Доступність посилання

ТОП новини

Нові технології допомагають впіймати телефонних злодіїв.


Марія Щур

Прага, 20 квітня 2004 - Майже поголівна мобільна телефонізація на Заході породила новий вид злочину – крадіжки мобільних телефонів. Багато телефонних злодіїв крадуть їх не стільки заради самого телефону, скільки для того, щоб поговорити за чужий рахунок. Але технологія, якою намагаються скористатися злочинці, може стати і пасткою для них.

Якось шукаючи собі дешевий вживаний мобільний телефон, одна моя знайома зайшла до одного з численних празьких базарів. Поки вона розмовляла з продавцем з вітрини час від часу видзвонювали то один, то другий телефон. Продавець при цьому зніяковіло відводив очі. Як пише американський часопис “Forbes”, у світі щодня викрадаються мільйони телефонів, а з них робляться десятки мільйонів дзвінків за рахунок колишніх власників. Оскільки відстежити телефонний дзвінок для телефонної компанії не створює жодної технічної проблеми, то здавалося б, злодії грають з вогнем. Та це далеко не так : поки по вулицях бігають вбивці та ґвалтівники, поліція завжди має важливіші справи.

Тож там, де державні служби не поспішають втрутитись, приватний бізнес бачить відкриті можливості для себе. Виробники уже працюють над тим, щоб закодувати самі телефони так, щоб їх не можна було вживати навіть з новою SIM- карткою, а телефонні компанії розмірковують над тим, як би відохотити людей взагалі від телефонних крадіжок. Одна з ідей – ганьбити злодія перед його знайомими. Наприклад, після того, як людина зробить дзвінок з вкраденого телефону, на цей же номер задзвонить служба телефонної компанії і записане повідомлення скаже приблизно таке: «Вам щойно дзвонили з вкраденого мобільного телефону. Після сигналу повідомте ім’я злодія». Професори Єльської Школи Менеджменту та Права вважають, що такий спосіб буде куди ефективнішим, ніж просто від”єднати вкрадений телефон.

Чому б хтось доносив на свого знайомого, запитаєте ви. Це ж громадянський обов’язок, відповідають професор Аєрс та професор Нейлбафф. Посилити громадянську відповідальність вони пропонують ще й завдяки тому, що дзвінки з украдених телефонів будуть оплачувати ті, хто їх приймає. Це положення автори ідеї пропонують внести у стандартний контракт: абонент оплачує вхідні дзвінки з вкраденого телефону, якщо не хоче повідомити тотожність злодія, в противному випадку контракт припиняється або накладається штраф. Перші досліди на абонентах показали, що людям дуже неприємно, коли їх вважають співучасниками злочину, адже їхнє ім’я стає відомим відразу. Як пишуть професори Аєрс та Нейлбафф, уже перший піддослідний організував повернення вкраденого телефону власнику через кілька годин після того, як отримав дзвінок з телефонної компанії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG