Доступність посилання

ТОП новини

Західні спостерігачі про мукачівські вибори.


Сергій Драчук

Прага, 20 квітня 2004 – Із-за кордону й далі надходять тривожні відгуки на вибори в Мукачевому. Як пише сьогодні британська газета «Файненшл Таймз», насильство та дуже різні цифри при підрахунку голосів посилюють стурбованість тим, що Україна сповзає до авторитаризму.

Поки недільної ночі рахували голоси, депутати, які приїхали з Києва спостерігати за виборами, тримали натиск великих груп агресивних молодих людей, яких місцеві жителі описують як добре відомих їм бандитів. Пересуваючись між виборчими дільницями групами по 20-40 осіб, молодики вибивали скляні двері, били спостерігачів і намагалися, хоч і без успіху, викрасти пакунки з бюлетенями. Нечисленних міліціонерів, які охороняли дільниці, теж били, решта ж міліції не втручалася. Так змальовує останні українські вибори кореспондент британського щоденника з Мукачевого.

Журналіст «Файненшл Таймз» побував там разом зі спостерігачами з Організації з безпеки і співпраці в Європі, які приїхали подивитися на виборчий процес в Україні напередодні президентських виборів і мусили пересидіти один із таких нападів усередині приміщення дільниці. Один зі спостерігачів, голова секції з питань виборів Управління в справах демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ Джералд Митчелл, висловив для радіо “Свобода” своє занепокоєння:

«Можу сказати, що нас глибоко стурбував напад на виборчу дільницю в Мукачевому, де ми спостерігали за підрахунком голосів. Напад невідомих осіб стався наприкінці підрахунку, поки ми ще були на дільниці. Звичайно, що це була кричуща спроба зірвати виборчу процедуру. Такий напад – це напад на самі підвалини демократичного виборчого процесу».

Змальовуючи читачеві перипетії мукачівських подій, британський журналіст із «Файненшл Таймз» зазначає, що це провінційне місто стало символічним полем битви напередодні виборів президента цієї осені. Побачили ж гості України, за словами Джералда Митчелла з ОБСЄ, ось що:

«У день виборів ми стали свідками залякування, включно з присутністю великої кількості міліції та невідомих осіб на виборчих дільницях і навколо них. Нас також стурбував фізичний напад на місцевого спостерігача, який вчинили невідомі особи, причому міліція ніяк явно не втручалася, й який призвів до його госпіталізації».

Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі наголошує: ОБСЄ сподівається, що винних в усьому цьому встановлять: «Ті, хто скоїв це, мають бути притягнені до відповідальності». ОБСЄ та її Управління в справах демократичних інституцій і прав людини далі стежитимуть за передвиборчими подіями в Україні напередодні президентських виборів 31 жовтня, попередила ця організація.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG