Доступність посилання

ТОП новини

Торговельні проблеми з ЄС: вийшли на фінішну пряму, але вона може бути довгою.


Марія Щур

Прага, 27 квітня 2004 – Через кілька днів західні сусіди України стануть членами Європейського Союзу. І з першого травня вся торгівля України з ними регулюватиметься правилами ЄС. Відповідний протокол Україна і ЄС підписали ще минулого місяця, але переговори щодо того, як пом’якшити перехідний період, ще тривають.

Як наголошують представники Європейського Союзу( і в цьому їх підтримують українські експерти), в перспективі розширення ЄС матиме позитивний вплив на економічні стосунки України з більшою Європою, але на початкових етапах експерти прогнозують багатомільйонні втрати. За підрахунками київського Міжнародного Центру перспективних досліджень, Україна втратить у перші роки від 320 до 340 мільйонів доларів. Йдеться передусім, про головних торговельних партнерів в регіоні : Польщу, Угорщину та Балтійські країни. А з продукції йдеться переважно про сталь, експорт якої складає близько 2/3 експорту.

Пояснює економіст центру Тетяна Щербакова: «Експорт до країн-кандидатів скоротиться у зв’язку з розширенням ЄС. Це відбудеться через те, що нетарифні обмеження Євросоюзу є жорсткішими, ніж нетарифні обмеження країн-кандидатів. Це, по-перше, квоти на металопродукцію, по-друге, антидемпінгові та спеціальні розслідування щодо металевої та хімічної продукції та третє, це вимоги щодо сільськогосподарської продукції».

Щодо останнього пункту, то Тетяна Щербакова пояснює, що йдеться про процес сертифікації, який в ЄС набагато складніший, ніж у країнах- кандидатах.

Вирішити значну частину цих проблем могло б надання Україні статусу країни з ринковою економікою, який уже кілька років мають такі країни, як Росія та Казахстан. На якому етапі перебувають переговори з цього питання, я запитала голову місії України при ЄС Романа Шпека: «Ринковий статус представляють на момент відповідності критеріям. Якщо ми зможемо це довести, то отримаємо статус з ринковою економікою. Відповідні консультації будуть у четвер на рівні міністра закордонних справ України. Буде обговорено весь спектр проблем, включно і критично важливі і наболілі для українського виробника, а продовження дискусії буде 18 травня в Брюсселі за участі прем’єр- міністра Віктора Януковича».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG