Доступність посилання

ТОП новини

Ірак. Останні події.


Михайло Мигалисько

Прага, 27 квітня 2004 - Протистояння на іракській території тривають довкола двох міст: сунітського Ель-Фалуджі, де учора загинув один американський солдат та 8 іракців, та шиїтського міста Ен-Наджафа, в околицях якого коаліційні сили вбили в перестрілках понад 40 бойовиків радикального шиїтського лідера Моктади ас-Садра. Тим часом, в ООН, Багдаді та Вашингтоні тривають дискусії щодо передачі 30-го червня суверенних повноважень іракцям.

Держсекретар США Колін Пауелл в інтерв’ю агентству “Рейтер” сказав, що з огляду на складну ситуацію з гарантуванням безпеки в Іраку, суверенітет нового іракського уряду буде обмежений.

«Йдеться про суверенітет, однак частину цього суверенітету вони дозволять нам виконувати від їхнього імені та з їхнього дозволу. Ми не захоплюємо нічого від них. Йдеться про розуміння того, що вони потребують нашої допомоги, а нам це дає можливість діяти самостійно, що певною мірою є відходом від поняття повноцінного суверенітету». Раніше американські офіційні особи заявляли, що 30-го червня відбудеться передача іракцям суверенітету у повному розумінні цього поняття. Насір Чардекі, член іракської тимчасової Урядової ради у вівторок охарактеризував заяви представників державного департаменту США як «нелогічні».

А у штаб-квартирі ООН, де тривають дискусії довкола доцільності нової резолюції у справі Іраку, іракський міністр Несрін Берварі заявила, що іракці домагаються передачі 30-го червня повного суверенітету, проте вітатимуть американську допомогу у сфері безпеки та домагатимуться додаткової підтримки від Організації Об’єднаних Націй.

«Не є позитивною справа готовності міжнародного співтовариства підтримати безпеку в Іраку. Єдина держава, яка зобов’язалася це робити це , - Сполучені Штати Америки, ми погоджуємося з тим та вітатимемо інших. Потрібно, щоб і інші держави взяли участь в цьому», - наголосила Берварі. Тим часом Спеціальний посланник ООН Лахдар Брагімі ознайомить Раду безпеки з його планом щодо формування тимчасового іракського уряду. США надали широких повноважень Брагімі у цій справі. Минулого тижня він провів в Іраку низку переговорів з іракськими політичними, етнічними та релігійними представниками.

Згідно з пресовими повідомленнями у вівторок іспанські військовослужбовці розпочали процес виведення свого контингенту з Іраку. Тим часом влада України заявила, що не збирається йти на такий крок: “Україна не Гондурас, і Україна не Іспанія. Іспанський приклад на даному етапі не є для нас варіантом для наслідування. І, звичайно, Україна має певні зобов’язання перед своїми партнерами по коаліції, перед всім міжнародним співтовариством. Ми не маємо наміру бути слабкою ланкою”, - заявив у вівторок Маркіян Лубківський, речник МЗС України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG