Доступність посилання

ТОП новини

Настав історичний день: Європейський Союз розширився десятьма новими державами, його східні кордони підійшли до України.


Оксана Пеленська

Прага, 1 травня 2004 - У десяти столицях нових країн - членів ЄС, так само, як і в Брюсселі – головному місті Європи готуються до урочистого відзначення цієї події. Розпочалось свято і в місті, яке часто називають серцем Європи – в Празі.

Романо Проді, президент Європейської Комісії, звертаючись нині в Брюсселі до народів нової європейської ’’десятки’’, заявив:

“Сьогодні для Європи історичний день. Сьогодні ми вітаємо в родині Європейського Союзу десять нових країн – а це 75 мільйонів громадян Європейського Союзу.

Серед 75 мільйонів європейців 10 мільйонів громадян Чеської Республіки, які не приховують своєї гордості , що повернулись до вільної демократичної Європи. Коли запитати іноземців, чим найбільше відома Чехія у світі, переважна кількість, не вагаючись, називає композитора Антоніна Дворжака, письменника Франца Кафку, політика і борця за права людини Вацлава Гавела і, звичайно, прославлене чеське пиво і хокей. Ці п’ять чеських символів достатні для того, щоб гідно заявити в Європі, що ти чех.

А для тих, хто знає чехів трохи ближче, повчально спостерігати, як розважливо і спокійно поставились вони до історичної події – вступу до Європейського Союзу. На чеських теренах немає ейфорії чи кипучих виразів щастя. Прагматичні чехи все порахували і порівняли, щоб знати, які переваги матимуть і, навпаки, де приховані певні незручності. Тема раціональних аналізів, переваг і мінусів вступу до ЄС домінувала в чеських медіях настільки довго і активно, що член Європейської Комісії з розширення ЄС Ґюнтер Фергойген назвав чехів найскептичнішим народом у Європі.

Та це не перешкодило чеським громадянам підготуватись до історичного дня. Прага прикрашена національними прапорами і прапорами Європейського Союзу. Сьогодні тут розпочався найбільший в Європі музичний фестиваль, який відбувається на десяти островах на Влтаві. До Праги приїхало 130 музичних колективів з усієї Європи – від фольклорних і симфонічних до поп і техномузики. А в самому центрі міста сьогодні в полудень відкрився євробазар – свої товари презентує десятка нових країн - членів ЄС. Знаючи, що від 1 травня подорожчають деякі товари, великі супермаркети по всій країні оголосили розпродажі всього : від меблів та електроніки до соків і одягу. І все ж нічого не може заступити найважливішої події в житті чехів - світового чемпіонату з хокею. Мрія чехів – увійти в нову Європу з золотим хокейним кубком переможця. І так можна відзначити історичну подію – розширення Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG