Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада розглядатиме питання щодо подій у Мукачеві під час виборів мера міста. Хто й на які результати розбору цих "польотів" може сподіватися?


Сергій Кисельов

Київ, 20 квітня 2004 - Сьогодні у Верховній Раді має відбутися розгляд питання щодо подій у Мукачеві. Там побувала парламентська комісія. І перший віце-спікер парламенту Олександр Зінченко, що її очолював, проінформує народних обранців про результати депутатського розслідування. Планують також заслухати о інформацію уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової, генерального прокурора Геннадія Васильєва, міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя та глави Служби безпеки Ігоря Смешка.

Про що доповідатиме депутатська комісія? Як правоохоронні генерали пояснюватимуть напади міліціонерів на народних депутатів, що приїхали до Мукачева спостерігати за виборами мера? Які можливі наслідки "розбору польотів" на рівні Верховної Ради? Дещицю про це знає наш київський кореспондент Сергій Кисельов.

За маленьке містечко Мукачеве, що на Закарпатті, вже тривалий час ламають списи гравці з вищої київської політичної ліги. Подейкують, що ймовірною причиною є закарпатський ліс та можливість його експорту у Європу через близький кордон. І від міського голови багато що тут залежить. Торік 29 червня за посаду мера зійшлися в поєдинку соціал-демократ Ернест Нусер і також представник "Нашої України" Василь Петьовка. Останній, як дехто стверджує, переміг. Але мером не став. Після низки судів результати виборів було скасовано, президент Кучма ввів своє пряме правління, призначивши виконуючим обов’язки міського голови зовсім іншу людину.

Минулої неділі "нашоукраїнець" Віктор Балога зійшовся на виборах мукачівського мера з тим же таки Ернестом Нусером. "Наша Україна" із цифрами в руках доводить, що переміг Балога. Виборча ж комісія віддала перевагу Нусеру. Але те, що під час виборів було допущено величезну кількість порушень – від хазяйнування у місті знахабнілих молодиків до побиття місцевою міліцією парламентарів – факти об’єктивні. Зрештою народні депутати Юрій Павленко, Петро Олійник та Микола Поліщук пройшли у вівторок у Києві судово-медичну експертизу, котра засвідчила наявність у них тілесних ушкоджень.

Аби об’єктивно розібратися в цій ситуації, керівництво Верховної Ради, відправило до Мукачева представницьку парламентську комісію на чолі з першим віце-спікером Олександром Зінченком (який, до речі, раніше був у складі керівництва партії "есдеків" але торік побив із ними горщики). Що він сьогодні доповідатиме у парламенті не важко передбачити, послухавши інтерв’ю, яке по телефону з Мукачева дав учора ввечері член депутатської комісії Володимир Філенко: "Ну, працює комісія Верховної Ради на чолі із Зінченком. І чотири голови парламентських комітетів: Матвієнко, Онопонко, Мопсик і Стретович. Комісія поки не бачить нічого, тому що жодного документу комісії пред’явлено не було. Жодної посадової особи, жодного члена територіальної комісії. Тобто, є підстави вважати, що дано команду всім поховатися і сидіти й не висовуватися. Вночі відбулося викрадення протоколів із територіальної виборчої комісії, яка знаходилась в ратуші в міськраді. Приміщення комісії і місце, де зберігалися протоколи, було вчора опломбоване й опечатане членами комісії Верховної Ради. Була виставлена міліція для охорони. Але міліцію зняли вночі. Невідомі особи проникли в ратушу, зв’язали й побили сторожа цивільного, зірвали пломби й зірвали двері і викрали бюлетені по голосуванню. Це – свідчення того, що в них не було "арифметики", і що голосування в територіальній комісії, з моєї точки зору, було сфальсифіковане".

Ну, а де ж сам тріумфатор – переможець мукачівських перегонів Ернест Нусер, який уже в понеділок швидкоплинно склав присягу міського голови? Не міг же він особисто не зустріти високоповажних гостей з Верховної Ради? Володимир Філенко відповів на ці запитання лаконічно: "Немає. Зник. Ніхто не знає, де він".

Як виявилося, знайти телефоном пана Нусера не така вже й складна річ. А от встановити місце його перебування... Помічник новообраного мера Мукачева Ганна Валюк у вівторок удень запевнила: "Його викликали у Київ на телепередачу, і я думаю, що він зараз просто готується". А ось що за дві хвилини потому сказав по телефону в інтерв’ю для радіо "Свобода" про своє місцеперебування сам Ернест Нусер. У нас відбувся такий діалог. С.К. "Зараз до Мукачева поїхала, як повідомляли інформаційні агенції, велика депутатська комісія на чолі із Зінченком. Ви зараз не в Мукачеві?" Е.Н. "Я зараз в Мукачеві". С.К. "Ви – в Мукачеві?" Е.Н. "Так. По моїм даним, комісія уже завершила роботу, в тому числі вчора і я зустрічався з окремими членами цієї комісії. Вона провела свою роботу, але мені невідомі її навіть попередні результати. Наскільки я знаю, тут не було ніяких повідомлень стосовно результатів. А все буде завтра у Верховній Раді", – додав пан Нусер.

Тим часом події довкола виборів мера в Мукачеві розвиваються стрімко. Якщо в понеділок вранці департамент зв’язків з громадськістю МВС України офіційно повідомив, що "співробітники закарпатської міліції діяли в межах повноважень та функцій, визначених законодавством України", то вже у вівторок ввечері МВС порушило три карні справи щодо побиття народних депутатів. А СБУ направило туди опергурупу. Генпрокуратура також зібралася в Закарпаття.

А втім, експерти прогнозують, що далі покарань пересічних "беркутівців" справа навряд чи дійде. Хіба що президент країни сприйме історію з черговими виборами мера Мукачева як ситуацію, в якій особисто його підставили – так само, як особисто його підставили з приїздом в Україну Джорджа Сороса. І може зробити з того певні висновки. У тому числі – й організаційні.
XS
SM
MD
LG