Доступність посилання

ТОП новини

Угорські винороби готові позмагатися з західно європейцями.


Василь Плоскіна

Угорщина, 6 травня 2004 – Винороби Угорщини стурбовані падінням попиту на домашні вина в країнах Євросоюзу. Про це йшлося, зокрема, на прес-конференції представників виноробної галузі у м. Мішкольці 5 травня. Між тим угорці мають що запропонувати західноєвропейцям.

Споживачів країн Євросоюзу назагал важко здивувати винами, позаяк вони самі їх експортують по всьому світу. Як відомо, за кордоном дуже ціняться французькі, італійські та іспанські вина, хоча останнім часом їх і потіснили на світовому ринку дешевші, але не гірші за смаком вина з Чилі та Південної Африки. Попри це, Західна Європа щорічно виробляє до 150-200 мільйонів гектолітрів різноманітних сортів вин. Поряд із цією цифрою угорські 4 млн. гектолітрів ( 1 гектолітр дорівнює ста літрам; таку кількість вміщує звичайна бочка) здаються краплею у винному морі конкурентів із Західної Європи. Але ця обставина аж ніяк не впливає на комерційні амбіції угорських виноробів. Вони мають що запропонувати на вивіз і переконані, що деяких сортів угорських вин нема ніде у світі. Наприклад, до цієї групи входять токайські білі вина. Їх вживали не лише європейські королі й імператори. Токайським асу, білим фурмінтом чи мускатним вином насолоджувались, скажімо, і такі мандрівні філософи, як невловимий для світу Григорій Сковорода. Документально підтверджено, що він провів у місті Токаї п’ять років як священик у так званій токайській винній місії від петербургського імператорського двору у другій чверті XVIII століття. Угорські українці за підтримки Товариства угорської культури в Україні навіть встановили Григорію Сковороді меморіальну дошку в Токаї.

Минула слава угорських вин спонукає місцевих виноробів шукати нових ринків збуту за кордоном. Західноєвропейці, наприклад, нині платять удвічі дорожче за добрі червоні вина. Але угорці мало займаються рекламною кампанією своїх вин. Тому ставлення до них у європейського споживача, м’яко кажучи, прохолодне. Тим часом токайське вино замовляє англійська королева Єлизавета ІІ. Червоні вина, наприклад, припали до смаку французькому актору Жерару Депардьє. А, може, в продажу угорських вин просто не зацікавлені закордонні конкуренти? Це та інші запитання лунали у середу на прес-конференції керівників виноробної галузі Угорщини у східноугорському місті Мішкольці. Їх турбує падіння попиту на пляшкові вина. Натомість у країнах ЄС добре купують бочкове вино, але не так багато, як раніше. Зараз західноєвропейські ринки стали доступнішими для Угорщини. І цим хотіли б скористатися угорські винороби.
XS
SM
MD
LG