Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Необільшовизим впливає на українське керівництво, але Україна приречена на євроінтеграцію - Ахмед Закаєв у Брюсселі.</font>


Славко Волинський

Аудіозапис:

Брюссель, 7 травня 2004 року.

Славко Волинський

Брюссель відвідав один із чеченських лідерів, колишній віце-прем`єр чеченського уряду Ахмед Закаєв. В бельгійській столиці Закаєв, якого Росія звинувачує в причетності до низки терористичних актів, зустрівся з членами Європейського парламенту, лідерами політичних Європейських партій та представниками правозахисних організацій. Сьогодні він спілкувався і з кореспондентом радіо “Свобода”.

Насамперед хотілось довідатися, що думає чеченський політик про той факт, що 15 квітня у Женеві Україна проголосувала проти проекту резолюції Комісії ООН з прав людини, який засуджує порушення прав людини у Чечні. Такий документ запропонував Європейський Союз.

Ахмет Закаєв

Так, це відомий факт, але як його можна прокоментувати? Я єдине, що можу з упевненістю сказати, що представники України, які голосували проти прийняття резолюції Організації Об”єднаних Націй і фактично заблокувавши порушення цього питання, далеко не віддзеркалюють думку і позицію всього українського народу. І в цьому випадку мені прикро, що ці представники, які голосували проти ухвалення цієї резолюції, поставили Україну в одну шеренгу з Кубою, з Китаєм, з Сирією, і, відповідно, з Росією.

Славко Волинський

Деякі оглядачі через це вважають, що Україна йде у фарватері зовнішньої політики Москви, адже вона могла б утриматися під час голосування у Женеві. Ваша думка?

Ахмет Закаєв

Знаєте, я все одно хочу відмежувати політику сьогоднішнього керівництва України від позиції й ідеалів народу України. Тому що український народ так само, як і чеченці та інші народи колишнього Радянського Союзу, на собі випробував ідеологію більшовизму. А необільшовизм, я кажу без перебільшень , який зараз відроджується в Росії, впливає на політичне керівництво України. Але знову ж таки я хочу підкреслити, що ця ідеологія не має майбутнього, тому що український народ не віддасть свою свободу і не дозволить подальшого зміцнення диктатури й авторитарного режиму. Тому що українці, перенісши довгі роки гніту, вже зрозуміли, що означає мати власну державу, і її вже нізащо не віддадуть. І я переконаний, що назад до Росії дороги не буде, Україна приречена стати членом європейського співтовариства.

Славко Волинський

Пане Закаєв, а на чому базується ось так Ваша переконаність, що значна частина українців не підтримує політику нинішньої української влади?

Ахмет Закаєв

Ця впевненість випливає із історії українського народу. Україна перетерпіла і гніт радянської системи, і голодомор, все це залишилось у пам”яті українського народу. І ось ще один яскравий приклад волелюбності українського народу. Добровольців з України в Першу чеченську війну війну було більше навіть, ніж з Кавказу і з мусульманських країн. Це говорить про те, що Україна ніколи не відмовиться від власної свободи. Бо якщо знайшлись люди, які вирішили боротись за свободу чеченського народу , то боротись за свою власну свободу завжди знайдеться потенціал на Україні.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG