають певні претензії.

Втім, голова Меджлісу Мустафа Джемілєв вважає, що президент прислухався до більшості пропозицій і прохань лідерів кримських татар, які вони висловили під час зустрічі 3 квітня.

Мустафа Джемілєв: "Там увійшла більша частина того, що ми говорили Президенту, за винятком, на жаль, кількох моментів. Хоча, я думаю, можливо, вони знайдуть відображення в якихось інших документах. Зокрема, говорили про необхідність відновлення історичної топоніміки, що існувала в Криму до депортації. Президент у принципі погодився, але це питання до Доручень не увійшло. Леонід Кучма також погодився з нашою пропозицією прибрати пам’ятник Леніну на центральному майдані Симферополя, і спорудити там меморіал жертвам депортації. Це теж чомусь не увійшло. А в іншому, хоч і формулювання не зовсім конкретні, але загалом всі нормальні”.

Президент Леонід Кучма доручив прем''єру Віктору Януковичу негайно провести засідання очолюваного ним оргкомітету з підготовки і проведення заходів до 60-ї річниці депортації з Криму кримських татар. Згідно з цим дорученням, на засіданні має бути розглянуте виконання заходів, пов''язаних із цією датою. Кримському ж прем’єру Сергію Куницину і київському меру Олександру Омельченку доручено провести 14 травня в Києві і 17-18 травня у Симферополі заходи, пов''язані із 60-ю річницею депортації, за участю вищих посадових осіб держави.

Главі Служби безпеки України Ігорю Смешку, голові Держкомітету з телебачення і радіомовлення Івану Чижу і главі Держкомнацміграції Геннадію Москалю доручено «дати оцінку публікаціям в окремих кримських засобах масової інформації, що можуть призвести до розпалювання міжнаціональної ворожнечі». Окремі доручення стосуються вирішення питання про виділення землі під будівництво Соборної мечеті в Симферополі і про можливість додаткового виділення землі на Південному узбережжі Криму, у тому числі із фонду Національного виробничо-аграрного об''єднання «Масандра», не зайнятої виноградниками, під будівництво житла для депортованих.

Проте у Меджлісі вважають, що вибити президентські доручення – це лише півсправи. Важливіше домогтися їхнього виконання. Зараз, за різними оцінками, не виконані повністю чи частково до 50% доручень, які Президент давав раніше.
XS
SM
MD
LG