Доступність посилання

ТОП новини

Державна кампанія проти насилля в угорських родинах.


Василь Плоскіна

Угорщина, 21 квітня 2004 – В Угорщині чи не вперше за всю історію громадянського суспільства цієї країни розпочалася державна кампанія проти насилля в угорських сім’ях. Захід відбувається під патронатом двох міністерств – внутрішніх справ і міністерства рівних можливостей.

Масштаби цього суспільного лиха справді вражають. Від побоїв та інших видів родинного насилля потерпають приблизно 1 мільйон жінок і стільки ж дітей, стверджують угорські правники. Інакше кажучи, це є приблизно одна п’ята частина усього населення країни. Для 10-мільйонної Угорщини, погодьмося, це таки чимало.

Міністр без портфеля Каталін Леваї, яка очолює міністерство рівних можливостей, переконана, що цю проблему не можна розглядати як просту приватну справу кожної десятої, окремо взятої сім’ї в Угорщині. Адже у більшості випадків це побої і моральне знущання, що заслуговують на прискіпливу увагу криміналістів, каже вона. Крім того, родини зазвичай приховують ці факти, аби зберегти добре ім’я сім’ї. Прикметно, що насилля поширене не тільки серед бідніших прошарків населення Угорщини.

Інша жінка – міністр внутрішніх справ Угорщини Моніка Ламперт на прес-конференції, присвяченій початку незвичайної державної кампанії, заявила, що мета даної акції - розбудити суспільство, адже жодний уряд не здатен подолати існуючу в громаді інерцію щодо якихось усталених у суспільстві речей, якщо воно саме затуляло на них очі.

Наразі кампанія обійдеться державі у понад 19 мільйонів форинтів або трохи менше 100 тис. американських доларів. В сьогоднішній Угорщині це чималі кошти, незважаючи на те, що країна не пасе задніх у списку заможних держав Центральної Європи. Слід також додати, що згадані 100 тис. доларів є виділеною сумою двох вже згаданих міністерств. Силовики, наприклад, виділили частину грошей зі власного бюджету за рахунок економії коштів, призначених для профілактики правопорушень в Угорщині.

Державна кампанія проти насильства в угорських сім’ях триватиме певний час. Вже зараз запрацювали телефони довіри, у пресі з’являються публікації на цю тему. У перспективі організатори кампанії сподіваються, що в Угорщині запрацюють такі правові механізми, які не на папері, а на ділі захищатимуть жертв сімейного насилля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG