Доступність посилання

ТОП новини

До спорудження нової АЕС в Америці.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 20 квітня 2004 - У Сполучеених Штатах сім великих енергетичних компаній вирішили спільними зусиллями спорудити нову атомну електростанцію, першу за багато років.

Поки що новостворений консорціум енергетичних компаній оголосив лише намір будувати АЕС. Ще невідомо, де споруджуватимуть і коли почнеться будівництво, якщо взагалі почнеться. Але знаменний вже сам факт наміру, хоча б тому, що якраз цими днями відбулася чергова демонстрація в штаті Нью-Йорк з вимогою закрити, як ненадійну, атомну електростанцію “Indian Point”. Нагадаємо, що наближається 18 річниця Чорнобильської атомної катастрофи, яка примусила американців піддати глибокому сумніву майбутнє атомної енергетики у Сполучених Штатах. Першого відчутного удару ця галузь промисловості зазнала чверть століття тому, коли сталася аварія на атомному реакторі в Пенсильванії на острові Тримайл Айленд. А Чорнобиль, як вважали експерти, забив останнього цвяха в домовину, попри той факт, що в Америці значно надійніші системи охолодження реакторів і взагалі питанням безпеки завжди займалися ґрунтовно. Так чи інакше, після Чорнобиля не стала до ладу жодна нова атомна електростанція в цій країні. Споруджена за останнім словом техніки майже напередодні Чорнобильської катастрофи Шоремська атомна на острові Лонг-Айленд під Нью-Йорком не спромоглася виробити жодного корисного кіловата електроенергії. Налякані Чорнобилем лонгайлендські мешканці не дозволили відкрити Шоремську атомну, вказуючи на те, що у випадку аварії, подібної до української, не вдасться вчасно евакуювати населення, бо замало там швидкісних автошляхів. Шоремську атомну, будівництво якої коштувало понад 6 мільярдів доларів, продали штатові Нью-Йорк за символічну ціну в один долар і законсервували з тим, щоб згодом переробити на теплову. Компанія Лилко, що спорудила Шорем, прогоріла і перейшла під контроль штату.

У Сполучених Штатах діють 103 комерційні атомні реактори. Найстарший з них збудовано майже 40 років тому. Отож, 7 енергетичних компаній домовилися спільно витратити десятки мільйонів доларів на отримання дозволу федеральної комісії на спорудження нового реактора. На це потрібні роки. Крім того, невідомо, чи взагалі акціонери компаній погодяться витрачати гроші на такий проект, бо іще не вирішене питання про долю атомних відходів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG