Доступність посилання

ТОП новини

Кадаффі прибув до Європи. Вперше за 15 років.


Славко Волинський

Брюссель, 27 квітня 2204 - Після п’ятнадцятилітньої ізоляції лідер Лівії Муамар Кадаффі цього вівторка вперше відвідав Брюссель. Раніше Муамара Кадаффі звинувачували в причетності до здійсненння низки терактів. Однак після того, як лівйський лідер відмовився від програми створення зброї масового знищення, він став бажаним гостем Європейського Союзу.

...Для африканської громади, яка проживає в Бельгії, приїзд лідера Лівії Муамара Кадаффі до Брюсселя вилилось у справжнє свято. Воно супроводжувалось народними африканськими танцями й піснями перед приміщенням Європейської Комісії. Щоправда , не обійшлось і без конфузу. Невідомий досить кремезний молодик прорвався через охорону і вигукуючи:” Кадаффі – зрадник свого народу” спробував ударити ліванського лідера. Проте охоронці спритно відреагували, і в лічені секунди нападник в наручниках опинився в поліцейському автомобілі.

Від пильного ока журналістів не сховався незначний на переший погляд, але, на думку багатьох дипломатів, важливий жест з боку ЄС. Романо Проді удостоїв честі пана Кадаффі особисто зустріти його на летовищі. Таку гостинність Романо Проді демонстрував за час його головування в Єврокомісії хібащо американському президентові Джорджу Бушу. Тому, на думку численних оглядачів , візит до Брюсселя Муамара Кадаффі означає майже цілковиту реабілітаціію Лівії після п’ятнадцяти років бойкоту тієї країни міжнародним співтовариством.

Сьогодні лівійський лідер зустрівся з членами Європейського Парламенту і провів важливі переговори з головою Європейської Комісії Романо Проді. Перше питання стосувалося допомоги правоохоронців Лівії у боротьбі з нелегальною еміграцією, оскільки сам Кадаффі назвав Лівію транзитною країною для емігрантів з центральної Африки. І друге , що є найбільш важливим - це приєднання Лівії до Барселонського процесу. Тобто, залучення Лівії до так званої програми МЕДА. Ця програма була схвалена в 1995 році під час саміту ЄС у Барселоні. Вона передбачає надання технічної, торговельної, фінансової допомоги низці північно-африканських країн. Ще раз нагадаю, що до нинішнього дня Лівія була позбавлена участі в цій програмі. Тепер вона не лише учасник МЕДА, але і офіційний партнер Євросоюзу.

З приводу цієї зустрічі Голова Європейської Комісії Романо Проді заявивив: “Лівія і Європейський Союз досягли важливої домовленості щодо розвитку та інтеграції африканського континенту. Ми спільно вирішили продовжити консультації щодо співпраці”.

У відповідь Муамара Кадаффі назвав зустріч з Романо Проді історичним моментом в історії Європи і Африки. Під час свого виступу Кадаффі закликав усі країни від США до Китаю наслідувати приклад Лівії і в односторонньому порядку позбавитись зброї масового знищення.

Лівійський лідер неодноразово назвав свою країну ключовою в Африці , яка спроможна утримувати мир і стабільність на африканському континенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG