Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Мукачевому: перші підсумки.


Василь Зілгалов Гості: Микола Поліщук - народний депутат (“НУ”), академік, нейрохірург; Віктор Балога - народний депутат, (“НУ”), претендент у мери міста Мукачевого (телефоном з Мукачевого); Ілько Кучерів - представник фонду “Демократичні ініціативи” (телефоном з “5-го каналу”).













Аудіозапис. Перша частина: Аудіозапис. Друга частина:
Київ-Прага, 19 квітня 2004 року.

Василь Зілгалов

Добрий вечір, шановні слухачі!

У прямому ефірі, як завжди в цей час, “Вечірня Свобода”. У Празі ведучий Василь Зілгалов.

Сьогодні у нас гості: народний депутат від “НУ”, академік, нейрохірург Микола Єфремович Поліщук, який був учасником вчорашніх подій в Мукачевому; народний депутат від “НУ”, претендент у мери міста Мукачеве Віктор Балога, який теж був свідком подій, які відбувалися 18-го квітня в Мукачевому (телефоном з Мукачевого); представник фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів (телефоном з “5-го каналу”).

Насамперед ми хочемо вам включити звук, який є ілюстрацією сучасної української демократії.

Звучить бійка, б’ється скло. Лунають вигуки “Хлопці, це школа! Не дурійте! Та це ж школа, хлопці!”

Василь Зілгалов

Детальніше про те, що відбувалося вчора у місті Мукачевому під час виборів мера цього міста, ми будемо говорити в нашій “Вечірній Свободі”.

Нагадаю слухачам телефон у київській студії, куди можна телефонувати і ставити запитання учасникам нашої дискусії: 490-29-05, код Києва – 044.

Я хочу привітати шановних гостей. Пане Поліщук, добрий вечір!

Микола Поліщук

Добрий вечір!

Василь Зілгалов

Я пропоную ще раз послухати ті звуки в Мукачевому, які... Це штурм виборчої дільниці №1, який здійснило 50 бритоголових молодиків. Вони виламали двері, вікна.

Звучить бійка, б’ється скло. Лунають вигуки “Хлопці, це школа! Не дурійте! Та це ж школа, хлопці!”

Василь Зілгалов

Пане Поліщук, Вам ці звуки, мабуть, знайомі. Які Ваші враження від того, що відбувалося? Наскільки я знаю, Ви були на дільниці №3. Які Ваші враження від цих виборів? Микола Поліщук

Я хотів би сказати, що якби включити дільницю №3 о 12.30, то точно такі звуки ви почули б і почули б точно такий жіночий крик, вереск жінок. Одна зі спостережниць була кинута на підлогу в кутку, а я в цей час стримував цей натовп на сходинках з першого на другий поверх, щоб вони не прорвалися в дільницю і не забрали бюлетені і не забрали ті акти, які ми склали, що відбулися вибори. Це нам вдалося. Правда, постраждали при цьому і ця жінка, і я, як кажуть, свою долю теж отримав.

Я хотів би сказати, що в неділю вибори відбулися в Мукачевому. Народ свою волю проявив. Він дійсно віддав свої голоси за голову Мукачевого, за Балогу.

На дільниці, де я був спостерігачем і очолював групу спостерігачів (а там були представники і ОБСЄ, там були і з інших іноземних організацій), із 1 620 тих, хто проголосував, 994 віддали голос свій за Балогу, і 464 віддали голос за Нусера. Тобто, Балога на нашій дільниці переміг більше, як на 500 чоловік. Точно так і перша дільниця: вона також була велика, там теж надзвичайно велика перемога, більше 500 чоловік, Балоги.

У цьому плані я хотів би сказати, що вибори проходили нормально, за винятком деяких дільниць, до 20-ї години. А з 20-ї години бритоголові молодики... Ми тут розмовляли і кажемо: “Як це? Бандитизм?” Це можна розглядати не тільки як бандитизм, це можна розглядати як тероризм всередині країни.

В країні Президент втратив контроль, і він з трибуни говорить, що він приєднується до коаліції боротьби з терором. Ніякої боротьби він з терором, з бандитизмом, який є терором, всередині країни не проводить. Він втратив цей контроль, тому що після того, як ці молодики ввірвалися, побили меблі (а це теж було в школі), вікна, парти поламали, нам вдалося зберегти і бюлетені, і протоколи.

Члени виборчої комісії протягом 2-х годин не могли прийти до себе. А це частіше були люди старшого віку, в яких були серцеві напади. Вони боялися за свої сім’ї - підписувати протоколи. Вони говорили, що наші сім’ї завтра будуть ґвалтувати, будуть бити. Називали, що в того діти, в того дочка, в того син, в того діти ходять у школу. Не було жодної людини, яка займається бізнесом. Це були пенсіонери, це були вчителі. Тобто, то люди, яким втрачати, крім свого життя і здоров’я, не було нічого, ніякого бізнесу. Я хотів би...

Василь Зілгалов

Пане Поліщук, вибачте , що я Вас перериваю, ми ще продовжимо з Вами. З нами на зв’язку є кандидат у мери, який також був свідком цих подій, пан Віктор Балога на зв’язку з Мукачевого.

Пане Балога, Ви нас чуєте? Добрий вечір!

Віктор Балога

Добрий вечір!

Василь Зілгалов

Якщо він добрий. Чи це правда, що Вашому суперникові Нусеру вже навіть вручили посвідчення мера сьогодні?

Віктор Балога

Так, це дійсно так відбулося. Депутати, які не підтримують владу, були присутні на цьому засіданні. Це не була сесія, але вони оформили це в сесію. Із 43 депутатів, які є депутатами, були присутні на сесії тільки 14 чоловік, тобто тільки одна третя, форуму не було.

Але вони оформили цей протокол, що ніби все це відбулось. Голова територіальної комісії вручив посвідчення і прийняв у пана Нусера присягу.

Тому той абсурд, який був з 20-ї години до ранку, він продовжується вже далі - з точки зору дотримання законності, нашого українського законодавства.

Василь Зілгалов

Пане Балога, всі страхітливі речі відбулися минулого вечора і ночі, і от сьогодні вже минув понеділок, як Ви почуваєте себе взагалі, в якій Ви країні живете? Чи це демократія?

Віктор Балога

Ви знаєте дуже добре, що є в Мукачевому вибори напередодні президентської гонки. Нам усім треба задуматись, дійсно, де ми живемо, в яких координатах, на якому полюсі і що ми хочемо для себе, для майбутнього наших дітей, і чи дійсно хочемо бути щасливими і багатими тим щастям, яка кожна людина собі бажає.

Це дійсно жах. Повірте, що не стоїть питання про те, кого оголосили міським головою. Я дуже радий, що така велика перевага довіри мукачевців до мене є, мені приємно це. І я розумію, чого прийняте таке рішення територіальної комісії.

Але питання зв’язані з майбутнім українського суспільства, вони мене дуже насторожують, як громадянина, який страшно переживає за майбутнє держави, якщо так і будуть продовжуватися процеси президентської гонки, як це було вчора в місці Мукачевому.

Василь Зілгалов

Пане Балога, от у нас є, наприклад, сьогоднішня заява МВС України. Вони пишуть таке: “Відповідно до повідомлення голосування на виборах проходило спокійно. Грубих порушень громадського порядку під час голосування не було. І тільки після закриття виборчих дільниць порушували громадський порядок депутати від блоку “НУ”.

Віктор Балога

Ви знаєте, що мені неприємно це чути. Я вже ознайомлений з їхньої заявою, я маю … . Хочу сказати, що вчора тут пан Медведчук неофіційно вночі побував і високі посадовці з МВС. От коли пішов той накал, коли вже повністю бандити охопили дільниці і те свавілля почалося, то це вже керувала Адміністрація Президента і представники МВС.

Це серйозна йшла координація. Тому, я розумію, що вони цього не можуть заявити. Але для мене друге страшне, чого ми можемо в нашому суспільстві такі речі допускати? Це, дійсно, жах.

Василь Зілгалов

І Ви розмовляли з міжнародними спостерігачами, які будуть їхні реакції, якщо Вам відомо?

Віктор Балога

Дійсно, ми розмовляли. І, знаєте, одне розмовляти, а друге, коли вони самі це все побачили на виборчій дільниці в місті Мукачевому, всі 36.

Тому тут, дійсно, із ПАРЄ, з комітету місцевого самоврядування, велика представницька делегація з ОБСЄ, з Америки, з Європи з багатьох країн.

Тому побачили стан реальних речей, який відбувався після 20 години до ранку. І не треба мені говорити і говорити свою, так сказати, суб’єктивну точку зору. Просто вони самі це все оцінять. Я думаю, що 3-4 дня і ми будемо бачити реакцію західних країн.

Василь Зілгалов

Пане Балога, а як Ви і Ваші кроки будуть надалі? Що Ви будете робити? Які заходи Ваші будуть?

Віктор Балога

Я така людина, як і всі інші, які проживають у державі. Не стоїть питання про те, які я буду робити. Тут стоїть питання: чи політичні сили, які хочуть у майбутньому у нашій державі, зможуть протистояти тому бандитизму, який сьогодні продукує влада. Оце саме основне.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Балога. Бажаємо Вам міцності духу і подальшої Вашої активної, так би мовити, роботи в політичному житті.

І ми продовжуємо нашу програму.

“Сьогодні Європа однозначно не сприймає події в Мукачевому. А ті сили, які пішли на явні порушення законодавства в Мукачевому обрали неприпустимий шлях”,– заявив сьогодні у Києві прем’єр-міністр Нідерландів Ян Петер Балкененде під час зустрічі з лідером блоку “НУ” Віктором Ющенком.

Це одна з таких перших серйозних реакцій міжнародних. І з нами на зв’язку вже є з “5 каналу”, він тільки там перебуває, як гість, представник Фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів.

Пане Кучерів, добрий вечір. Я, наскільки знаю, то Ви також були в Мукачевому. От, як представник Фонду “Демократичні ініціативи”, то що Ви можете сказати про ці події з Вашої точки зору?

Ілько Кучерів

Ціль нашої поїздки до Мукачевого було проведення екзит-полу, яке ми зробили досить великим. Це не тільки Фонд “Демократичні ініціативи”, але провідні соціологічні фірми, які існують в Україні: фірма “Соціс”, Київський міжнародний інститут соціології, Соціальний моніторинг, Центр Разумкова і ще й Комітет виборців нам допомагав. Тобто, працювало 140 осіб. Ми провели опитування на 34 з 36 виборчих дільниць.

І ми показали результати відразу після закриття виборчих дільниць. Згідно з українським законодавстваом о 8 годині ми мали право оголошувати результат. І наші результати були такі, що за Віктора Балогу проголосувало 62%, за Ернеста Нусера 30%.

Василь Зілгалов

Пане Кучерів, ми знаємо, що всюди в світі демократичному, наприклад, в Росії ми так бачили на виборах президентських та й в Україні напередодні на парламентських виборах результати екзит-полу фактично відповідають за відхиленнями якимись 0,2-0,3% потім результатам, які підтверджуються офіційно виборчими комісіями. А як же тут тепер в Мукачевому, що це означає?

Ілько Кучерів

Нам теж тепер дуже цікаво, що це означає. Тому що ми провели 4 опитування екзит-полу на загальноукраїнських виборах, і вибори Президента, і вибори парламенту, і наші цифри збігалися з тим, що давала ЦВК. А отут в Мукачевому, бачите, сталося таке чудо, що цифри вийшли навпаки.

Василь Зілгалов

Ми знаємо, що пан Балога має на руках з 35, якщо я не помиляюся, виборчих дільниць так звані протоколи, документи з мокрими печатками, де він переміг.

Ілько Кучерів

Так, він переміг і дані інших паралельних спостережень показують цифри, чи тенденція, такі самі, як і в нас. Так що тут є дуже багато питань до того, як проводився підрахунок голосів, тому що ми не сумніваємося, що соціологи працювали професійно і коректно.

Ми мали труднощі, проводячи опитування до дня виборів, що місцеві люди боялися працювати інтерв’юерами, тому ми привезли інтерв’юерів, які професійно працюють, зі Львова, з Івано-Франківська, з Ужгорода. Так що опитування проводили немісцеві люди.

І на багатьох виборчих дільницях ми відчували, що є тиск. На одній дільниці просто погрожували: підійшли братки, сказали, що вони інтерв’юерів вивезуть в ліс і ті на якийсь час змушені були припинити свою роботу. Потім підійшов полковник міліції, який просто допоміг виконувати їхню роботу.

Василь Зілгалов

Я хочу звернутися до нашого гостя в київській студії депутата пана Поліщука.

Пане Поліщук, але Ви дуже скромні в своїй розповіді. Нам розповідали, що Вас звалили на підлогу оці братки і били ногами в обличчя.

Микола Поліщук

Пане Василю, перше, що я хочу сказати, що Ви помилилися, що Балога не кандидат. Балога - голова, і його народ вибрав у Мукачевому. Єдине, що провела фальсифікацію комісія. І я думаю, що згідно з законом вони повинні нести відповідальність. А відповідальність - від 8 до 12 років. Я думаю, що закон набере таки силу.

Друге, я хотів би сказати, що мене били по обличчю ногами, але мене звалити не так -то легко. І мене не звалили, просто один із цих братків вискочивши в вікно, яке було наді мною і пробігши зверху, в тому числі наді мною, вдарив мене в обличчя ногою, будучи вище мене.

Василь Зілгалов

Це взагалі цирк якийсь.

Микола Поліщук

Оце цирк, але розумієте, що тільки тому, що колись трошки чимось займався, є реакція, я не втратив око.

Я хотів би ще сказати. На тому, що було закинуто. Пам’ятаєте, як було сказано, що як загрожували тим людям, які проводили опитування. Так скажіть, будь ласка, хіба це не тероризм, хіба це не погроження людям? Чому наш Президент, виступаючи в об’єднаннях боротьби з тероризмом, чому він дозволяє проводити тероризм над своїм народом?

Або він не контролює нічого, або він дійсно це дозволяє. Якщо не контролює, то як же ж цей Президент дозволяє, як же він ставиться до свого народу? Я думаю, що те, що сьогодні дозволяється в Мукачевому, це з Адміністрації Президента абсолютно, я впевнений в цьому, я це стверджую. Це робить партія СДПУ(О), яка має фашистську спрямованість у своїх діях. Вони повинні знати, що не пройде це. Люди прокидаються. Люди не дозволять, щоб їх гвалтували.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Поліщук. Я хотів Вас запитати. Наприклад, ми знаємо, що сьогодні Генпрокуратура відгукнулася. Вона має намір вивчити ситуацію з побиттям депутатів ВР у Мукачевому. Начебто вони вже посилали свого представника в Мукачеве і будуть вивчати це на місці. А Міністерство внутрішніх справ обвинувачує депутатів “НУ” в тому, що вони здійснили такий конфлікт чи що там о 4-ій годині ранку.

Микола Поліщук

Ви знаєте, я дуже не вірю нашим ні МВС, ні нашій Генпрокуратурі. Ми знаємо, скільки років уже не можемо не те що справу Гонгадзе закрити, ми не можемо її навіть на ВР заслухати.

А відносно МВС, коли 8 міліціонерів на дільниці, і тільки 2 або 3 надають супротив разом зі мною цим молодикам, а решта стоять і дивляться, так скажіть, будь ласка, хто винен у цьому? “Наша Україна”? Чи в цьому винне теж МВС? Їм була надана команда не втручатися. А те, що вони побили чотирьох депутатів прямо на території виборчої комісії регіональної, так що, це наші депутати їх били, чи вони їх били?

Василь Зілгалов

Зрозуміло. Пане Кучерів, я до Вас хочу звернутися з таким питанням. Ми вже сьогодні читали реакцію прем’єр-міністра Нідерландів Яна Петера Балкененде, який сказав, що це явні порушення законодавства у Мукачевому, і фактично влада обрала неприпустимий шлях.

Ми знаємо, що сьогодні Президент Кучма сказав, що Нідерланди будуть головувати в ЄС наступних півроку і Президент сподівається, що Нідерланди допоможуть Україні прискорити свій рух до Європи Об’єднаної. От як на цьому фоні заяв Президента? Невже він ще не знає, як Ви вважаєте, що відбулося в Мукачевому?

Ілько Кучерів

Власне, у нас теж такий шок у зв’язку з тим, що відбулося, тому що опитування проводилося в центрі Європі. Мукачеве якраз у серці Європи. Ми говоримо, що десь там географічний центр. Одне з питань : чи учасники виборчого процесу сповідують європейські та євроатлантичні цінності?

Я думаю, що якраз і наше опитування в цій ситуації показує, що це далеко не так, що є політики, які, напевно, не хочуть бачити нас в Європі і в євроатлантичному співтоваристві. Будемо сподіватися, що влада інших країн допоможе нашому Президенту. Але тут все-таки питання до влади, що це неприпустимо. Якщо ми говоримо про те, що вибори в Мукачевому – це такий “праймеріс” свого роду, попередній тест до президентських виборів, то дуже хотілось би, щоб це не повторювалося під час виборів Президента.

Василь Зілгалов

До президентських виборів ще далеченько, але як Ви вважаєте, чи будуть якісь зроблені належні висновки? Комісія ВР виїхала на чолі з заступником Голови ВР паном Зінченком до Мукачевого. Але, на диво, вже вручили посвідчення мера пану Нусеру. Якась така дивна ситуація. Комісія ВР виїхала, вже встигли вручити посвідчення мера. Дуже калейдоскопічно, швидко розвиваються події.

Ілько Кучерів

Так. В тому ж і проблема, що події розвиваються швидко, але в дуже поганому для України напрямку. Ніхто ні в Європу, ні в євроатлантичний світ таку країну не візьме і ніхто не погодиться з тим, що ми сповідуємо ті цінності, які є в європейському клубі. Так що тут треба щось робити. Я думаю, що це дуже важливий такий тест, важливий індикатор щодо майбутнього розвитку України.

Василь Зілгалов

Пане Кучерів, дякую. Чи можете ще Ви з нами залишатися на якийсь час?

Ілько Кучерів

Так, я ще можу.

Василь Зілгалов

Добре. Тоді ми продовжуємо. Пане Поліщук, я хотів Вас запитати ще одне. Ви відома людина, академік, нейрохірург. Взагалі, як, з точки зору Ваших колег, інтелігенції, які реакції були на те, що з Вами сталося і що Ви бачили в Мукачевому? Можливо, Ви вже маєте...? Будь ласка.

Микола Поліщук

Я хотів би сказати, що Ви знаєте, я, слава Богу, 60 років прожив і якби мені хтось сказав, що таке можливо, я б не повірив. Були представники з Європи, які також були на цій дільниці зі мною з самого ранку і до тих страшних подій, коли закінчилось це все. Один із них сказав (він добре говорить російською мовою): “Якщо б мені показували касети і розповідали, я б ніколи не повірив, якщо б не побачив це.” Тобто, це просто жах.

І сьогодні говорити про те, що хтось якось порушив закон, однозначно закон порушила влада. Закон порушила місцева влада, і порушила з дозволу центральної влади. Не може відбутися, щоб не було дозволу Адміністрації Президента і інших вищих структур : або з Кабміну, або з інших місць.

Я вам скажу, що мої колеги, які зі мною зустрілися, їм трошки незвично бачити синяки на моєму обличчі і на моїх руках, тому що ніхто мене не бачив у цьому. І коли ще хтось там сказав, що депутати дебоширили, були п’яні, то я хочу сказати, що я за своє життя ніколи не був п’яний. Будучи на цих дільницях зранку до пізньої ночі, дай Бог, щоб ми могли там випити хоча б чаю.

Так що я можу сказати одне, що з такою політикою, як є в Україні сьогодні по правах людини, Україна повинна забути, що їй треба йти в Європу. Вона може йти тільки в Азію або в Африку. Але я думаю, що там уже якісь цінності є більші, ніж є в Україні.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Поліщук. Пане Кучерів, у нас є ось заява коаліцій громадських організацій України “Свобода вибору”, які заявили, що висловлюють глибоке обурення обставинами виборів мукачівського міського голови, що відбулися 17 квітня 2004 року. І далі підкреслюють: “Результати виборів були тотально фальсифіковані, зокрема за участі виборчих комісій всіх рівнів”.

Далі продовжують: “Зважаючи на суспільно-політичний контекст мукачівських виборів, ми відзначаємо, що створений критичний прецедент, який несе надзвичайну загрозу для демократичних виборів Президента України у 2004 році.” Отака реакція коаліції громадських організацій “Свобода вибору”.

А Ви сказали, що є побоювання. Як Ви вважаєте? Вони кажуть, що є надзвичайна загроза президентським виборам. Як Ви от в світлі цього можете сказати про перспективу виборів в Україні?

Ілько Кучерів

Я би сказав так, що наша відповідальність – це робота консорціуму, громадських організацій і фірм, що проводять опитування громадської думки, де ми відповідаємо за точність результатів. Тому ми співпрацюємо з міжнародними організаціями. В першу чергу, це Світова організація дослідників громадської думки.

Тому наше питання в тому, що ми наполягаємо, що опитування проведене чесно і воно відповідає дійсності. А тому ми хочемо утримуватися від таких оціночних заяв. От за що ми чітко й однозначно відповідаємо – це за достовірність своїх результатів. А всі інші люди можуть, очевидно, робити такі оціночні судження.

Василь Зілгалов

Пане Кучерів, дякую. Я пропоную ще раз замість музичної заставки послухати слухачам фрагмент того, що відбувалось на дільниці №1, в мукачівській середній школі. Будь ласка.

Чути звук розбитого скла, крики

Жінка

Хлопці! Хлопці!

Чоловіки

Давай-давай!

Жінка

Та це школа, хлопці!

Лунають викрики чоловіків, звуки розбитого скла

Чоловіки

Вперед! Давай!

Василь Зілгалов

Пане Поліщук, як Ви вважаєте, комісія тепер працює в Мукачевому: ВР, пан Зінченко- як Ви можете оцінити, особливо пана Зінченка, який очолив цю комісію?

Микола Поліщук

Можна сказати, що пан Зінченко – надзвичайно професійна людина, не тільки професійна, а й досить виважена людина і об’єктивна. Сьогодні, якщо взяти і порахувати ті протоколи, як кажуть, із “мокрою” печаткою, котрі є у фракції “НУ”, то можна сказати, що всі ті, хто пішов на фальсифікацію виборів, а ми знаємо, як проводяться підрахунки, вони повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

Я думаю, що комісія ВР дасть об’єктивну оцінку, тому що такого ще прецеденту, щоб було масове побиття народних депутатів , та ще де - при виборах, це ж не дорожньо-транспортна пригода! Tакого ще ніколи не було.

Інакше це буде свідчити про те, що в Україні вже є, як я вже сказав, вже є ‘безпредєл”, і цей “безпредєл”, як говорять, просто підтримується владою.

І на сьогодні ще осередки демократії є тільки у ВР.

Василь Зілгалов

Пане Поліщук, але це Мукачеве, це районний центр. Чому така боротьба політична на Закарпатті розгорнулася жорстока і так далеко взагалі виходить за будь-які рамки політичні?

Микола Поліщук

Наскільки Вам відомо, то зараз державою керує партія СДПУ(О), яка набрала біля 7 %. І ця партія нагло розставляє всюди своїх керівників. Якщо вона вдалася до такого методу, як сьогодні, як це відбулося в Мукачевому...

Ви подивіться, партія в більшості призначає тих чи інших керівників підрозділів адміністрацій, помічників, керівників, в тому числі і в Закарпатті, людей, які неодноразово засуджувалися, людей, які розвалили або господарство, або певну галузь.

Тобто, вони опираються на людей, які не мають довіри у людей, які не користуються ніяким авторитетом, які не професіонали, а просто, як кажуть, “братки” і живуть по “понятіям”.

Через це втратити їм ще один регіон – Мукачеве, а це і прикордонний, це і близько до Європи, це і вільні економічні зони там, це для них надзвичайно було б знаково, що вони втрачають весь контроль.

Але я думаю, якщо Президент контролює ситуацію в державі, то він адекватно зреагує на цю подію, яка відбулася в Мукачевому.

Василь Зілгалов

Пане Поліщук, дякую. У нас є слухач. Добрий вечір! Ми Вас слухаємо.

Слухач

Добрий вечір! Це Юрій з Києва. Шановний ведучий, як Ви думаєте, ті думки, що висловила Мадлен Олбрайт, про те, що в разі таких нечесних виборів, як ми це бачимо, їхні візи, владні, і Кучми, і всього його оточення, і банківські рахунки не будуть гарантовані і т.д. і т.п.

Чи не здається Вам, що цього не достатньо? У мене взагалі таке враження після цих диких криків, що Буш не в ту країну вторгався. Розумієте? Не там тероризм, а тероризм тут, у центрі Європи відбувається.

Я багато разів був на виборах спостерігачем, але те, що я чув – дзвін шибок, крики... Я знаю цього Поліщука – це академік, шанована людина, він нікому зла не зробив, він людей лікував. Що і говорити, якщо прем’єр-міністр – “Бандюкович”?

Просто і не знаю. Чи не здається Вам, що те, що сказала пані Олбрайт не надмірне, а навпаки, в тому числі мені б хотілося знати думку Симоненка, того товариша з цього приводу. Отаке у мене є питання.

Василь Зілгалов

Дякую. У нас ще один є слухач. Добрий вечір! Ви нас чуєте?

Слухач

Доброго вечора! Моє прізвище Йосип Рижко, я був спостерігачем на виборах у Мукачевому на 5-ій дільниці, прямо навпроти дільниці № 3, де був пан Поліщук.

Чесно кажучи, мене дивують спокійні коментарі Ілька Кучеріва, тому що я був свідком того, як готувалася провокація із самого ранку. Я тричі підходив до полковника міліції, який нібито пробував наводити порядок біля дільниці.

Я звертав його увагу, казав, що навпроти і в приміщенні дільниці, в буфетах, у вестибюлі були порядку 15-20 “братків”. Я запитав, чому їх не виведуть, що це за люди, він мені відповів, що це учні.

Я звернувся до завуча, він сказав, що ніякі це не учні. Один раз він їх вивів, другий раз він їх вивів, третій раз він їх вивів, і ці “братки” навколо Педагогічного університету цілий день крутилися.

Я його попереджав, що буде провокація, на що він мені відповів: “А що я можу зробити? Вони нічого не порушують!”

І коли я підійшов після всього, після 3-ї дільниці, де я бачив, що відбувалося, я підійшов до 15 дільниці, де був пан Червоненко, народний депутат, і він все це бачив, коли один із кореспондентів спробував їх сфотографувати, то один із братків підскочив до Червоненка: чого вони фотографують.

Червоненко каже, що це їхнє законне право, вони журналісти, тим більше біля виборчої дільниці. Ви знаєте, що на це відповів “браток”? – “Мені не подобається, коли є “щелчки” фотоапаратів, - він сказав, - мені більше подобалося перехруст щелепів”.

І стояли дві групи: група “братків” навпроти групи народних депутатів. Жодного міліціонера не було. І коли я їхав із 5-ї дільниці, я бачив біля 50 машин міліціонерів, які стояли в кущах і навколо траси. Нікого біля 15-ї дільниці з міліціонерів я не бачив.

Такого дикунства я не бачив ніколи, більше того, на моїй, 5-ій дільниці був представник СДПУ(О) пан Шурма. Я бачив, як у нього витягувалася фізіономія, коли він побачив стопки бюлетенів, де явно програвав їхній Нусер.

Йому постійно дзвонили, він бачив весь цей програш. Ви знаєте, такого дикунства в моєму Мукачевому, а я звідти родом, ніхто ще не бачив. Це якась дика агонія Медведчука і компанії. Я вважаю, що всі ті закони, які ухвалюються ВР, вони для простих людей.

Плювати хотіли СДПУ(О) і їхня компанія на всі ті закони. Якщо опозиція не прийме якнайбільш рішучих і кардинальних заходів, то вона програє виборчу кампанію.

Я пропоную опозиції звертатися до народу і піднімати український народ. Я вам щиро дякую.

Василь Зілгалов

Дякую. Це був пан Рижко з Мукачевого, фактично він був свідком всіх цих подій. Пане Поліщук, якщо у Вас є 20 секунд, то що Ви маєте сказати?

Микола Поліщук

Я хотів би підтвердити те, що було сказано, що на сьогодні, на жаль, не обираються керівники, в тому числі і голови, а призначаються і призначаються Адміністрацією Президента, а саме СДПУ(О).

Я в райвідділ дзвонив 4 рази, просив направити наряди для того, що буде небезпека. Наряди прийшли тоді, коли “братки”, вибивши вікна, погвалтувавши все, вибігли, і при цьому “беркутовці” зустрілися з ними в коридорі і жодного не затримали.

Замітьте – жодного не затримали. А мені говорять – чого Ви не затримали нікого, і “беркутовці” жодного не затримали, було 8 міліціонерів і 4 “беркутовці”...

Василь Зілгалов

Дякую, дякую, пане Поліщук. На жаль, наш час вичерпаний. В прямому ефірі була “Вечірня Свобода”. З Праги програму вів Василь Зілгалов. Ми замість музики закінчуємо програму під акомпанемент звуків демократії з Мукачевого.

Я нагадаю, що у нас сьогодні були гості: народний депутат України від блоку “НУ”, академік, нейрохірург Микола Поліщук; народний депутат України від “НУ”, претендент в мери міста Мукачевого Віктор Балога; а також представник фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів.

Ми нагадаємо, що ми слухали про вибори в Мукачевому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG