Доступність посилання

ТОП новини

В обласному центрі Прикарпаття влада продовжує боротьбу з тіньовою економікою.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 30 квітня 2004 - В обласному центрі Прикарпаття і надалі процвітає тіньова еокноміка. Так заявляє місцева влада. В мерії переконані, що частина малих та середніх підприємств міста приховує свої реальні прибутки та сплачує зарплату найманим робітникам у конвертах. Від цього недоотримує суттєві кошти міський бюджет.

Івано-Франківська міська влада вже заявляла, що фінансові надходження до міського бюджету є значно меншими від тієї суми, яка мала б надходити від роботи державних та приватних підприємств. У мерії переконані, що усе це – результат того, що частина малих та середніх приватних підприємств міста не декларує свої реальні прибутки. Бізнесмени відповідно встановлюють своїм працівникам розмір середньої заробітної плати нижче від мінімально передбаченого. Нерідко така офіційна заробітна плата сягає 25 гривень. Решту виплачують у конвертах. Водночас середня заробітна плата в Івано-Франківську у березні становила 470 гривень. Міська влада переконана, що зараз доведеться вдатися до радикальних кроків у співпраці з приватними підприємцями. Якщо вдасться вивести кошти з тіньового обігу, це дасть змогу не лише суттєво вплинути на наповнення міського бюджету, але й покращити становище найманих робітників. Заступник івано-франківського міського голови з економічних питань Олег Синютка так характеризує цю проблему: “Ми таким чином отримуємо поштовх не лише у зростанні добробуту іванофранківців, ми отримаємо також більше наповнення місцевого ринку і зрозуміло, що ці кошти через продаж, через реалізацію повернуться на наші підприємства. Я переконаний, що саме таким чином ми зможемо залучити значні ресурси в місцеву промисловість”.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, мерія категорично відмовляє в розгляді відповідної підприємницької документації тим фірмам, які не виплачують своїм працівникам належних коштів. У мерії також наголошують, що така жорстка позиція щодо приватних підприємств, які не декларують своїх прибутків, є закономірним наслідком тих круглих столів та зібрань, на яких підприємців просили вивести кошти з тіньового обігу. Івано-франківська міська влада також наголошує, що місцева скарбниця ( а це у свою чергу забезпечення соціальних потреб громадян міста) не страждатиме через те, що окремі бізнесмени прагнуть отримати незаконні прибутки.
XS
SM
MD
LG