Доступність посилання

ТОП новини

Конфліктна ситуація в Симеїзі.


Володимир Притула

Симферополь, 16 квітня 2004 - Днями прес-служба Меджлісу кримськотатарського народу повідомила про збройний напад невідомих у масках на учасників кримськотатарської акції на так званій “галявині протесту” в Симеїзі. Відмовившись спершу коментувати цей інцидент, представники міліції в автономії потім повідомили, що насправді бійці спецпідрозділу “Сокіл” таким чином доставили до слідчих свідків нападу на журналістів 5 березня у Симеїзі.

За інформацією з Меджлісу, 12 квітня пообіді до учасників акції протесту в Симеїзі під’їхав автомобіль «Газель» з тонованим склом. З нього вийшли близько десятка осіб у чорних одностроях і масках, які не показали жодних посвідчень, але заявили, що мають перевірити паспортний режим. На спротив кримських татар вони почали стріляти з автоматів у повітря і захопили трьох присутніх на “галявині протесту”, ще чотирьох, у тому числі осіб похилого віку сильно побили.

У Центрі громадських зв’язків Головного управління МВС України в Криму радіо “Свобода” відмовили у коментарі у зв’язку з цим інцидентом. Правда, в середу начальник Центру Олександр Домбровський повідомив місцевим інформагенціям, що 12 квітня співробітники спецпідрозділу міліції "Сокіл" за дорученням слідчих органів, які розслідують кримінальну справу за фактом побиття 5 березня журналістів у Симеїзі, прибули в селище, де неподалік аквапарку розташована "галявина протесту" кримських татар. За його словами, представники правоохоронних органів приїхали туди для того, щоб доставити осіб, які були учасниками і свідками конфлікту із журналістами, до слідчого для проведення необхідних слідчих дій. Як повідомив Олександр Домбровський, учасники "галявини протесту" не захотіли підпорядкуватися представникам закону. Для того, щоб уникнути фізичного зіткнення ,бійці "Сокола" зробили кілька попереджувальних пострілів у повітря, після чого протистояння припинилося, і співробітники міліції доставили трьох осіб до слідчого.

Зате заступник голови Меджлісу Ремзі Ільясов має на це іншу точку зору: “Ті події, що відбулися 12 квітня в аквапарку на “галявині протесту”, справді, можна назвати провокацією з боку правоохоронних органів. Після цього інциденту керівництво Меджлісу та уряду Криму мали зустріч і домовилися, що прокуратура автономії займеться цією справою, і на підставі свідчень людей, які постраждали, буде проведено розслідування”.

У кримській прокуратурі мені теж не вдалося дізнатися, як там розслідують цей інцидент, там посилаються на таємницю слідства. Але стало відомо, що нинішнє загадкове мовчання кримського главку міліцію пов’язане саме з тим, що дії бійців “Сокола” в Симеїзі перевіряє прокуратура. Тим часом кримські татари, як і домовилися раніше з ялтинськими властями, згорнули намети, розташовані на “галявині протесту” і припинили свою акцію.
XS
SM
MD
LG