Доступність посилання

ТОП новини

У Москві сьогодні розпочинаються дводенні переговори Росія – ЄС. В центрі уваги зустрічей на вищому рівні буде також й питання про вступ Росії до Світової організації торгівлі.


Михайло Мигалисько

Прага, 22 квітня 2004 - Переговори в Москві представницької делегації Європейської комісії відбудуться напередодні історичного розширення Європейського Союзу, мовиться у заяві, оприлюдненій у Брюсселі. Очолювана Романо Проді, президентом Євро комісії, делегація зустрінеться з президентом Росії Владіміром Путіним та представниками російського уряду. На порядку денному переговорів підготовка то травневого саміту Росія-ЄС. Йдеться передусім про формування документів щодо так званих «чотирьох спільних просторів» співпраці ЄС з Росією, які охоплюють економіку, права людини і юстицію, науку і культуру а також зовнішню безпеку. У комюніке мовиться, що делегація Єврокомісії планує «наголосити на важливості вищих цінностей: демократії, верховенстві права, пошанування прав людини, на яких будуються відносини між ЄС і Росією.

Єврокомісія планує також «висловити готовність посприяти щирим зусиллям щодо мирного й тривалого врегулювання в Чечні». В контексті дводенних зустрічей обговорюватиметься також і питання вступу Росії до Світової організації торгівлі. Російські офіційні особи з певним оптимізмом раніше заявляли, що домовленості з Євросоюзом у цьому питанні можна буде досягнути уже до саміту ЄС-Росія, який відбудеться 21-го травня. Матю Балдвін - головний представник Єврокомісії у справах торгівлі напередодні московських переговорів заявив, що Євросоюз підтримує плани Росії щодо її вступу до СОТ, однак офіційний Брюссель не буде йти на компроміси лише заради часових графіків. Балдвін також повідомив, що Росія змінила свою попередню позицію і вже більше не наполягає на тому, щоб енергетична політика залишилася поза рамками переговорів щодо СОТ. Аранча Санчес , речник Паскаля Ламі - комісара ЄС з торговельних питань, заявила, що Євросоюз занепокоєний дискримінаційною політикою Росії стосовно європейських операторів у енергетичному секторі.

«Справа не в енергетиці. Проблеми полягають у галузі торгівлі з енергоносіями. Ми не намагаємося регламентувати, в контексті вступу Росії до СОТ, російську енергетичну політику. Це суверенне питання Росії. Однак питання експортного мита й транзиту енергоносіїв це безперечно входить до сфери домовленостей в рамках СОТ-ҐАТТ» , наголосила представниця комісара ЄС з торговельних питань. Європейський Союз занепокоєний, наприклад, тим, що в рамках енергетичної політики Росії європейські компанії змушені платити за газ уп’ятеро дорожче, ніж російські. Як зазначив Матю Балдвін , головний представник Єврокомісії у справах торгівлі, митні тарифи та численні питання банківського, фінансового й телекомунікаційного секторів також будуть у центрі уваги московської зустрічі.

Наприкінці слід додати, що Росія повинна провести переговори щодо вступу до Світової організації торгівлі ще з двома іншими важливими торговельними партнерами: з Китаєм та Сполученими Штатами Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG